Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Fantastic turn: the Bishop stepped in! (Fordulat a Károli ügyében! Lépett a Zsinat!)

Posted by jhnnsclvn - február 13, 2010

Váratlan fordulat a Károlin! Főtiszteletű Püspök úr és a Zsinat végre úgy döntött, hogy megmenti a Károli Doktori Iskoláit. Nagyvonalúan a zsebébe nyúl, hogy jutalmazza azokat, akik az utóbbi idők botrányai ellenére mégis bizalmat szavaznak az akkreditáción elbukott Károlis doktori iskoláknak. Dicséretes, hogy a hír szerint a kedvezmény felekezeti különbség nélkül jár mindenkinek. Ez a segítség a 24. órában jött, és nagy megnyugvással s bizakodással tölt el bennünket. A Fenntartó nem hagyja veszni az egyetemet, minden rágalmazás ellenére fontos neki az egyetem és az Irodalomtudományi Doktori Iskola sorsa!

Az alábbi újsághirdetésre az egyik kommentelőnk hívta fel a figyelmet, amelyet a Hallgatói panasz 2.részéhez küldött be ma délelőtt:

A Magyar Nemzet mai számában a Károli Egyetem Doktori Iskoláinak hirdetésére bukkantam. Ebben azt olvasom, hogy az egyház ösztöndíjat ígér minden jelentkezőnek, sőt, a tandíjat is elengedi. Bevallom őszintén, azok után, amiket az egyetemről és főleg az IDI-ről hallottam, eszem ágában sem volt ide jelentkezni. De ha itt fizetnem sem kell, és még pénzt is kapok, akkor mégis ide fogok jelentkezni. Sőt, szerintem más egyetemekről is át fognak jönni ide felvételizni. Úgy látszik, az egyház mélyen a zsebébe nyúl, hogy megmentse a doktori iskolát.

Ahogy elolvastuk, rögtön rohantunk az újságárushoz, hogy saját szemünkkel győződjünk meg róla. A hír igaz. Azonnal megvettük a Magyar Nemzet mai számát, amelyből a Károli Egyetem doktori iskoláinak hirdetését itt közöljük:

20 hozzászólás to “Fantastic turn: the Bishop stepped in! (Fordulat a Károli ügyében! Lépett a Zsinat!)”

 1. Gyuri said

  Ez engem egyáltalán nem érdekel, ilyen megközelítésben. Én örülök ennek a nagyon jó lehetőségnek. Élni is fogok vele. Bízom abban, hogy felvesznek és egyházi ösztöndíjas lehetek. Ráadásul református is vagyok, anyám evangélikus, apám református. Végre Magyarországon elkezdődött valamiféle pozitív folyamat. Az egyház is szeretne valamit végre. Így már van értelme a Károlira jelentkezni.

 2. Minőség said

  Jó látni, hogy kezdenek elsimulni a bajok a Károli Doktori Iskolájában. Úgy látszik, hogy most végre nagyon jó célra fordítja az egyetem az egyház pénzét. Alkalmas és rátermett fiatalokat vesznek fel ösztöndíjasként, megnyitja az egyház a kaput a tehetséges egyetemisták előtt.

  Sajnos az akkreditáció nem sikerült, de ettől még tovább folyik a képzés és a munka, ehhez pedig Bölcskei Gusztáv, mint az egyetem ügyét szemelőtt tartó püspök-fenntartó belenyúlt a nehéz helyzetbe és megoldja, hogy legyenek végre többségben a színvonalas hallgatók és folytathatóvá váljon a minőségi munka. Bár ennek a megszűnte (mint minőségi képzés) nem a pénz hiánya miatt lépett fel.

 3. Kérdések said

  Azért fura, hogy most hirtelen pénzt ad az egyetem doktori iskoláinak ösztöndíjakra az egyház feje.
  Miért? Mi a célja ezzel?
  Azt gondolja, hogy ezzel be lehet tömni a szájakat. Cirkusz kell és kenyér a népnek!? Ez mindannyiunk nagyon kiskorúként való kezelése.

  Éppen most kell pénzt adni? Mekkora összeg ez?
  Hatalmas! Ezek szerint volt és van, meg lesz is pénz, ha kell. Embertelen ez az ügykezelés, tragikus ez a szemlélet és elképesztő ez a megoldási módnak hitt hatalmas tévedés.

  Nincs kedvem tovább itt oktatni, mert ezzel nem tudok tovább azonosulni.
  Ugyanis nem pénzt kéne az Irodalomtudományi Doktori Iskolába pumpálni, hanem a vezetést le kellene cserélni. Kezdve Szabó Andrással, aki dékánként és emberként a jogi legfőbb felelőse a történteknek, majd ezt folytatni kell Hansági és Harmann tanszékvezetőkkel, akik olyan mértékben a dékán kezére játszottak mindent (oda-vissza), hogy ez a tevékenység az IDI bukásához vezetett (lásd tavalyi MAB-határozatot), és a jelenlegi vezető, Kovács Árpád felelőtlensége és hozzá nem értése az, ami mára kulminálódott.
  Erre most ösztöndíjak osztogatására kerül sor!

 4. Bizalom kell said

  Titokban bíztam Bölcskei püspök úr bölcsességében és előrelátásában. Nem akartam és nem is tudtam elhinni, amiket itt össze írtak róla. Ez a mostani ösztöndíj is azt bizonyítja, hogy mennyire előrelátó.

  Nyilván ebben a bajokat elsimító tettében vannak segítői az egyetem vezetése részéről is. Vajon kik?

  Azért nincs minden elveszve, amíg történnek ilyen csodák!
  Bizalmat kell adnia mindenkinek – ebben a nehéz helyzetben – a vezetés számára.

 5. diák said

  Ez most csak vicc, ugyeM

 6. Geisterjäger said

  Én is nagyon örülök, hogy végre az egyház az összetartozás érdekében tett valamit. Reméljük, a hit és a tudás együtt járva ismét beléphet az egyetem falai közé. Megeshet még, hogy Hima Gabriella nemrégiben született unokája (ezúton is csókoltatjuk a tanárnőt e rendkívül örömteli családi esemény ürügyén) is eme épület falait fogja koptatni. Senkitől ne vegyük el a lehetőséget!
  Esélyt a vérrokonoknak is!!!

 7. No stressz said

  Olyan jól állsz hozzá Courageous. Csak így lehet! Örülök, hogy egyre többen vagyunk ezzel így. Én már másodéves doktorandusz hallgató vagyok a Károlin. De nem bántam meg, még ha nem is akkreditálják a Doktori Iskolát. Szép ösztöndíjat kapunk, publikálási problémánk vagy kötelezettségünk sincs, mert az ÚjNautilus segít. Teljes az összefogás a bajban, olyan jó ezt megélni és érezni. Kovács Árpád nem sok vizet zavar, még nem is láttam őt. Kár, hogy csúnyákat írnak egyesek róla. Egyikünk sem református, de elkezdtük tisztelni a reformátusokat, mert Kulcsár-Szabó tanárnő és Hermann tanár úr is annyira odaadó velünk, mindent megbeszélünk előre és nincs semmi elvárás az irányunkban, vagyis semmi görcs. No stressz!

 8. Régen és most said

  Csak most olvasom ezt a lehetőséget. Nem vagyok Magyar Nemzet-olvasó. Károlis voltam. Amikor oda jártam, nem is gondoltam volna, hogy egyszer hatalmat kaphat – vezetői szerepet – Szabó András. Számunkra az is meglepő volt, hogy tanszékvezető lehetett, hiszen a készbe ült bele, miután a háttérből tisztogattatott, hogy kipucolja magának a leendő helyét. Nem szerettük őt, mert nem volt egyenes jellem, nem tartottuk jó oktatónak (nagyon gyenge és unalmas előadó volt, általában papírlapokba menekült és vég nélkül felolvasott).

  Hansági akkor még egy lóti-futi volt, aki pukkancsként kétpofára Jaussról tudott csak beszélni. Szemináriumokat tartott. Nekünk végzősöknek furcsa volt ez a se füle se farka stílus, mert nem ehhez a színvonaltalansághoz voltunk szokva. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez a kis szerencsétlenség mennyire felnöveli az egoját – és hagyják is! – és vezethet egy tanszéket, meg dékánhelyettes lehet.

  Ez csak annak a provincializmusnak lehetett az eredménye, amit ez a szint képviselni tudott.

  Hermannt Király Gyula professzor “hozta” a semmiből és olyan semmi is volt, aki mindenhez hozzászólt, de nem volt súlya és olyan tedd ide tedd oda, dib-dab volt, akiben mérhetetlen komplexusok tomboltak mire mostanra két tanszéket bekebelezhetett. Nem érzi ez az alak, hogy ez mennyire abszurd? Se felkészültsége, se tudományos fokozata, se semmi nem predesztinálja erre.

  Ütős amiket itt olvasok és egyben szomorú is. Ide jutott egy nagy remény, mert ezek az emberek ide juttatták…

  • Rupp Kató said

   Szabó András ma is így oktat. Nem tudom az amit leírsz mikor volt így, de “Nyugaton a helyzet változatlan”, vagyis inkább Keleten, mert ez az oktatói kar inkább balkáninak mondható.

   Két külföldi egyetemen voltam ösztöndíjas, de ilyen gyenge eresztésű oktatókkal egyik egyetemen sem találkoztam. A papírlapból való “vég nélkül felolvas” szindróma általános. Szabad előadásra nagyon kevés oktató képes az Irodalom- és Kultúratudományi Intézetben. Éppen az emlegetett Szabó András nem, de Hansági tanárnő és Hermann tanár úr sem egy színvonal, akik össze-vissza koncepciótlanul tárgyalják a témáikat. Nincs egy egyenletes gondolati és logikai vonalvezetése az általuk elmondottaknak. Különösen Hansági tanárnő a leggyengébb, aki mintha bizonyítani akarna és egy leckét felmondana, állandóan másokra hivatkozik, de azt is úgy, hogy a neveket elhadarja és a lényeget nem szemléletesen ismerteti. Önálló gondolatot nem fogalmaz meg, csak vagdalkozik. Szabó András úgy unalmas ahogy van, még á
   átlagosnak sem mondanám. Hál’ Isten már nem kell hallgatnom többé.

   Ha már itt róluk esett szó, akkor megszólítva éreztem magamat, mert osztom a véleményedet.

   • Torium Teri said

    Hárman négy tanszéket vezetnek, az egész Intézetet a kezükben tartják (nagyon durva!), de a dékáni és annak a helyettesi posztja is kettőjüké, vagyis az egész Bölcsészettudományi Kar (meg még a Károli irányítása is) az ő teritoriumuk lett.

    Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli. De aki a nagyot nem becsüli? A kicsit sem érdemli…

 9. Saci said

  Nem gáz, hogy nincs akkreditálva? Mert járunk, járunk, meg pénzt is kapunk, de mi van, ha nem védhetünk?

 10. Gyuri said

  Rohanok jelentkezni! Nekem azt mondták valahol, elég, ha be vagyok iratkozva egy DI-be, már oké, mehetek! Egy külföldi kulturális beosztásról van szó, amit majd az új kormány tölt be. Nekem megígérték. Jó dolog ez, kimegyek, euróban kapom a fizetést, itthon meg megy a forint a számlára, legalább a lakás bérleti díja megvan. Isten áldja a reformátusokat! (Én ugyan nem vagyok az, de nincsenek előítéleteim, lóvét bármikor, bárkitől…)

 11. Óvatos said

  Timeo Danaos et dona ferentes – ha értitek, mire gondolok. Mikor tartotta meg ígéreteit, mikor mondott igazat HANSÁGI ÁGNES, SZABÓ ANDRÁS, PETRŐCZI ÉVA vagy akár BÖLCSKEI PÜSPÖK?

 12. Vidéki said

  Én is jelentkeznék szívesen, de mi van, ha újra bebukik az egész? Egy barátnőm járt a veszprémi egyetem DI-jába: ótvaros hely volt, egy Földes nevű hisztis buzi volt a főnök, megy egy Szitár Katalin nevű kövér ringyó.
  Amikor végleg bebuktak, szóltak a hallgatóknak, hogy BOCSIKA, menjetek az ELTÉ-re, Pécsre, a MAB majd szól az érdeketekben.
  A barátnőm el is ment az ELTÉ-re, körülröhögték, gyakorlatilag egy kreditet se fogadtak el Veszprémből. Húzogatták az orrukat, hogy nahát, milyen emberek próbálkoznak ott DI alapítással.
  Szóval a barátnőmnek gyakorlatilag újra kellett volna járni a DI-t, fizetéssel, vizsgázással stb.
  Nem akarok én is így járni.

 13. Konfirmandus said

  Miért vagytok ilyen gyanakvóak? Bölcskei püspök úr derék református ember, Szabó püspök nemkülönben, sógora, Szabó András pedig a kálvinista erkölcs mintaképe. Petrőczi Éva Istennek tetsző verseket ír. Miért bántjátok őket?
  Most megszégyenülhettek: az anyaszentegyház mindannyiunknak segítséget ad.
  Isten gazdag áldását kívánom életükre és munkásságukra!!!

 14. […] Hozzászólás RSS « Fantastic turn: the Bishop stepped in! (Fordulat a Károli ügyében! Lépett a Zsinat!) […]

 15. Neptun üzenet said

  ” Tárgy: FELHÍVÁS !

  Tisztelt Hallgatók !

  Nyomatékosan felhívom a figyelmüket arra, hogy az én aláírásommal ellátott levelek közül, csak azon levelek tekinthetők érvényesnek, melyek az egyetem hivatalos e-mail címéről mennek ki. Ezen hivatalos e-mail címek a következőek:

  biro.maria@kre.hu

  okdekanh@kre.hu

  Továbbá tájékoztatom Önöket arról, hogy az elmúlt napokban biro.maria@gmail.com címről kimenő levelek ismeretlen személytől származó, hamis levelek.

  Felhívom a figyelmüket arra, hogy 2010. február 13-án (szombat) a Magyar Nemzet LXXIII. évfolyam, 43.számában megjelent hirdetés (Doktori Iskoláiba történő jelentkezésre vonatkozó felhívás) nem felel meg a valóságnak, ismeretlen személytől származik.

  A szándékosan megtévesztő hirdetés ügyében a Kar megtette az erre vonatkozó intézkedéseket.

  Budapest, 2010.február 15.

  Dr. habil. Bíró Mária
  általános és oktatási dékánhelyettes
  sk. “

  • Neptun üzenet said

   Ezt az üzenetet a Neptun rendszerben kaptuk, BA-s hallgatók is.

   Maguk alatt vágják a fát, ugyanis még mindig voltak/vannak hallgatók, akiknek fogalmuk sincsen róla, hogy gond van, és továbbra is tiszta szívvel próbálnak megfelelni _minden_ tanár elvárásainak. Azonban e levél hatására máris felröppentek a kérdőjelek, és az eddig jótékony vakságban matatók is elkezdtek tájékozódni, hogy milyen hamis levelekről van szó, illetve mi a helyzet a DI-ben.

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: