Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Pope Francis and the Hungarian Christians (Ferenc pápa és a magyar keresztények)

Posted by karoligaspar - június 28, 2013

A Wistmanwoodhoz imádkozó Balla

A Wistmanwoodhoz imádkozó Balla

Der kommunistische Geheimagent Zsolt Kardos

A wistmanwoodos bankár-rokon: Kovács Barnabás
Egy keresztyén gengszter
Röfi: a wistmanwoodos jezsuita

Röfi: a wistmanwoodos jezsuita

Ferenc pápa első 100 napjának tükrében Jakab Attila vallástörténész elemezte a kereszténység mai magyarországi értelmezését. Fenti képgalériánkba – a cikk mondanivalóját illusztrálandó – csak a legbuzgóbb magyar keresztényeket válogattuk be. – A szerk.

Szerző: Jakab Attila 

„Sajnos Magyarországon az a helyzet, hogy frázisokkal mindennél többet lehet elérni” (Klebelsberg Kunó, Pesti Napló, 1928. szept. 4–5. old.). Ezt ma Orbán Viktor tudja a legjobban. Nem véletlen, hogy a „nemzeti” mellett a „keresztény” a legtöbbet használt politikai hívószava. A kettő együttesen adja azt a nemzeti-keresztény kurzust, amely egyre inkább meghatározza az élet- és társadalomidegen rezsim jellegét. Ez a Horthy-korszakban is így volt…

A tudatlanságot kell fenntartani ahhoz, hogy szabad tere legyen az önkényes politikai kreativitásnak. Ehhez természetesen magukra az egyházakra is szükség van, hogy szótlanul szemléljék saját eszközzé válásukat (most esnek kétségbe a kötelező hittan gyakorlati kivitelezése/kivitelezhetetlensége miatt); és még akkor sincs szavuk, ha történetesen a politika nem csupán a kereszténység, de akár a hit tartalmának meghatározását is kisajátítja.

Ma Magyarországon a kereszténységre való hivatkozás politikai és közéleti inflálódása egyetlen célt szolgál. Minőséget, értéket, fennköltséget sugallni, és ily módon eltakarni az erkölcsi értékrend nélküliséget, a folyamatos intellektuális elsilányulást, a teljes hiteltelenséget. Az orbáni kereszténység lényegében egy tartalom nélküli forma. Attól a Horthy-rendszertől kölcsönözték, amelynek egyes elemeit történelmietlenül restaurálni kívánnak – nem kort, egyes elemeit. A probléma azonban az, hogy abban a rendszerben a kereszténységet tulajdonképpen egy faji kategóriává züllesztették: a zsidó ellentéte volt. Ne csodálkozzunk, ha a pogánysággal telített, a feudalizmust megjelenítő és a kegyúrra vágyakozó magyarországi antiszociális kereszténység lassan-lassan igazi hungarikummá fejlődik.

… Miközben a hatalom mindenhol megszorít (például az oktatásban vagy az egészségügyben), kriminalizálja a szegénységet, és nyilvánvalóvá teszi a feltétlen politikai lojalitásra alapozott őrségváltást (föld- és trafikmutyi), gyakorlatilag két kézzel szórja a közpénzt az egyházaknak. Ez a Horthy-rendszerben is így volt. Orbánék nem azt másolják, de attól még így volt. Az egyébként vagyonos egyházakat az állam erőteljesen támogatta. Például a főváros fedezte a plébániák dologi és személyi kiadásait, valamint a hitoktatás költségeit. Miért? Mert abban az időben maga a katolikus egyház volt a rendszer egyik legitimációs bázisa, és az egyházi elit szervesen betagolódott a korabeli politikai és gazdasági elitbe (az egyháziak tagjai voltak mind a törvényhozói hatalomnak, mind a megyei és városi törvényhatósági bizottságoknak). Ma egy gyakorló református lelkész vezeti az egyik csúcsminisztériumot. Ily módon a politikai hatalom mintegy mesterségesen egyensúlyozza ki a demográfiai és intézményi egyházi erőviszonyokat, és tartja fenn az egymás elleni kijátszás lehetőségét. Nem véletlen, hogy katolikusok és reformátusok versengenek a hatalom kegyeiért, túlteljesítési kényszerben szenvednek. A többi elismert egyház meg a partvonalról szemléli a történéseket. Számukra csak az alkalmazkodás és idomulás marad, mivel érdemi beleszólásuk nincs semmibe.

A politikai hatalom egyházak felé megnyilvánuló nagylelkűsége azonban nem önzetlen. Feladatuk a társadalom bizonyos mértékű ellenőrzésének segítése, a tekintélytiszteletre való nevelés a hit- és erkölcstan révén. És ebben sincs semmi újszerű: a Horthy-korszakban is ez volt a helyzet. Nem azt másolják, de így volt.

Ami mégis újdonság, mégpedig bizánci, az ikonromboló császárok korából (Kr. u. 8–9. század): szótlanul tűrniük kell, hogy Orbán kisajátítja a kereszténységről szóló diskurzust. Erre azért még Horthy kormányzó sem tartott igényt; azt meghagyta egyházi hatáskörben. Ma Magyarországon a kereszténységről semmiféle valós tárgyi tudással nem rendelkező Orbán Viktor gyújtja a „fényt”, hordozza a világosságot, minősíti az európai kereszténységet, kioktat keresztény hagyományból, megújulást hirdet, meghatározza a bűnt és a hitet.

Mivel azonban minden rosszban van jó is, az Orbán-rezsim pozitív erkölcsi hozadéka, hogy világossá válik, mit ér a magyar nemzet; és főképpen: mit érnek egyénileg az egyes emberek? Ezen a próbán a keresztény egyházak, mint intézmények és az egyháziak, mint egyének, többségükben bukásra állnak! Annál is inkább, mert Ferenc pápa kíméletlen tükröt tart a szemeik elé. Még Bergoglio bíboros korában nyilatkozta: „Megvallom, én rettenetesen félek a tehetségtelen értelmiségiektől és a jóság nélküli moralizálóktól. Az erkölcs az emberi jóság virága: az ember vagy a társadalom jóságra való képességében gyökeredzik. Máskülönben moralizálássá, látszaterkölccsé válik, ami végső soron nem más, mint a kettős élet nagy képmutatása. Az erkölccsel önmagát maszkírozó személy legbelül híján van a jóságnak.” (S. Rubin – F. Ambrogetti (2013): Ferenc pápa. Ulpius-ház: 238.).

A tényleges magyar keresztényeknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy keresztényi vonatkozásban kívánnak-e perifériává válni?

Forrás: http://ideaintezet.blog.hu/2013/06/23/az_orban-rezsim_es_a_keresztenyseg 

15 hozzászólás to “Pope Francis and the Hungarian Christians (Ferenc pápa és a magyar keresztények)”

 1. Balog kitüntette a Hold utcai csarnokot said

  Balog, a papként és miniszterként egyaránt siralmas teljesítményének mélypontja kétségkívül az volt, amikor kooptálta a krónikus bűnöző Szabó Andrást a MAB-ba és József Attila díjat adatott a gusztustalan vallási giccseket produkáló Ludvig (lopott nevén: Petrőczi) Évának.
  Balog nemzetközi megítélése is lesújtó. Még Joachim Gauck német államfőt is komoly bírálatok érték, amikor kitüntette Balogot, aki lendületesen és jó németséggel szövegel – segédesztergályosként tanulta a nyelvet az NDK-ban – valójában azonban mérhetetlenül kártékony rasszista demagóg.

  • Matrix D'amour said

   Balog Zoltán kegyeltjei igazán kiváló keresztyének. A bűnlajstromukhoz még a házasságtörést is hozzá lehet írni. Nemcsak Szabó csalja a feleségét, hanem Kovács Barnabás is. Na és Balla sem csak a bloggereket üldözi Fórissal a rektoriban 🙂

 2. calvinistic security said

  A Röfi fölött a Lombroso pofa az, akit Balog, az intelligenciájáról és józan mérlegéléséről olyan híres EMMI-miniszter lovagkereszttel tüntetett ki?

 3. de Ruyter admirális said

  Ha tudtam volna, mivé züllik a magyar református egyház, nem mentettem volna meg a gályarabokat, hanem a tengerbe lövettem volna őket, hogy írmagjuk vesszen!
  Ti mocskos gazemberek, Balla, Bölcskei, Szabó a magyar reformátusság LEGNAGYOBB SZÉGYENEI.

 4. Bátory Butykos said

  Mi az hogy én kiszorultam a képgalériából? Nekem ne lenne dobogós helyezésem? Hiszen én vagyok a püspök.

 5. pecking order said

  Hát igen Butykos/Bátori főtiszteletű püspök úr igazán impozáns a HÁRMAS TOKÁJÁVAL. Mint egy trikolort viseli az akaratgyenge álla alatt, nem messze két behízott disznószemétől.

 6. tudományos kutató said

  Itt van Jakab Attila legújabb nagyszerű írása.
  http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=219616:bayer-zsolt-szellemi-atyja&catid=9:vendegek&Itemid=66
  Felhívom a figyelmet, hogy a jegyzetben idézett Bogár László közgazdász (???) professzorként (!!!) dolgozik a Károli bölcskarán.
  Ilyen cinikus brutalitással nyilatkozik ennek a “keresztyéni szellemiségű” kuplerájnak egy tanára az önhibájukon kívül elszegényedett emberekről!

 7. grammaticus said

  A “keresztyén gengszter” oximoron: feloldhatatlan ellenmondás van a jelző és a jelzett szó között.
  Az az egyetem (???), amelynek ez a személy egyik fő vezetője, NEM LEHET KERESZTYÉN!
  GENGSZTER, IGEN!
  A Károli GENGSZTER EGYETEM.
  Vezetői, oktatói: Balla Péter, Szabó András, Kovács Barnabás, Sepsi Enikő BECSTELEN BŰNÖZŐK, GENGSZTEREK!

 8. balog zoltán egy katasztrófa said

  Balog Zoltán katasztrofális működéséhez nagyban hozzájárul, hogy éppen olyan emberekre hallgat felsőoktatási kérdésekben, mint az IDI-buktató, okirathamisító Szabó András…. Ezen a nímandon keresztül Szabó András fújja a passzátszelet a felsőoktatásban.

  • Rector said

   Eddig még mindenki mélyen megbánta hogy Szabó Andrásra hallgatott. Bölcskei is szívesen visszacsinálná Szabó dékánságát ha lehetne, mert minden azzal kezdődött.

   • balog zoltán egy katasztrófa said

    Balog Zoltán is kurvára rá fog faragni h erre a gyilkos görényre Szabóra hallgat

   • EMMI said

    Szerintem örülni kéne annak hogy Szabó András dróton rángatja az idióta papot. Egyrészt minden ember Tepsi környezetéből, akit Szabó Balogon keresztül benyom az EMMI-be egy szög Tepsi koporsójába. Másrészt pedig Balogot is maga alá temeti az a lavina amiSzabó elindít. Nem éri meg nektek Tepsi és Balog együttes kinyírása? 🙂

 9. Saca said

  Az a második ürge a képen lesült vagy cigány?

  • Lombroso said

   Mindegyik nagyon rossz arc. Pláne a harmadik. Kimondott haramiapofa. Ha ilyenek a hívő keresztények akkor milyenek lehetnek az elvetemült ateisták?

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: