Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Counter-Report 2. (A gazdasági autonómia hiánya 2.)

Posted by jhnnsclvn - november 15, 2010

“A szerzők nem járultak hozzá szövegük közléséhez, ezért az egyes bekezdések tartalmát röviden összefoglaljuk – a szerk.”


II. A gazdasági autonómia hiánya


A Károli Református Egyetem 2008 szeptemberében Szűcs Ferenc rektor, majd 2008 októberében Kulin Ferenc bölcsészkari, 2009. novemberében pedig Kapa Mátyás jogi kari dékán menesztésével a törvénytelenség útjára lépett. Az egyetemnek azóta már aligha nevezhető intézményt kézi vezérléssel irányítják. Az intézmény mintegy 2 és fél milliárdos költségvetéssel működik, többel, mint az egész Református Egyház. Ez a pénz 100%-ban állami forrás,  nem számítva a költségtérítéses hallgatók befizetéseit. Az ún. fenntartó ugyanis a 2010-es költségvetési tervezet szerint semmivel sem “tartja fenn” az egyetemet, hanem inkább kitartatja magát vele.

2007 óta nincs fenntartói támogatás, ezzel szemben utasítások érkeznek az egyetem saját bevételeinek felhasználási módjára vonatkozóan. 2009 márciusában a fenntaró közvetlen utasítására az egyetem nonprofit Kft-t alapított, majd májusban mindenféle biztosíték nélkül 14 millió forintos kölcsönt vetetett fel  a fenntartó az egyetemmel ennek a Kft-nek. A Kft ügyvezetője Csányi János, a fenntartó bizalmasa. A 14 millió forint sorsa nem követhető tovább nyomon a Szenátusi határozatokban. Erről bővebben: https://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/09/28/the-accreditation-board-in-the-lime-light-a-mab-on-az-orszag-szeme/

A Károli 2010-es költségvetési tervéről első ránézésre megállapítható a szervezeti egységek támogatottságának szembetűnő aránytalansága.


A Hittudományi Kar (HTK) és a Tanítóképző Főiskolai Kar (TFK) lényegében kis költségvetéssel működik, de ezzel együtt komoly deficitet termel. (A HTK 70 milliós, a TFK pedig 12 milliós hiányt!) – Ám a legnagyobb deficitet a központi egységek hozzák létre (-282 millió forintot). Ez a deficit azonban mesterséges, mert a HTK esetében a fenntartó egyháznak fizetett kb. 32 milliós bérleti díj és közös költség okozza, a Rektori Hivatal esetében pedig 176 milliós személyi kiadás, holott a Rektori Hivatal gyakorlatilag kiürült.

Az egyház az egyetemből bérleti díj és egyéb jogcímen közel 100 milliót facsar ki, míg az önkormányzati ingatlanokat általában ingyenes használhatja az egyetem. Vagyis az egyház bérleti díjként jelentős összeget von el az egyetemtől, miközben semmilyen pénzeszközzel nem járul hozzá az egyetem fenntartásához.

A fentiek ellenére sikerült bravúros technikával nullszaldósra kihozni az egész Károlit, aminek az az oka, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) tetemes saját bevételt hoz a központi konyhára (544 milliót), azon kívül a képzési és fenntartási normatívából valamint egyéb állami támogatásokból mintegy 280 millió nyereséget  ”termel”. Ugyanakkor az ÁJK nagyon takarékosan működik a 2010-es esztendőben: személyi juttatásokra, járulékokra, dologi kiadásokra és a hallgatók pénzügyi támogatására összesen mintegy 558 millió forintot fordít.

Mi lesz a maradék 247 millió forinttal? – Belekerül az egyetem feneketlen zsákjába, és onnan nem tudni hová.

Erről bővebben: https://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/04/03/finances-and-politics-of-the-vice-rector-balla-balla-%E2%80%9Djobbikos%E2%80%9D-penzugyi-jateka-a-karolin/

Nem véletlenül van az ÁJK-nak csak kevés teljesmunkaidejű, főállású oktatója a MAB által megkövetelt minimális 40 helyett. Nem azért nem teljesíti az egyetem a MAB követelményeit, mert azok teljesíthetetlenek, hanem mert meg akarja takarítani az alkalmazásokra fordítandó összeget. Vagyis az állami támogatást nem az oktatásra fordítják vissza, a MAB-ot pedig végtelenbe halasztott ígéretekkel kecsegtetik. Jól szemlélteti ezt a kiszivárgott Balla-levél a doktori iskola ügyében, ami tele van az „előreláthatólag” szóval. Az előreláthatólag jelentései: 1. nagyon soká, 2. nem tudni, mikor, 3. soha. Színleljük, hogy együttműködünk, de igazából tehettek nekünk egy szívességet. {Azokból a doktori eljárásokra vonatkozó ígéretekből semmi sem teljesült.}

A Ftv. 127. § (4) bek. szerint „a normatív költségvetési támogatás a fenntartón keresztül” jut el a nem állami felsőoktatási intézményekhez. A fenntartó azonban a gazdálkodására vonatkozó közérdekű adatokat nem hozza nyilvánosságra, így nem tudható, hogy a fenntartó az egyetemi normatívából ténylegesen mennyit utal át az egyetemnek, illetőleg az sem, hogy a fenntartó a céljelleggel nyújtott támogatást a jogcímének megfelelően használja-e fel. Ezért mindenképpen szükséges lenne az adatok nyilvánosságra hozása ill. az  állami szervek ellenőrzése.

2006-ban az államtól egyetemi épületek felújítására átutalt 110.000.000 forint soha nem jutott el az egyetemhez, az elszámoláshoz korábban már teljesített (az egyetem saját bevételeiből finanszírozott) számlákat mutattak be. Ezzel nagyon veszélyes precedens állt elő. Az állami támogatás rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzése a MAB felelőssége is. Az ugyanis nem felelős hozzáállás, hogy 3, 5 vagy 8 évre megadják az intézménynek az akkreditációt, és nem ellenőrzik, mi történik közben az állami támogatással, rendeltetésszerűen használják-e fel azt.

6 hozzászólás to “Counter-Report 2. (A gazdasági autonómia hiánya 2.)”

 1. animus said

  A Rektori Hivatal magas költségvetéséből fizetik a Kremlinológiai és Gulagkutató Intézetet gavallérosan! Az intézet igazgatója Kun Miklós, Kun Béla unokája. Nehéz belátni, mi köze van a kremlinológiának, nem csoda, hogy Benda Kálmánnak, az alapító rektornak eszébe sem jutott.
  Hogy mégis fészket rakott a kremlinológia a “keresztyén szellemiségű” (?) intézményben, annak az az oka, hogy Kun Miklós jól fekszik a Fidesznél, egyesek “Orbán házi történészének” nevezik.
  Mivel Kun az ELTÉ-n nem kapott egyetemi tanári kinevezést, mert kollégái nem tartották igazi tudósnak, csak afféle médiában sztorizgató figurának, átjött a Károlira, hozta feleségét, Gereben Ágnest, aki Magyar Hírlapbeli odamondogatásáért nemrég magas kitüntetést kapott a jelenlegi kormánytól.
  Szóval erre költi a pénzét a Rektori Hivatal! Meg a Puritanizmuskutató Intézetre, melynek vezetője, Petrőczi/Ludvig, Szabó dékán feleségeként még azért is kapott vezetői pótlékot, mert önmagát vezette!
  Meg persze saját férjét, Szabót és Bene Sándort, akik, mint a honlap írja, INGYEN DOLGOZNAK a puritanizmus kutatásán.
  Szóval megint Szabó András a fő rabló!
  Irány a Gyorskocsi utca, aljas bűnözők!

 2. incitatus said

  Az adatokból kiderül, hogy a református egyetem a magyar felsőoktatás legkorruptabb intézménye.
  Gratulálunk!
  Max Weber, amikor a protestáns etika és a kapitalizmus kapcsolatáról írt, nem arra gondolt, hogy MINDENT ELLOPUNK, AMIT TUDUNK. Ez a Károli vezetőinek, Ballának, Szabónak, Hanságinak az “ethosza”.

 3. Max Weber said

  Gazdaságfilozófiai művemet ezek a hiénák soha nem lesznek képesek elolvasni, még kevésbé megérteni. Ami ebből ezeknek a hiénáknak lejött, az a szerzési ösztönük és kapzsiságok gátlástalan kiélése, nem riadva vissza bűncselekményektől sem.

  Nálam a javak szerzése nem öncél, hanem etikusan színezett életszabály, amely a közösség érdekét szolgálja. Amikor azonban Balla, Szabó és Hansági azt mondják, hogy “egyetemünk közösségének érdeke”, akkor cinikusan hazudnak, mert a közösség érdeke a törvényes út lenne, nem a törvények felrúgása, a gátlástalan bűnzés saját egyéni jólétük növelése érdekében.

 4. animus said

  Az olvasás amúgy sem az erős oldaluk Szabónak, Hanságinak és Ballának. Szabó direkt azért választotta tudományos életműve (???) főhősének Szenczi Molnárt, mert az köztudottan betegesen szófukar volt. Naplója, melyet Szabó “inaszakadtából”, egy mai autóstérkép segítségével kutatott, olyan ösztövér, hogy vannak évek, amelyekben mindössze kétszer (!!!), egyenként két-három mondatot jegyzett fel. A grafomán a családban Petrőczi, ő írta férje meg a saját tudományáról az Áfonyahegyi förmedvényeket.
  Közben pedig lopnak, nem fáradnak, lopnak, hamisan tanúznak, zsarolnak és csalnak.

  • Judge said

   Hamarosan bíráik előtt állnak.
   Ágnes asszony is, mint Arany János balladájában. Rajta már beteljesülni látszik a balladai átok. Megtébolyodásának és identitászavarának már korábban tanúi voltunk, az volt az “Ágnes asszony a patakban” c. fejezet. Most következik el a bírósági és a börtönfejezet az életében, akárcsak Arany balladájában. Persze, nem egyedül vonul be 🙂

 5. Bloggerjogász said

  Ezek a több 10 milliós bérleti díjak legalizált rablások az egyház részéről. De a Csányi-ügy még csak nem is legális. Ha a stréber ki Balla feljelenti a kollégáit egy betű eltévesztéséért a könyvelésben, akkor hogyhogy nem jelenti fel Bölcskei papát sikkasztásért és saját magát bűnpártolásért és bűnrészességért? Hogy számol el ezekkel a tetteivel Isten előtt? A kis képmutató.

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: