Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

The criminal church affair in Pécs (A pécsi egyházi bűnügy)

Posted by jhnnsclvn - április 10, 2014

Elítélték a csaló papot

mayer_mihaly

A képen látható Mayer Mihály püspök épphogy megúszta…

A pécsi ügy rengeteg párhuzamot mutat Bölcskei Gusztáv és Tarr Zoltán sikkasztásaival, azonban a debreceni palástos bűnbanda elleni feljelentéseket – feltehetően e Legfőbb Ügyészségre beépített Lajtár István legfőbb ügyész-helyettesen keresztül – a nyomozó hatóság eddig lepattintotta. Reméljük azonban, hogy ami egyelőre késik, az nem múlik, és egyszer a debreceni palástos gengszterek is a vádlottak padjára krülnek. . A szerk.

Egy ember vitte el a pécsi püspökség balhéját

Húsz év bűncselekmény, hatvan feljelentés, két év nyomozás, egy vádlott, két év bíróság és közel négy év börtönbüntetés az egyenlege annak az egyházmegyei panamának, amelyből komoly politikai manőverek árán lehetett csak kimenteni egy püspököt és további egy tucat elkövetőt. Egy ukrán e-mail címről a lapunk szerkesztőségébe is eljuttatott névtelen, a Legfőbb Ügyészségnek címzett nyílt levélben csalódott pécsi katolikusok igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a négy éve húzódó büntetőeljárás nyilvánvaló ellentmondásaira.

Első fokon bűnösnek mondta ki, és három év tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Törvényszék Wolf Gyulát, a Pécsi Egyházmegye korábbi vagyonkezelőjét. A katolikus papot (egyben pápai káplánt) költségvetési csalásban, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és a számvitel rendjének megsértésében marasztalta el a bíróság, és az általa okozott kár megtérítésére kötelezte: az államnak nyolcmilliót, az egyház­megyének ötvenötmillió forintot kell fizetnie.

A csúnya történet gyakorlatilag a rendszerváltásig visszavezethető, de Wolf Gyula 1994-es színre lépésétől már nyomon is követhető. Lebukásáig akadálytalanul folytatta üzelmeit, melyek a terhére rótt cselekményeknél feltehetően sokkal szélesebb skálán mozogtak. Ezt onnan sejthetjük, hogy az egyházmegye püspökét és hálózatát 2010 őszén lebuktató, kiugrott katolikus pap, Csizmadia Zoltán, valamint az ő merészségén felbátorodó hívek összesen mintegy hatvan rendbeli bűncselekménnyel kapcsolatban tettek feljelentést. Mayer Mihály, azóta leköszönt megyés püspök és a volt gazdasági igazgató neve olyan bűncselekmények gyanúja kapcsán került a nyomozók figyelmébe, mint zsarolás, okirathamisítás, csalás, sikkasztás, pénzmosás, pénzügyi és ingatlanpanamák (Szent János Hotel, Csele Hotel, püspöki palota, máriagyűdi ferences kolostor, Gaudium Nostrum stb.), pedofília és homoszexuális zaklatás.

Ami a nyomozást illeti, annak genezise máris felveti a nagypolitika jelenlétét a folyamatban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megszólított előadója azonnal jelezte, hogy összeférhetetlenség miatt nem ők nyomoznak majd, ám az ügy csak két hónappal később landolt először Tolna, majd Somogy megyében. Addigra a nyomok kihűltek, a bűnjelek és a felhalmozott vagyon nagy részét eltüntették – mondta forrásunknak egy kaposvári rendőr, aki rálátással bírt a nyomozócsoport kétéves munkájára. Így is több tucatnyi hatóságot kerestek meg és számos szakértőt rendeltek ki a rendőrök, illetve kihallgattak több mint kétszáz tanút. Nem egy információhordozó és áldozat azonban félelmében külföldre menekült, vagy „hallgatási pénzben” állapodott meg az egyházmegyével.

Egy ukrán e-mail címről lapunk szerkesztőségébe eljuttatott nyílt levélben az ügyet alaposan ismerő katolikus hívők a Legfőbb Ügyészség figyelmét igyekeznek felhívni a büntetőeljárás nyilvánvaló ellentmondásaira. Nekik főleg az fáj, hogy noha Semjén Zsolt KDNP-elnök már a 2000-es években figyelmeztette a pécsi egyházmegye vezetését a botrány veszélyére (szálloda egymilliárdért, 40 milliós BMW,  3 milliós pásztorbot, több milliárd a püspöki palotára stb.), a gazdasági panama részterületei továbbra is virágoztak, és mindenkinek – elsőként Wildmann Jánosnak, az Egyházfórum című katolikus periodika főszerkesztőjének – beletört a bicskája, aki átvilágítást sürgetett.

Ez egy darabig a Vatikánra is igaz volt, ám egy idő után sikerült leleplezni a pécsi püspökség vatikáni „ügynökeit”, és a nunciatúra több papot is meghallgatott az ügyben. Mivel Mayer Mihály nem volt hajlandó elmozdítani – a Róma szerint „feladatai ellátására alkalmatlan” – Wolfot, egy német nyelvű levélben kapott erre végső parancsot a Szentszék illetékesétől. Akadékoskodásába végül maga a püspök is belebukott: mindketten „megromlott egészségi állapotukra tekintettel” távoztak hivatalukból. A gazdasági papgurunak még volt annyi lélekjelenléte, hogy feljelentse főnökét menesztése miatt, de elbukta a munkaügyi pert.

A csalódott pécsi katolikusok azt is sérelmezik, hogy a vádirat a tényleges ügyek 80 százalékát nem is tartalmazta, egy ember vitte el a legalább két tucat közreműködő (köztük ügyvéd, jogtanácsos, helynök stb.) balhéját, és a politika kiskaput mutatott a 70 éves Mayer püspöknek. Aki egyébként számtalan, a per tárgyává tett dokumentumot társszerzőként jegyzett Wolffal, valamint fiókba mélyesztette a visszaélésekről szóló panaszleveleket, feljelentéseket. A bíróság egyszer hallgatta meg, ahol is elmondta, hogy megbízott a vádlottban, és nem látott bele az egyházmegye zavaros pénzügyeibe, inkább a szentségek kiszolgáltatására és a protokolláris teendőkre koncentrált.

Annak azért üzenetértéke van, hogy a gazdasági igazgató ügyvédje nem védence felmentését kérte perbeszédében, hanem felfüggesztett szabadságvesztést. 16 éves regnálásának idejéről Wolf Gyula egyetlen évvel tud csak nagyjából elszámolni, a többi könyvelés úgymond „elveszett”. A vádiratba emelt ügyek összesen több százmillió forint kárt okoztak az államnak és az egyházmegyének. Ebben nem a munkáltatói kölcsönök, fiktív kistérségi támogatások, okirathamisítások, illetékek visszatartása jelentette a nagy tételt, hanem az egyházmegye tulajdonában lévő és a püspökség ingatlanjait kezelő Fény Kft. (ügyvezető: Wolf Gyula) nevében megvalósított csalások (túlszámlázások, eltartási és ajándékozási szerződések ingatlanjainak elsíbolása, színlelt szerződések stb.)

Írásos vallomásában Wolf atya csak részben ismerte el bűnösségét, és megítélése szerint a katolikus egyház belső szabályait betartva intézte a püspökség pénzügyeit, amelyről minden döntéshozónak és felettesének tudomása volt.

Forrás: http://www.hetek.hu/belfold/201403/eliteltek_a_csalo_papot, a folytatást a Hetek c. országos közéleti hetilap 2014. március 7-i számában lehet elolvasni, vagy itt a beszkennelt változatot:

pecsipüspök

 

 

11 hozzászólás to “The criminal church affair in Pécs (A pécsi egyházi bűnügy)”

 1. the easy conscience of effortless superiority said

  Optimizmusra kevés az ok, annyi azonban bizonyos.
  De legalább elítéltek valakit, Wolfot.
  Aki lehet, hogy utasítást hajtott végre.
  Akit a püspöke cserbenhagyott.
  Akit helyette feszítettek meg.

 2. tudományos kutató said

  A Reposzt most visszatért eredeti profiljához:
  semmihez nem értő, pökhendi papok meg a buta feleségeik bölcsködnek valami olyasmiről, amiról garantáltan fingjuk sincs.
  Most éppen a liberalizmusról.
  Még meg is dicsérnek két kifejezetten káros szereplőt.
  http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/373294_a_kit_erdekel_politikaja

 3. cats on the blog said

  Az egyházi figurák attól pofátlanodtak el, hogy maga a kormány a legfőbb tolvaj.
  Itt an, ahogy az atlatszo.hu kimutatta, Orbán fogorvosát 3 milliárddal jutalmazta meg. Akkor mi má mér ne lophatnánk??? – kérdezik a derék egyházfők.
  http://atlatszo.hu/2014/04/08/harommilliard-forinthoz-kozelitenek-orban-fogorvosanak-allami-tamogatasai/

 4. Károli a pénzmosoda said

  Sárosdy Judit, a pénzért (darabonként többszáz ezer forintért) nyelvvizsgabizonyítányokat áruló bűnbanda egyik vezetője a Károli angol tanszékének a docense.
  Sárosdyné Orbán Viktor nagy fanje is, ez kiderül a fészbúkról.
  Vonzódnak egymáshoz a gazemberek.

 5. butcher said

  Aki siet, még odaér 10-re a Reviczky u. 4. első emeletére és megcsodálhatja a Károli pónemjét, a kétszeres doktorcsaló dr. Mészárost (ezúttal Márton), amint fontoskodik hozzá hasonló agyhalottak baromságaihoz.
  http://www.kre.hu/btk/images/doc/Klasszikus_kortarsak_program.pdf

 6. fucking bitch said

  A Reposzt teljesen átment a legalpáribb szélsőjobb politikai csatornába.
  Itt írja az Aranyoss, hogy a “baloldal teljesen elsúlytalanodott”.
  http://reposzt.hu/comment/5435#comment-5435
  Ti pedig mindig is azok voltatok.
  Agyatlanok, súlytalanok, erkölcstelenek.

 7. Kiseprűzve said

  A keresztény egyetemi életről lesz szó ma.
  http://reformatus.hu/mutat/9473/
  A beszélgetést a Károliról kirúgott Kodácsy Tamás vezette.
  Kodácsy nagytiszteletű úr a kirúgása óta az evangélikmusoknál talált hozzá méltó helyet. Közben habilitált is.
  Tisztességes, erkölcsös, tudós ember????
  NEM KELL A KÁROLIRA!!!
  Kirúgjuk, megrágalmazzuk, megöljük – üvölti a wistmanwoodos Balla rektor, aki püspök is akar még lenni.

 8. zsófi hóhérleányka said

  Boglárka lelkésznő – az, aki szeret nagyokat röhögni – megemlékezik a költészet napjáról Fodor András kapcsán.
  http://reposzt.hu/blog/kutasin%C3%A9-moln%C3%A1r-bogl%C3%A1rka/2014-04-11/k%C3%B6lt-%C3%A9sz
  Ez a kultúrrovat a Reposztban, csak meg ne haragudjon a Fidesz hogy ma nem neki bégettek!!!

 9. fideszes kommunikáció said

  Rogán 3 millió közpénzzel támogatta Kislóri templomát (ahol a Horthy szobor áll) meg Mészárosnén Hegedűs Zsuzsanna Lórántffy Zsuzsanna társaságát.
  Így bújik össze a Fidesz a Jobbikkal.
  http://444.hu/2014/04/11/tudja-melyik-ellenzeki-part-fontos-embere-lakik-rogan-szomszedjaban/

 10. Kövi Dinka said

  A Reposzt, a Fidesz leggyagyább reklámújságja még mindig a baloldaliakat ekézi
  Igazi keresztyén szellemiséggel, persze.
  http://reposzt.hu/blog/sz%C3%A9kely-attila/2014-04-12/visszhang

 11. unified methodists said

  Write more, that’s all I have to say. It’s terrific how you unmask the psalm-singing calvinist and also the catholic church.

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: