Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Church and the secret agents (Az egyház és a titkos ügynökök)

Posted by karoligaspar - március 31, 2012

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri termében (Rákóczi út 21.) 2012. április 3-án 19 órakor kezdődik egy filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató. A film és a dokumentumösszeállítás arról szól, hogy “Pálfi Géza teológiai tanárt, lelkészt, mint a romániai kommunista rendszer egyik ellenzőjét, hosszú éveken keresztül megfigyelte a Securitate”. Ez az 1970-80-as évek Romániájában történt, a Ceausescu-rendszerben. Hogy mi köze az azokban az időkben történt rémségeknek ehhez a bloghoz? Csak az, hogy ez a fórum egy egyházi egyetemről szól, ahol horrorisztus dolgok történnek, bizonyos értelemben rémesebbek, mint amit a Ceausescu-rendszer produkált. Abban az egyház áldozat volt, még ha több gyengejellemű vagy kényszerhelyzetbe hozott tagja kollaborált is a titkosrendőrséggel.  A Magyarországi Református Egyház és Egyetem lelkészi vezetői túltesznek Ceausescun. Egyikük, Bölcskei Gusztáv, a kommunizmusban kiszolgálója volt a titkosrendőrségnek (Bátori néven rendszeresen jelentett Szabó Béla százados tartótisztnek), másikuk, Balla Péter pedig maga veszi igénybe a titkosrendőrség szolgálatait természetesen a volt besúgó, Bölcskei Gusztáv hozzájárulásával és bátoritásával: az egyház mára már üldözöttből üldözővé vált. Gratulálunk Bölcskeinek és Ballának, akik ezt a fordulatot véghez vitték.
Értesüléseink szerint rendelkezésre áll a bizonyíték arra, hogy Balla Péter pap-rektor, aki Hegedűs Lóránt püspök veje, ifj. Hegedűs Lóránt és Lórántné sógora, a PhD-csaló Mészáros Márton sógornagybátyja, megbízást adott titkosrendőröknek egyik beosztottja figyeltetésére, lakásába való illegális behatolásra, magánlakáson belüli titkos felvételek készítésére. Ne adj Isten pont annak a beosztottjának a nyakára küldte rá a titkosrendőröket, aki Balla és a Hegedűsök rokona, Mészáros Márton PhD-csalásában nem kívánt részt venni, az érintett Doktori Iskola elnökeként ahhoz falazni sem volt hajlandó – kifejezett parancsra, fenyegetésre és zsarolásra sem. Annak a magánlakásban Balla Péter által titokban készíttetett filmfelvételnek a bemutatójára is hamarosan sor kerül, csak nem a mozikban, hanem a Munkaügyi Bíróság Királyfürdő utcai épületében 🙂 – a szerk.


Szerző: Ismeretlen (továbbított e-mail)

Az erdélyi magyarság egyházai, azok néhány karizmatikus vezetője, papja egy-egy adott korszakban fontos szerepet játszottak, mind a társadalomszervező, mind pedig a kulturális életben. Az egyház a kommunista párt diktatúrája alatt (főleg annak keményebb időszakaiban, mint, pl. a negyvenes és az ötvenes évek vége, vagy a nyolcvanas évek) gyakran jelentett menedéket az arra rászorulóknak, nem csak morális, hanem a nemzeti identitás ápolásában is. A katolikus egyház (és nem csak) 1945 utáni történetében még rengeteg megválaszolatlan kérdés létezik. Az egyház és az államhatalom viszonya az említett időszakban egy állandóan változó, komplex ok-okozati összefüggések meghatározta történet.

Pálfi Géza megfigyelése, sorsának alakulása az egyik fontos mellékszála ennek.  Pálfi Géza e dokumentumok segítségével rekonstruált története a maga során csak egy kis mozaikdarabja az erdélyi katolikus egyház történetének.  E könyvben nem szándékozták megírni sem az erdélyi katolikus egyház, sem pedig a Pálfi Géza teljes történetét. Viszont az is tény, hogy a Securitate egy olyan komplex, sokrétű forrásból táplálkozó, több embert (egyházit és világit egyaránt) és véleményt megmozgató módszertan alapján dolgozott, amely mindenképp nagyon sok használható információt szolgáltat az egyház-hatalom (főleg annak elnyomó szervei), egyház-egyén, egyén-egyház bonyolult kapcsolatrendszerről. Pálfi “megfigyelt élete” e hármas viszonyrendszerről is szól. A szerzőknek az volt a célja, hogy a Pálfi Gézára vonatkozó belügyi dokumentumok alapján felvázoljuk megfigyelésének történetét, beleillesztve a már említett hármas kontextusba. Pálfi megfigyelésének története (leszámítva annak furcsa végkifejletét) nem egyedi eset, szervesen beilleszkedik az akkori Románia politikai- és egyháztörténetébe. A szerzők arra törekedtek, hogy bemutassák a fent említett viszonyrendszereket, s nem valamiféle elszámoltatás, bíráskodás.

Pálfi Géza teológiai tanárt, lelkészt, mint a romániai kommunista rendszer egyik ellenzőjét, hosszú éveken keresztül megfigyelte a Securitate. A közemlékezet a lelkész hirtelen bekövetkezett halálát is összefüggésbe hozta az elnyomó szervek tevékenységével. Miként került Pálfi a Securitate célkeresztjébe? Milyen módszerekkel figyelték meg és követték a belügyi szervek Pálfit? Hogyan és milyen sikerrel próbálkoztak meg beavatkozni az életébe? Hogy alakult a katolikus egyház és az elnyomó szervek kapcsolata a hetvenes-nyolcvanas évek Romániájában? Milyen szerepet játszott a Securitate a Pálfi halálában? E kötetben és a hozzá kapcsolódó dokumentumfilmben a szerzők ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ, magyarázatot adni. A kötet és a közzétett dokumentumok Pálfi közel húsz éves megfigyelésének történetét és annak utóéletét mutatják be.

Elnemult harang.pdf Elnemult harang.pdf

37 hozzászólás to “Church and the secret agents (Az egyház és a titkos ügynökök)”

 1. Judge said

  Ha Balla valóban ezt tette, ez már elég ahhoz, hogy börtönbe jusson.

 2. Curious said

  Ha rendelkezésetekre áll, akkor miért nem teszitek fel? Most dumálunk vagy cselexünk?

 3. sola scriptura said

  Cselekszünk!
  De nemsokára úgyis meglesz a munkaügyi per nyilvános tárgyalása, ahol a Károli jogi képviselője maga a titkosszolgálati módszerrel gyűjtött Wistmanwood-anyagra hivatkozva kéri a bíróság döntését!
  Gyertek el!
  A fél magyar sajtó ott lesz és külföldiek is!

  • Röfi said

   Még nem érdemes ekkora hírverést csapni. Majd a II. fokra hívjuk meg a magyar sajtó zömét. Most elég lesz 1-2 tájékozódni. Az áldozat nem biztos hogy örülne neki ha széles (nemzetközi) nyilvánosság előtt sértenék meg a személyiségi jogait és tárnák fel a magántitkait. A nemzetközi sajtót elég lesz Balla és a Wistmanwood büntetőperére meghívni, amiből a narancssárga-malacrózsaszín Sertés se maradhat ki: http://www.drnagygaborlaszlo.hu/index.php?menu=2&nyelv=hu Hogy egy ügyvéd ne tudná, hogy súlyos bűncselekményekből származó bizonyítékot nem lehet felhasználni?

   • Savonarola said

    Rákattintottam és nem csodálkozom: ez egy jezsuita. Rémlik valami a töriórákról: “A cél szentesíti az eszközt”. Még mindig a középkorban vagyunk? Magyarország átaludt néhány évszázadot?

   • Refis said

    Egyetlen állami intézmény sem tud olyan aljas lenni, mint egy egyházi.

 4. bona fide said

  Tudom, hogy ez momentán a kutyát se érdekel, de ma van virágvasárnap.
  Főszerepben a szamár, akin (!) Krisztus urunk belovagolt Jeruzsálembe.
  Kire illik a szamárfej?
  Hát leginkább Ballára, meg persze Schmitt Pálra, az ő védőszentjére. És ki ne felejtsük Bölcskeit, a régi ügynökmúlttal rendelkező idióta és parázna püspököt.
  Persze Krisztus urunk nem ült volna fel ilyen csökönyösen ostoba és aljas szamarakra, mint Balla, Bölcskei, Schmitt.

 5. presbiter said

  Gondoljatok arra, amit Pál apostol mondott: “Megver az Isten téged, te kimeszelt fal! És te leülsz engem a törvény szerint megítélni, és törvényellenesen cselekedve megparancsolod, hogy engem verjenek?”
  Ez neked szól, Balla, aki a Wistmanwoodot uszítod a tisztességes károlis tanárokra!
  És miből fizeted a titkosrendőrségi módszerek milliós költségeit, Balla????

 6. az ország első embere said

  Schmitt Pál még mindig nem veszi észre magát.
  Ma reggel a Vasárnapi Újságban tovább blamálta magát a vén barom.
  “Az ország első emberé”-nek nevezi magát, pedig csak az ország legostobább csalója.
  Persze Szabó András meg Mészáros Marcipista nagy konkurenciát jelent mind ostobaság, mind tehetségtelenség és aljasság tekintetében.

  • Plagi bá' said

   Én már sajnálom. Ki se teheti a lábát, körbeveszik, beszólnak neki. Pokol lehet az élete. Elszalasztotta a pillanatot a visszavonulásra. Sok pillanatot szalasztott el…

 7. az ország első embere said

  Akármi lesz vele, havonta 1,6 milliót kap haláláig + nyugdíját+ Audi sofőrrel, + két fős titkárság.
  Még mindig sajnálod a vén barmot?

 8. féregirtó said

  Schmitt egyre rosszabb helyzetbe manőverezi magát obskurus jogi tanácsok követésével. Reggel a Kossuth Rádióban meglebegtette, hogy ő ugyan nem, de más bíróságra viszi az ügyet, bepereli a SOTE egyetemi tanácsát. Merhogy nem volt joguk tőle elvenni…
  Ezzel a pimasz arroganciával Schmitt csak a saját helyzetét nehezíti, egyre dühösebbek mlesznek rá itthon és külföldön is.
  Gyanítjuk, a jogi tanácsot jogi osztályának vezetőjétől, Cservák Csabától kapja.
  Cservák volt az, aki átjátszotta a hvg.hunak az infókat, tehát ő kezdte el főnökét elárulni.
  De Cservák még nem fejezte be!
  Ha befejezi, Schmitt azt is megbánja, hogy megszületett.

 9. advocatus dei said

  Szerintem Ballának is Cservák adja ezeket a gyilkosan rossz jogi tanácsokat.
  Miből gondolná a jámbor (?) teológus Balla különben, hogy jogszerű és Istennek tetsző dolog beosztottak lakásában hazug ürügyekkel titkosszolgálati eszközökkel felvételeket készíteni, és ezeket a becstelen és jogszerűtlen módon készült felvételeket munkaügyi perben felhasználni???
  Aki ilyen jogi tanácsokat adott Ballának az a halálos ellensége és/vagy jogilag a sztálinista Visinszkij főügyész szintjén áll.

  • Bloggerjogász said

   Kérdés: ki lehetett az a kolléga? Röfi, aki bevállalta nem lehetett mert ő később kapcsolódott be a munkaügyi perbe. Kézenfekvő lenne, hogy dr. Takács, mert akkoriban ő volt a Károli jogi képviselője. Csakhogy ő meg az elején kiszállt belőle, és ez mellette szól. Logikus hogy Cservák és a cimborája, a jogásznak és embernek is rettenetesen silány ugyanakkor pofátlan és gátlástalan alvilági Kovács Barnabás.

 10. soli deo gloria said

  “Az előtte és utána menő sokaság pedig kiált vala, mondván: Hozsánna a Dávid fiának! Áldott, aki jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!” (Mt. 21, 9)

 11. lelkipásztor said

  Jó, hogy valakinek a virágvasárnap is eszébe jutott.
  Mert micsoda apróság, még ha bosszantó is, Balla Péter és Bölcskei Gusztáv bűnös élete, Schmitt Pál, Cservák, Mészáros, Szabó András, Hansági Ágnes csalásai és becstelenségei SUB SPECIE AETERNITATIS!
  Tisztítsátok meg lelketeket a haragtól legalább erre a napra!

 12. SOTE said

  Van, aki le tud mondani, és van, aki nem. Tulassy a SOTE rektora lemondott. Nem úgy, mint Schmitt. De az igazi gané az ügyben Tóth Miklós a torna kar dékánja. Ő még előtte nap odatelefonált ASchmittnek Koreába: “Ne aggódj Palikám, kezemben tartom a szálakat, minden rendben lesz.” Ő már előtte megkapta a jutalmát: a MOB alelnöki posztját. Hát neki kellene nagyon gyorsan lemondania: dékánságról, alelnökségről és még egyebekről amit közben kapott. Schmittnek nem. Neki az a büntetés, ha marad.

  • ancilla said

   Tulassay Tivadar a Schmitt-ügy első nagy áldozata.
   A kitűnő tudós, a gyermekklinika vezetője lemondott, mert úgy érzékelte – joggal -, hogy a politika és a Nemzeti Fejlesztési stb. Minisztérium magára hagyja.
   Tehát itt van egy igazi tudós, akit beáldoztak az értéktelen doktor Senki, Schmitt Pál oltárán.
   Kiváncsiak vagyunk, hogy Szél Ágoston, Tulassay utódja hogy bírja a gyűrődést.

 13. tudományos kutató said

  Schmitt egy értelmi fogyatékos, a jogi tanácsokat pedig a korlátolt és aljas Cserváktól kapja. Ha tovább is előadja, hogy “én vagyok az ország első embere” – nagyon ráfarag, mert a NOB is kitaszítja.

 14. Operatív tiszt said

  Bölcskei ugyanúgy viselkedik mint Schmitt. Lebukott mint besúgó de ő se bir lemondani. Azt hajtogatja, hogy gyónni járt hozzá a tartótisztje, ő pedig nem jelentgetett, hanem lelki segélyt nyujtott. De azt mivel magyarázza, hogy ezt az ártalmatlan gyónás-feloldozás színjátékot az állami titkosszolgálat 3 éven át tűrte? Nehogy má elhiggyük neki hogy hagyták 3 éven át semmit se mondani, miközben 1986-89 között töltögették ki új infókkal a kartonját, és 3 éven át biztosítottak számára egy tartótisztet – a semmire?

  • incitatus said

   Bölcskei pont annyira hülye, mint Schmitt.
   Azért adja elő ezeket a dajkameséket, mert lebecsül bennünket.
   Tőlünk nem félsz, Guszti, de nem félsz az Istentől sem, te parázna, tudatlan, mocskos patkány?

   • Bátori said

    Nem én vagyok a hüje hanem a nép. Öket kel a gyehena tüzével riogatni nem engem. Én azér vagyok püspök hogy élvezzem az életet, a piát, a pénzt, a p…nát, a nép meg azér nép hogy szivjon. A tilalmak csak a buta népre vonatkoznak.

  • lelkipásztor said

   Mit ír a püspökről Pál apostol?
   “…a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos..Aki a maga házát jól igazgatja.” (1Tim 2,4)
   Megfelel ennek a jellemzésnek a pártállami spicli, italozó, k@rvázó, pénzt sikkasztó, retardált Bölcskei?
   Miért hagyjuk egyházunk élén világ csúfjára?

 15. doktor senki said

  Doktor Senki Gábor Andor 1918-ban megjelent regényének “hőse”, aljas, tudatlan intrikus. De korántsem annyira kártékony, mint mai “korunk hőse”, Schmitt Pál.
  De vannak itt doktorsenkik csibe meg embrionális állapotban: vessünk egy pillantást Mészárosra meg a többi tudatlan, aljas görényre.
  Schmitt Pál iskolát csinált a Károlin, ahol másfél éve az alkotmányról “forrásozott”.

  • Cicero said

   A tavalyi ÁJK-s konferencián Schmitt plenáris előadó volt – jogtudományból. Na meg Cservák is. Ne felejtsük: Az egykori komcsi Pokol Béla szervezte be őket.

 16. régi kolléga said

  A Károlin direkt elvárás a képzettség hiánya!
  Fóris Ágota nemcsak hogy nem református, ezt nyakában egy félkilós arany menórával igazolja, hanem alapképzettsége sincs magyar nyelvtudományból.
  De van itt történész, aki borász, zongorista vagy értelmi fogyatékos barom, mint Hidán Csaba.

 17. Joghallgató said

  Ez ugye áproilisi tréfa, hogy a rektor hivatásos spiclikkel figyelteti a károlis oktatókat és hallgatókat a saját lakásukon? Ilyen ma már nincs. Láttam egy filmet: “A mások élete”. Hátborzongató volt. De az még a rosszemlékű NDK-ban játszódott. Ma ezt már senki sem teheti meg. Úgy tanultuk, hogy ilyesmihez bírósági engedély kell.

  • Wistmanwood said

   Nem, tényleg ez a hobbija. Mondtuk neki hogy ez ciki meg nagyon gáz ha kitudódik de akkor megduplázta a fizetésünket és mi bevállaltuk. 🙂

   • Pszichiáter said

    Balla szenvedélybeteg. A kukkolás a hobbija. Nem izgul fel amig nem látja idegen lakások belsejét, amig nem látja mások életét. Perverz. Látszik azon a fura patkányképén, hogy szexuálisan nem normális. Ez nem emberi arc. Ez a hegyes orr, ez az apró patkányszem, a tüskés összevissza álló gyér szőrzet a fején – nem emberszabásu. Kell neki valami, ami emeli az adrenalin szintjét. Kollégák lakásának berendezése, életmódja felizgatja.

   • Wistmanwood said

    Nem ezért fizet a legtöbbet, hanem a lánykolik zuhanyozóiba és hálószobáiba helyezett titkos kamerák felvételeiért. Azokra beindul. Azokat a filmeket egyedül nézi, alig birja türtöztetni magát. Ahogy elmegyünk, reszkető kézzel nyomja be a gépbe a DVD-t és ahogy meglátja a meztelen lányokat rögtön elönti a ……. Ezt ugy hivjak hivatalosan hogy prejakuláció praecox vagy mi. Még rejszolni sincs ideje. Az ostoba kukkoló nem tudja hogy ő is föl van véve élvezkedés közbe. Minek néz ez minket? Azt hiszi majd mi megyünk helyette a börtönbe? Ha helyzet lesz majd a képébe nyomjuk a felvételeket, hogy Kisapám vagy bevonulsz, vagy felnyomunk a netre bizonyos ténykedések közbe. Nem mi akartuk ezt a fimezést hanem te, üljél csak te érte ha arra kerül a sor. Annyit nem birsz fizetni amennyiér még ülünk is helyetted.

   • csicsikov said

    Schmitt menjen a francba!
    El is fog menni: több min t 400 angol nyelvű gyalázó cikk jelent meg róla Londontól Thaiföldön keresztül Pakisztánig.
    Schmitt ma a leghíresebb magyar ember: híresebb, mint Petőfi Sándor vagy Neumann János!
    Ki a leghíresebb magyar ember?
    Egy alpári csaló, egy szennyes bunkó!

 18. doktor senki said

  A német közszolgálati Deutschlandfunk nevű rádióban elhangzott Klaus Blume jegyzete. Klaus Blume régóta ismeri Schmittet, röviden elmondja szennyes pályafutását a magyarországi pártállami rendszer kedvencének beosztásától Samaranch fasisztoid NMOB-elnök ölebévé válásáig.
  Olyan kis aranyosságokat emleget, hogy 1985-ben, amikor Schmitt az NDK-ban igénybe vette egy eszkorhölgy szolgálatát – hogy finomak legyünk – az NDK-s olimpiai bizottságnak kellett kifizetni.
  Mer Pali bá csak élvezett, de nem fizetett.
  Hát ez az ő filozófiája mind a mai napig.

 19. killer instinct said

  Szóval még a kurvázását is a Stasi irányította NDK-s sportvezetéssel fizettette az “emberek embere”!
  Gratulálunk!
  Ez aztán az igazi keresztényi szemlélet, amit forrásoz ez az ember!!!
  Igaz, Balla?
  Ennek az ánuszába nyomakodtál te be, te bélféreg.

 20. Dr. Jakab Attila said

  A szöveg szerzője nem én vagyok. Én csupán továbbítottam, aláírás nélkül – s így jutott erre a blogra.

  • jhnnsclvn said

   Köszönjük, javítjuk. Továbbított e-mailként érkezett a címünkre, és a sok nicknévnek látszó feladó között ez tűnt az egyetlen igazi névnek. Így kerülhetett sor a félreértésre, amiért elnézését kérjük,

   Johannes

 21. Netfigyelő said

  Szenzációs dokumentum a Ravaszblogon! Balla följelentette magát:

  http://ravaszlaszlobaratikor.wordpress.com/2012/04/02/justification-for-dr-takacs-balla-peter-igazolasa-dr-takacs-janosnak/

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: