Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Screwed-up University (Fejetlen egyetem)

Posted by jhnnsclvn - január 12, 2010

A tegnapi hozzászólások közül az egyik szerkesztőségünk közös álláspontját fogalmazza meg. Ez a hozzászólás sokkal fontosabb annál, hogy elsikkadjon az egyéb kommentek között, ezért önálló posztként közöljük. Mary Potter nagyon világosan fogalmazza meg azt, amit – a Fenntartón kívül – mindnyájan tudunk: Balla Péter nyilvánvalóan alkalmatlan a rektori teendők ellátására. Nemcsak azért, mert “genetikailag” az, hanem helyzeténél fogva is az. Balla Péternek több mint fél évvel ezelőtt tudomására jutott egy bűncselekmény: sógora, Mészáros Márton és Szabó András dékán közös csalása és közokirathamisítása. Ezt nem jelentette a rendőrségnek, nem folytatott le vizsgálatot, nem vont senkit felelősségre, hanem eltussolta. Szabó András galádságai már több mint egy évtizedre visszamenőleg fel lettek göngyölítve, ő maga feleségestül rég megérett a fegyelmi elbocsátásra. Mindezekben a bűncselekményekben helyettese, Hansági alias Kulcsár-Szabó Ágnes nemcsak benne volt, hanem ezeknek valószímű kitervelője lehetett: nemcsak a Mészáros-ügynek, hanem önjelölt MAB-os tanácsadóként az elbocsátásoknak és a szakmailag indokolatlan felvételeknek is. És még mindig itt vannak a Karon, mi több, ők vezetik azt. Hogy milyen törvénytelen manipulációkkal, az olvasható a Kari Tanácsról szóló posztunkban (“How many votes etc”).  A Fenntartó kitartóan “az egyetem vezetésére” akarja bízni a problémák megoldását. Hol van ez a vezetés? Kikből áll? A bűnösökkel összejátszó Ballából? A bűnöző és pszichopata Szabóból? Ők az alkalmatlanságukat már sokszorosan bizonyították. Az egyetlen alkalmast, Kapát eltávolították. Marad a neofita, nemrég még katolikus falusi tanítónő, Koncz Judit, aki mindösszesen 3 éves zenepedagógiai végzettséggel és nagyon csekély szellemi kapacitással lett bölcsészkari tanszékvezető és rektorhelyettes. Tőle vár a Zsinat csodát, aki a Duplaszabó bölcsészkari vezetés kezében van? Komolyan gondolja a Fenntartó, hogy ennek az egyetemnek van vezetése? Miben reménykedik a Fenntartó? Hogy jön a Fidesz-kormány, átadja a marsallbotot a dunamelléki püspöknek, az pedig megerősíti elmebeteg, ámokfutó, tehetségtelen és becstelen sógorát nem kevésbé elmebeteg feleségével együtt? Miért jó ez Bölcskei Guszávnak? Mit nyer rajta? A magyar protestáns társadalom viszont veszít. Elveszíti egyetemét és hívei közül is sokat.

Maradnak a napilapok, mert ahogy Mary Potter éleslátóan anticipálja, máris nagyon érdeklődnek egyetemünk iránt – jobbról és balról egyaránt.

A továbbiakban posztként adjuk közre Mary Potter tegnapi hozzászólását. (Egyúttal felhívjuk a figyelmet “Október 31.” nicknevű kommentelőnk tegnapelőtti hozzászólására a “How many votes” poszthoz, melyben elemzi Szabó István püspök előnytelen átalakulását és a hívek benne való csalódását az utóbbi években. Érdemes elolvasni azt is.) – A szerk.

Mary Potter

Szabó András nagydoktoriját valóban meg kell vizsgálni, valamint a mentális állapotát sem ártana, mert a jelek szerint bő évtizede monomániásan kinyír maga körül mindenkit, s a hozzá hasonló kaliberek lelkesen csatlakoznak ehhez. (Nagyobb szellemi kapacitással nagyobb ívű bűntényt lehetett volna kitervelni.)

Mindez világos, a bűnösöket el kell távolítani, ám a felelősség most már leginkább az egyetem vezetését, fenntartóját terheli. Balla Péter valószínűleg a törvénytisztelet jegyében kezdte meg működését, de mire ocsúdott, már rég a Kulcsár-Duplaszabó-maffia kezében volt. Vélhetőleg sokkolódott, amikor rádöbbent, hogy saját családján belül kellene hatalmilag intézkednie. Kutyaszorítóba került, helyzete a klasszikus drámákból ismert: a közösség érdekében kell saját családtagját és annak cinkosait beáldoznia. A lélek megizmosodásához idő kell, de ez már lejárt, itt az utolsó óra (az egyetemen is mindjárt új szemeszter kezdődik).

Lehet, hogy az egyetem fenntartója valóban a választásokra vár, de miért? Mi változik akkor? Újraírják a Bibliát? Érvényét veszti mindaz, amire a vezetőség tagjai professzorként és főként lelkészként valaha felesküdtek? Vagy nyugodjunk bele, hogy megélhetési keresztyének irányítják az egyetemet, és semmibe veszik mindazokat, akik – talán valamilyen furcsa jellemhibából fakadóan – még a körülmények dacára is hisznek az oktatás értelmében, tisztaságában, az ország jövőjében, a krisztusi értékekben?

Itt az utolsó esély, hogy az egyetem saját belügyeként kezelve megoldja a kérdést. Ha ezt nem teszi meg, akkor a korábbi frappáns blogokat cikksorozatként meg kell jelentetni valamelyik országos napilapban – szinte mindegy, hogy politikailag melyik oldalon, a választások előtt biztos érdekes lesz. A szoclib oldal a botrány mellett valószínűleg szívesen foglalkozna azzal is, hogy a Fidesz kulcstörténésze, Kun Miklós is ezen az egyetemen van. (Alkalmazása aligha lehet Szabó András érdeme, ehhez ő kevés. Kun Mikós és felesége történészi munkássága többféleképpen értékelhető, egy biztos: a rendszerváltás előtt akkora pártállami hátszelük volt, mint senkinek a magyar felsőoktatásban.) A másik oldal pedig elemezhetné azt, hogy itt a Jobbik a Szadesszel karöltve tudatosan fokozza az anarchiát, támadva a konzervatív, keresztyén értékrendet, züllesztve a magyar felsőoktatást, az egész országot. Közvetlenül a választások előtt ez még a szavazótáborok összetételére is hatással lehet. Biztos, hogy erre a szerepre van szüksége ennek az egyetemnek?

14 hozzászólás to “Screwed-up University (Fejetlen egyetem)”

 1. Azt írod “Mary Potter”, hogy “Itt az utolsó esély, hogy az egyetem saját belügyeként kezelve megoldja a kérdést”. Ettől a mondatodtól eltekintve mindegyikkel egyet is értek, de ezzel az eggyel nem, mert az események túlmentek azon, hogy az egyetem belügyeként megoldja, meg tudja oldani a kialakult helyzetet. Az egyház tudja még egyházon belül megoldani, ha elbocsátja a dékánt és kiszolgáló helyettesét. Egyébként az egyetem már nem tudja megoldani, CSAK a fenntartó. HA nem lép sürgősen a fenntartó (Bölcskei Gusztáv ‘s.k.’), akkor bármilyen belső vizsgálatot kezdeményezhet (volt is egy, de eredmény nem született – miért?), mégha időhúzási szándékkal is teszi, annyira elfekélyesedett ez az ügy, hogy nem lesz mentessége magának a Fenntartónak sem, mentelmi-joga pedig (szerencsére!) neki nincs.
  Úgyhogy ez már nem az egyetem belügye, nem is kezelheti úgy, és ezt nagyon jól tudja a vezetése (rektor, dékán és helyettese), de még az egyházi fenntartója is, tán ezért néma hónapok óta. Nagyon égető ennek a helyzetnek a megoldása még az év elején S.O.S., éppen amíg nem jön a választás, mert akkor végük lesz, de nagyobb veszteséggel – hiába a námaság politikája, illetve módszere.

 2. Philipp said

  Tényleg vegyük sorra, kik az egyetem vezetői. 1. Balla Péter, rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettes. Katasztrófa! Nemcsak azért, mert a csaló és közokirathamisító Mészáros Márton rokona. Hanem azért, mert egyetlen önálló cselekedete sincs. Azt csinálja, amit a velejéig romlott BTK-s dékán, Szabó András parancsba ad neki. 2. Györgyiné Koncz Judit, BTK-s rektorhelyettes. Vicc! Semmi köze a bölcsészekhez. Tanítónő. Katolikusra keresztelték. Hataloméhsége miatt hitet váltott. Összesen 3 éves zenepedagógiai végzettsége van. 2 kézen megszámolhaó publikációi. Negatív IQ-ja veleszületett. Látszik rajta. Ezen kívül a BTK-s Duplaszabó-maffia végrehajtója. Hogy lett BTK-s rektorhelyettes? Olvassátok el a “csöndes tisztogatások”-ban, RefÉlet 2009. szeptemberi szám ill. http://karolisbotrany.blogspot.com. Semmi keresnivalója a karon. 3. Fábián Ferenc ÁJK-s rektorhelyettes. Megalkuvó és gyáva. Semmit nem tett Kapa elbocsátása ellen, semmit nem tesz a törvénytelenségek és jogsértések ellen. Kitől várja a Zsinat és Bölcskei püspök úr ezek közül a megváltást?

 3. Kutató said

  Tökéletesen igazatok van: minden épeszű ember megpróbálná tisztázni a helyzetet és mérsékelni a kárt. Szomorúan mondom: kevés esélyt látok rá, hogy ezt ők belássák. Valószínűleg súlyos intelligenciahiány az egész vonalon. Megnéztem a KRE BT IDI honlapját: tudjátok, mi ott az aktuális: Kovács 22. alezredes tavaly november 30-i szövege, amely ígéri a vizsgálatot. Van vizsgálat vagy volt? Igen, megkérdeztek néhány embert. Eredmény: nulla.
  Szabó András Petrőczivel elmegy Németországba portyázó körútra. (Intelligencia???)
  Nagy valószínűséggel csak egy irtózatos BOTRÁNY TÉRÍTENÉ ÉSZRE ŐKET. Nem állnak távol tőle. Csak az a baj, hogy az akkora PRESZTÍZSCSÖKKENÉSSEL járna az egész magyar reformátusságra nézve, amit talán ki se képes heverni.
  Gondoljátok el: Magyarországon (statisztikailag, tudom) 2 millió református van. Ugyanennyi Németországban a 25 millió evangélikus egyesített egyházban (van még benne az ún. “Unierten”, ezek a kálvini és a lutheri vonal egyesítéséből származnak.
  A 2 millió magyar református válik világcsúfjává mint aki eltűrte, hogy egy kamuegyetemen bűnözők meg a bűntársaik és segítőtársaik szedjék meg magukat. Ha a botrány kirobban, akkor ki hiszi el a fenntartó nevetséges védekezését? Tény, hogy kecskére (Balla, Szabó, Petrőczi, Kulcsár-Szabó Ágnes) bízták a káposztát (a magyar reformátusság erkölcsi tőkéjét).
  Az illetékesek pedig úgy viselkednek, mint a három majom: nem látnak, nem hallanak és nem mondanak semmit. Amíg a botrány szele be nem szakítja a dobhártyájukat.
  Egy ilye

 4. jogásznő said

  Én úgy látom, hogy jogi szempontból csak egy per vethet véget ennek a tarthatatlan állapotnak. Egy munkajogi vagy kártérítési per. Gondolkodjatok ezen! Mi a kollégáimmal szívesen segítünk, már azért is, mert az ügyvédjükkel, azzal a korrupt Takács János Lászlóval régóta szeretnénk bíróság előtt konfrontálódni.
  FIAT LUX!

 5. Egyetemi oktató said

  Olvastam a Magyar Tudomány 2010/1-es számában Bazsa György válaszát Nagy Mariannának (ugyenebben a számban) felvetett kérdéseire a MAB jogi státusával és tevékenységével kapcsolatban. Bazsa többek között leszögezi, hogy a 2008-as akkreditációs fordulót “próbának”, a “2009”-est viszont “siker”-nek tekinti. Ezt én úgy értelmezem, hogy aki most átment, az megfelelt a minőségi kritériumoknak. Aki meg kapott laufot, azt tkp. elutasították.
  Hogyan tudnának megfelelni a maradék időben a MAB kritériumainak, miközben lefejezték a Doktori Iskolát, tagjai pedig nem felelnek meg semmiféle törzstagsági kritériumnak? Az interneten fent levő változatban még mindig doktoráltként szerepel Mészáros meg a többi, Szabó, Petrőczi pedig úgy könyveli el, mint “sikeres védés”-t?
  Jogásznőnek mondom: ha egy doktorandusz kártérítési pert indítana, mert őt azzal hitegették, hogy ez egy működő iskola, az jó ötlet lenne?

 6. kg said

  Valóban ideje lenne már jogi útra terelni az egész kérdést, a sok szócséplés és blogírás helyett. Ha bűncselekmény követtek el, feljelentést kell tenni a rendőrségen. Sajnos nem tudok róla, hogy valaki is feljelentést tett volna. A sajtó is jobban megszellőztethetné a kérdést. Bölcskei is tenne valamit, ha néhány tévéstáb megjelenne Debrecenben.

  • jhnnsclvn said

   Tudomásunk szerint történt rendőrségi feljelentés közokirathamisítás és csalás gyanúja miatt. Balla nyilván megpróbálta elsimítani és eltussolni, mert a rokona ellen tették. De sajnos erről többet nem tudunk. Megpróbálunk utánajárni. Nem értünk egyet azzal, hogy a blogírás szócséplés lenne. Van még jónéhány feltáratlan részlet. Valószínűleg egy blog nem vetélkedhet egy napilappal vagy a tévével, de egyetemi körökben nagyon ismert, nemcsak belföldön, hanem külföldön is. A napilap és a tévé végső eszköz, ha Bölcskei tényleg képtelen megérteni, hogy muszáj cselekednie. Azt hiszi, ha kivár, egyszercsak minden megoldódik. Emlékeztetnénk püspök urat a Trójai faló c. posztunk befejezésére, azaz az ő lefejezésére.

   • kg said

    Ha feljelentették őket, akkor hol tart a rendőrségi vizsgálat ? Miért nem helyezik őket előzetes letartóztatásba, hiszen a bizonyítékok eltüntetésének veszélye fennáll! Csak beszélünk, vagy teszünk is valamit!?

  • bloggerkaresz said

   Valamiért az a gyanúm, hogy jogász vagy. Ha segítesz, előbb kitakarítjuk Augiász istállóját, mert természetesen ez a célunk. A helyzetet megnehezíti, hogy a bűnözők birtokon belül vannak, az iratokkal manipulálnak, és közben az iratkezelést próbálják azokra fogni, akik elől az iratokat mindig is elzárták. Szerencsére volt egy MAB-vizsgálat és ott több táény is rögzítésre került. Mindig az a kérdés, kinek állt érdekében az iratokkal manipulálni. 4 embernek: Szabó Anmdrásnak, Petrőczi Évának, Kulcsár-Szabó Ágnesnek. Miért? Mert meg akartak felelni a törzstagsági követelményeknek, de nem volt témavezetettjük. Muszáj volt lopniuk, csalniuk, hamisítaniuk. A 4. Mészáros Márton. Neki azért, mert nem volt dolgozata, de fokozatot akart. Az igények találkoztak. Duplaszabóék úgy tettek, mintha lenne dolgozat, és 100%-ot adtak a semmire. Mindenki jól járt: Nekik lett témavezetettjük, MM-nak lett fokozata, csak épp disszertáció nem volt. Ez a csalás rögzítve van. Valószínűleg MM rokona, Balla, rektori pozícióból ködösít és félrevezeti a nyomozást. Őt is föl kellene jelenteni cinkosságért. Tudott a bűncselekményekről, de nem tett semmit. Ezt a szálat nyomot követjük, jogászok segítségét szívesen fogadjuk.

 7. bloggerkaresz said

  Megoldás lehet Szabó András ún. “nagydoktorijának” felülvizsgáltatása is. Az egész hatalma azon az 50 oldalas fecsegésen alapul, amit valakik (viszont)szívességként elismertettek akadémiai doktori értekezésnek. Nem nehéz kitalálni, hogy kik. A MENYt, aki akkor még csak Hansági Ágnes volt, Szabó András vette fel dékánhelyettesként a Károlira, leendő APÓSa kérésére. Miután egyetemo oktatót faragtak belőle, partyképes lett. “Jótett helyébe jót várj”, így Szabó András is várta a jutalmát. Formálisan benyújtott valamit, és erre a formális valamire lett felszentelt nagyhatalom. A tett nem az 50 oldal megírása volt, hanem a leendő MENY benyomása egy károlis státuszba.

 8. Kommandós said

  Végtére is, ez az egész rohadt és mocskos Károlis-ügy: Mészáros Márton csalásain bukott ki. Ő volt az, aki miatt elvesztette a fejét pár kolléga, leginkább Kulcsár-Szabó Ágnes kollegina. Ez utóbbi magával rántott pár olyan egyetemi embert, akik nem is álmodtak arról, hogy elindulhat a dominó, és borul minden egy látszatra ártatlan doktorandusz és tanársegéd miatt, akit mindenkit annyira szeret, mert egy olyan aranyos és kedves fiú. A Bébikommandó egyik ficánkoló tagja.

  De kiért is történt mindez? Egy Mészáros Márton tanársegéd miatt? A hálózata vagy a bébikommandó miatt, melyek minden áron doktort akartak belőle fabrikálni? A nagybátyja miatt, a rektor rokonsága miatt? Hogy egy új nemzedék tagjaként felnövelve ott legyen a szeren? De akkor legalább lenne valami mögötte! Valami. Bármi. Tudás, munka, eredetiség, vagy más, amire hivatkozni lehet (ne csak a nagy semmi tátongjon vele kapcsolatban). Ő a kortárs magyar lírát kutatja, amihez legalább valamiféle finomságot feltételezhetnénk, de hiába. Ám amit ő a doktorija kapcsán produkált, az nem líra, hanem dráma lett. Mindenki drámája…

  Érdekes a PIM honlapján, hogy a ‘semmi’ munkáit és az érdektelenséget, amit sugároz a képe hogyan lehet felpumpálni:
  http://www.pim.hu/object.34accdb4-71f1-4fd6-be19-a9eae20206ab.ivy

  Csodás fotója mellett láthatjuk kutatási területének a megjelölését is: kortárs magyar líra, hálózatelmélet, a protestantizmus és medialitás összefüggései.

  Az utóbbiról kiderült, hogy nem jött össze neki, mert visszavonták a doktori disszertációját, hiszen semmit sem ér. Megbukott a bébikommandó ezen tagja! Ennek ellenére – a református egyetem tanársegédjeként – Luther téziseinek a korabeli kifüggesztését vitatja. Miből lesz a cserebogár? Büszke lehet rá a mentora: Kulcsár-Szabó Ágnes, akinek méltó növendéke! (Meg az egyetem is….)

  A cserebogár már “irodalomtörténész”-ként beszélget és könyvbemutatót is tart a PIM-ben, ahol “szakértő”-ként van jelen. Debreceni Boglárka nagyon híres Bébikommandó című kötetét mutatja be és beszélget is e neves szerzővel, aki kérés nélkül a novelláit zúdítja majd a jelenlévőkre. Már aki elmegy: barátokra, ismerősökre, PIM-es kollégákra, akik munkaidő után, január 29-én, ráadásul egy pénteki napon 17 óra után még bent kívánnak maradni, hogy meghallgathassák és megnézhessék a tündökletes irodalomtörténészt, a Kovács András Ferenc-szakértő csaló doktoranduszt (aki miatt bezárták egy időre a Károli Doktori Iskoláját) és bájos bemutatottját, a Bébikommandó híres szerzőjét.

  • A PIM-en ne csodálkozzon senki, hogy Mészáros Mártont, mint “szakértőt” alkalmazza mostanság, mert jelenleg ez a múzeum a megmaradt SZDSZ melegágya lett, valahova ki kell menteni a csapat még meglévő tagjait: kortól és nemtől függetlenül. Erre garancia az igazgatónő, E. Csorba Csilla személye, aki politikai nyomásra – teljesen érdemtelenül – került évekkel ezelőtt az intézmény élére és támogat mindenkit, aki SZDSZ-es. Ez az oka a csaló Mészáros tanársegéd úr ott létének, és külön estjének, ahol “irodalomtörténész”-ként tündököl. Idegen tollakkal ékeskedve, ám ezt talán már a névjegyére is ezt rányomtattatta. Köszönet illeti ezért Kulcsár-Szabó Ágnest, akinek – vallomása alapján – mindent köszönhet. Mostantól billoggá válik az a szó, hogy “irodalomtörténész”, amíg ez a csaló használ(hat)ja.

 9. Doktorandusz said

  Én szívesen viszem bíróság elé az ügyet. Írásos dokumentum van a birtokomban, amely Szabóék rosszhiszeműségét bizonyítja. Kérem a moderátort, hogy adja meg BLOGON KÍVÜL Jogásznő elérhetőségét. Igaza van: FIAT LUX!

 10. Egyetemi oktató said

  Ez megfontolandó ötlet. Annál inkább, mert miután a MAB-ra irányul a tudományos közfigyelem (Nagy Marianna, Bazsa György a Magyar Tudomány legfrissebb számában), valamint az intézetvezetők kinevezésekor Pálinkás úr is belemanőverezte magát egy politikailag is értékelhető helyzetbe: NEM HIBÁZHATNAK TÖBBET A VÁLASZTÁSOK ELŐTT!
  Akkor ugyanis a győztes (sem) áll ki mellettük. És ki ez a vidéki bugris az eszelős grafo/ és nimfomán feleségével, hogy ENNYIT KOCKÁZTASSANAK MIATTUK?

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: