Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Blueberry mountain (Balla Péter az Áfonyahegyen)

Posted by jhnnsclvn - október 26, 2010

Szerző: Pszichiáter

Áfonyahegy nemcsak Szabóné Petrőczi-Ludwig Évát ihlette meg, hanem Balla Pétert is, de ő más műfajban keresi az önkifejezést. Neki nem kenyere a szó. Az Igét lelkész létére rosszul forgatja, ezért ő inkább fényképez.

Balla Péter nem fotogén, de szívesen pózol a kamera előtt. Ebből arra következtetünk, hogy félreismeri magát, és híjával van minden önkritikának. Egyetlen képen sem felszabadult, egyetlen képen sem természetes. Úgy néz ki, mint ükapáink a fényképezés feltalálásának idején. Mereven és görcsösen bámul a gépbe. Még a mosolya is torz. Tulajdonképpen szakmai szempontból nagyon jók ezek a felvételek. Mármint az én szakmám szempontjából. Bennük van Balla Péter egész jelleme, személyisége, személyiségének története, amely alig mutat változást, fejlődést. Balla Péter güzü kis stréber volt gyerekkorában és buzgómócsing hivatalnok lett felnőttkorára. Meg is maradt volna annak, ha a Gondviselés – Bölcskei Gusztáv végzetes tévedésének formájában – nem veti őt a rektorhelyettesi székbe. A szürke hivatalnokból véreslábú hóhér lett, egy paraszt Haynau.

Balla pszichéje voltaképpen unalmas, és a kamera által megörökített személyiséglenyomatról korábban már eleget írtunk. Sokkal érdekesebb az a szenvedéstörténet, amit felesége fotói közvetítenek.

Az első, ami feltűnik Hegedűs Gyöngyi portréja láttán, hogy ez a kedves, jóságos, szimpatikus, szép arc szomorú. Még a mosolya is fájdalmas, olyan, mint akinek sok visszanyelt könny fojtogatja a torkát. Megható, ahogy gyerekeit öleli, szinte kapaszkodik beléjük: kislányába és a ballagó Balla-fiúba. Mind a négy gyermek arca szomorú. Talán csak a második (fiú)gyermek mosolyában van egy kis kópéság. Jólétben él ez a család – de boldogságban is …?

A legmegrázóbb kép Hegedűs Gyöngyiről az, amelyik Heidelberg környékén – vagyis Petrőczi szavával: az Áfonyahegyen, idei nyaralásuk alkalmából – a schwetzingeni kastélymúzeumban készült. Gyöngyi egy szárnyas kőkútnak támaszkodva, egyedül, kék sállal a vállán, a harmadik fiúgyermek, messze a háttérben, nem jelent most kapaszkodót. Gyöngyi megpróbál „boldog családanya”-arcot ölteni. De ez nem sikerül. Az, amit látunk ezen az arcon: „reine Disziplin”. Azaz, nagy önuralommal viselt, visszafogott fájdalom:

http://www.peterballa.eoldal.hu/fotoalbum/in-heidelberg/hd10/206

Igen, pontosan ilyennek képzeljük annak a nőnek a fegyelmezett, magára erőltetett mosolyát, akinek esténként ezzel a véreslábú halálfejjel kell ágyba bújnia – stílszerűen, háromemeletnyi kolumbárium fölött.

13 hozzászólás to “Blueberry mountain (Balla Péter az Áfonyahegyen)”

 1. Heidelbergi Káté said

  Jellemző, hogy Balla is megszentségtelenítette a Káté születésének helyét blaszfémikus megjelenésével. Még a schwetzingeni kastély is nehezen viselhette ennek a szörnyetegnek a jelenlétét, hát még Heidelberg! Pár nappal a Reformáció Napja előtt nagy élmény volt ezeket a képeket látni a tokás,önelégült Ballával és szerencsétlen családjával!
  Gondolnak ilyenkor ezek a Káté igazi szellemi örököseire?
  Bolyki János és Kálmán Attila magas állami kitüntetést kapott október 23. tiszteletére? Bolyki professzornak gratulálunk, de Kálmán Attila? Aki világi főgondnokként kiszolgálta Bölcskeit és Tenkét?
  Megérdemli ez az ember a kitüntetést?
  “A Káté 2. kérdése:
  Hány dolgot kell tudnod avégett, hogy ebben a vígasztalásban boldogul élhess és boldogul halhass meg?
  Válasz: Hármat: először, hogy milyen nagy az én bűnöm és nyomorúságom.”
  Ezen kéne elgondolkoznia Bölcskeinek, Kálmán Attilának és Balla Péternek, mielőtt a 2. és 3. válaszra fordítják figyelmüket: ezek ugyanis csak azokra vonatkoznak, akik belátták bűnüket. Ők pedig nem tűnnek ilyennek.

 2. ancilla said

  A Káté 4. kérdése:
  “Mit kíván tőlünk Isten törvénye?
  Válasz: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből és teljes erődből. A második: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.”
  Megfelel ennek Balla Péter mb. rektor???
  És Kálmán Attila, a kitüntetett volt főgondnok, aki lelkiismeretfurdalás nélkül kiszolgálta Bölcskeit???
  És Bölcskei, a “főpásztor”???

 3. réti pipitér said

  (Ál)naiv kérdés: Hogyan felel meg a református hitvallásnak Kovács Árpád volt szovjet állampolgár, az IMO-s Hermann, Kun Miklós, aki még 1979-ben is leveleket írt “Kádár elvtárs”-nak, hogy a Klinikák metrómegállót a nagyapjáról, Kun Béláról nevezzék el???
  Ezen senki nem gondolkodik el a református (???) egyetemen í Reformáció Emléknapja előtt?

  • Bogárdi Horváth said

   És hogyan felel meg Balla Péter, aki havonta 10-15 dolgozót és családját foszt meg a megélhetésétől, 1 havi fizetéssel váratlanul és ok nélkül az utcára dobva őket? Hogy felel meg Balla Péter, akinek a sötét, fortyogó benseje, kiül tokás, karótnyelt arcára? Aki ahogy beültették a rektorhelyettesi székbe, azonnal fölemeltette a fizetését, majd megszabadult közvetlen munkatársaitól, hogy még több jusson neki és hogy egyedül toporzékoljon a szemétdombján, mint egy eszement kiskakas, amelyik nagynak szeretne látszani.

   • Újszövetséges said

    Balla legkevésbé a keresztyén szellemiségnek és a Szentírásnak felel meg. Még az Újszövetséget se érti, miközben előszeretettel hasonlítgatja magát Jézushoz, pedig sokkal inkább a Sátánjoz hasonlít. Milyen keresztyén az, aki egyfolytában hazudik, és minden információt eltitkol mások elől?

   • ZsoltCsaba said

    Balla nyilván üzleti titoknak tekinti a fizetését, a szenátusi határozatokat, az egyetem pénzés alapított privát kft-ket, a felvett kölcsönöket, a kirúgásokat, mert mindent eltitkol. Fel kellene őt világosítani, mi az üzleti titok – biztos nem a csalások kitervelése és végrehajtása, ahogy ő érti – és mi az adatvédelem, továbbá hogy mit jelent az adatszolgáltatási kötelezettség.

 4. Áfonya said

  Én nem csodálkozom, hogy Balla Péter is előrukkolt egy csokor áfonyával, elvégre eleget lelkendezett Horváth Jánosként Petrőczi Áfonyahegyi naplójáért. Így ő is csinált egy áfonyahegyi naplót, csak ő képekben mesél. Az a mély rokonszenv, amit Horváth János a Szabó-család iránt táplált, már magában rejtette ezt a lehetőséget. Balla és Petrőczi lelki rokonok, a közös nevező köztük: az áfonya szeretete.

 5. Mózes said

  Balla Péternél gonoszabb, bosszúállóbb lény nincs a földön. Nemcsak kirúgja a kollégáit, de még föl is jelenti, a hallgatóit üldözi, utánuk nyúl, tönkreteszi az életüket. És még ez nevezi magát keresztyénnek? Zsidók nem tudnak ennyire bosszúszomjasak lenni, mint Balla.

  • mesüge said

   Kikérem magunknak minden intelligens, becsületes zsidó nevében, hogy ehhez az értelmi fogyatékos bűnözőhöz, mb. Balla Péter rektorhoz hasonlítsanak bennünket!

 6. Terapeuta said

  Balla végighurcolássza a világon a családját, mint a cirkuszi lovakat, hogy dokumentálhassa, milyen jó családfő és apa. Csak rá kell nézni a felesége és a gyerekei arcára, a csendes szomorú mosoly mindegyikre kiül. Pokol lehet az életük ezzel a merev, gépies, kegyetlen bürokratával, aki az összes kisebbrendűségi érzését a feleségén bosszulja meg.

  Mózes szerint Balla bosszúálló. Szerintem ez családon belül is igaz. A feleség áldozat. Ez szembeszökő.

 7. Married up said

  A templomszolga fia elvette a püspök lányát. Ez a kisebbrendúségi érzés olyan teher Ballának, amit képtelen elviselni. Örök frusztráltság és gyűlölet a befogadó család iránt.

  Eredendő természeténél fogva szürke, unalmas polgár lenne, kicsit besúgó, kicsit dörgölőző, kicsit alázatos a feljebbvalókkal és kicsit aljas az alattvalókkal, ha nem jutott volna Bölcskeinek eszébe az a beteg ötlet, hogy rektorpótlékká tegye. Ez a jellem ennyit már nem visel el. Szabályos torzuláson ment át rektorhelyettessé válásával, mint Heinrich Mann alattvalója. Mindig is az marad, aki: egyensúlytalan, befolyásolható, tekintélytisztelő, önállótlan lény, aki ha szabad kezet kap az aljasságra és a kegyetlenségre, él vele, beleadja minden frusztrációját, és közben önigazolást keres a hitben. Beszuggerálja magának, hogy Istennek tetsző cselekedet hajt végre, amikor éppen valami gaztettet követ el. De kell valaki, aki ezt a szabad kezet biztosítja neki. Az ilyen szolgalelkű lények nem önmagukban találják meg az egyensúlyukat, hanem önmagukon kívül: kezdetben az apában, majd a tanárokban, végül a felettesekben. Konkréten Balla Péternek két „Papája” van: az egyik az apósa, Hegedűs püspök, a másik a felettese, Bölcskei püspök.
  Mert a fenti komplexusok mellé Balla még infantilis is.

 8. Display said

  Ez az exhibicionista állat nem látja magát kívülről. Különben nem tömné tele a netet a fotóival, amelyek mellesleg rémes lelkének hű tükrei. És még a tetejébe a családját is kiteszi a szégyenfalra. Nagyon gáz egy ilyen féreggel együtt pózolni.

 9. Dr. Cat said

  Ezen nem lehet csodálkozni. Hiányzik belőle az önreflexióra való képesség: értelmileg és érzelmileg extrém módon alulfejlett. Ki is itt az állat?

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: