Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Dirty tricks 6. Földi and Balla (Disznó trükkök 6. Nyírfás Földi és Balla Péter)

Posted by jhnnsclvn - június 26, 2014

Az alábbi Földi-interjúból kiderül, hogy amikor Balla Péter a Károli Református Egyetem oktatói ellen az egykori III/I-es műveleti igazgató cégét vetette be, pontosan tudta, hogy nehézfiúkat, semmitől sem visszariadó gátlástalan bűnözőket uszít ártatlan, a titkosszolgálat dörzsölt eszközeivel szemben védtelen elméleti emberekre. Ezeknek az oktatóknak fogalmuk sem volt arról, hogy csapdahelyzetbe hozták őket, hogy minden mozdulatukat technikailag rögzítik, amit majd a megzsarolásukra használnak. Miközben Mária és Bence önfeledten szeretkeztek, nem is sejtették, hogy egy reality show főszereplői, amelyet a beteges fantáziájú mocskos pap, Balla rendeztetett meg a Wistmanwooddal. Miután a Defend cég tönkrement, nyírfás Földi a Wistmanwoodot szemelte ki magának. A kiszemelést vásárlás követte. Lássuk, milyen ember Földi, a Wistmanwood résztulajdonosa. Hagyjuk őt magát bemutatkozni, pontosabban dicsekedni az aljas módszereivel, amelyekre még láthatóan büszke is.  – A szerk.
Szerző: Nyírfás Földi
2010-12-18 11:55:59

Földi: Egyetlen sikertelen beszervezési kísérletem volt

Zsarolás, pénz, meggyőzés: Földi László, a hírszerzés egykori műveleti igazgatója a titkosszolgálatok módszereiről, a politikai kapcsolódásokról és az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról is beszélt a Heteknek adott interjúban.

Földi: Egyetlen sikertelen beszervezési kísérletem volt

Ötvenezer ügynök adatait hozná nyilvánosságra a kormány. Ön azok közé tartozik, akik ellenzik az ötletet.

Két ellentétes álláspont van ebben a kérdésben: az egyik a szakmáé, amit én nyíltan képviselek, a másik a történészeké. A történész kutat, publikál és véleményt mond, miközben a szakma nem beszélhet. Ebből kifolyólag a közvélemény egy ügynöklista nyilvánosságra hozatalából szükségképpen torz képet kapna. Egyébként pedig ezek a dokumentumok ma már csak az érintetteket, a megfigyelteket érdeklik.

 

 

És azokat, akik sosem tudták elfogadni a diktatúrát.

Emlékeim szerint társadalmunk – kényszerből, vagy kevésbé kényszerből – igenis elfogadta azt a rendszert, amiről beszélünk. A rendszerváltás előtt eljött hozzánk, a hírszerzéshez Horváth József, a belső elhárítás főnöke, és szűk körben is azt mondta, hogy a magyar ellenzék nem számottevő. Ezzel azt akarom mondani, hogy utólag nem elegáns ellenzékivé és demokratává válni és a múlt feltárásáért kardoskodni.

A szakmai érv pedig az, hogy a titkosszolgálatnak nincs eleje és nincs vége. Itt csak kontinuitás van, vagyis nem lehet kiragadni egy bizonyos időszakot, mert az előzmények nélkül önmagában nem lesz értelmezhető, másrészt a feltárás hatással lesz a jelenre is. A rendszerváltást követően megkeresett minket az FBI igazgatója, és azt kérte, hogy adjuk át az Amerikában dolgozó magyar ügynökök listáját. Amikor csodálkozva néztünk rá, hozzá tette, hogy Antall miniszterelnök úrral meg van beszélve. Felhívtuk Antallt, hogy nem vagyunk hajlandóak átadni a listákat, mire ő azt mondta, hogy szó sem volt erről. Magyarul, az FBI blöffölt. Aztán az igazgató sértődötten elment. Pár hét múlva szólt a telefon. A CIA jelentkezett, hogy ja, ha ti ilyen kemény fickók vagytok, akkor veletek együttműködünk. Az a CIA, amely addig elég komoly ellenfél volt. Ennek ellenére nem azt vizsgálta, hogy milyen társadalmi rendszerben működtünk, hanem azt, hogy hogyan igazodunk a szakmához.

Természetesen minden érintettnek joga van megismerni az előző korszakot. Be lehet menni a levéltárba, ki lehet kérni a rólunk készült dossziét.

De éppen a besúgó neve nem derülhet ki. Márpedig ez nem lényegtelen kérdés.

Miért, mi változik, ha kiderülne?

Ha például kiderülne, hogy rólam „Kaktusz” ügynök jelentett, de nem tudhatnám, kit takar a fedőnév, elkezdhetnék gyanakodni: ez a barátom volt, vagy a másik, vagy a harmadik? És amíg nem tudom meg, addig lehet, hogy mind a hárommal megromlik a kapcsolatunk, holott csak az egyikük volt „Kaktusz”.

Nekem nincs időm arra, hogy a régmúlton elmélkedjek. A bosszúval pedig nem nagyon tudok azonosulni, még akkor is, ha el tudom fogadni emberi tényezőként. Nem keresem a múltamban azt, hogy ki ártott nekem, mert semmit nem tudok ezzel megoldani.

 

Nem bosszúra gondoltam, hanem tisztázásra. Sok ember szeretné tudni, hogy miért alakult éppen úgy a pályája, ahogy. Főleg, ha valakinek kisiklott az élete, de nem érti, miért.

És ezt meg fogja tudni fejteni?

Lehet, hogyha elolvashatja a jelentést, amelyben a besúgó eláztatta a főnökénél, akkor megérti az összefüggést: ’73 augusztusában készült a jelentés, ’73 októberében kirúgták a munkahelyéről, de a hivatalos indoklás hazugság volt. A jelentést elolvasva tehát rájön az összefüggésre, és már csak az a kérdés: ki volt a besúgó?

És az nem elképzelhető, hogy bár valaki tényleg felnyomta, de mégsem ezért rúgták ki? Még ha el is olvashatja a jelentéseket, töredékes képet fog kapni, és lehet, hogy teljesen hibás következtetéseket fog levonni.

Én abból indulok ki, ami a gyakorlat volt: az információk 80 százalékát nem használtuk fel soha semmilyen formában. A titkosszolgálati tevékenység ugyanis nem nyomozás, hanem megelőzés. Nekünk akkor van szerepünk, amikor még nem történt meg valami. De honnan tudom meg, hogy mi fog történni? Sehonnan! Ezért kell mindent adatot begyűjtenünk, személyekről, helyzetekről, problémákról, körülményekről. És ha ezekből le tudunk vonni konzekvenciát, akkor meg tudjuk akadályozni, hogy lerombolják a World Trade Centert. Ha nem tudjuk összerakni a képet, akkor le fogják rombolni.

A lényeg tehát az, hogy a titkosszolgálatoknál iszonyatos mennyiségű – fölöslegesnek nem mondanám, de mondjuk úgy – töltelékinformáció keletkezik, és úgy gondolom, még nem telt el annyi idő, hogy ezzel érzelemmentesen szembe tudjunk nézni. Ráadásul a ’70-es, 80-as években a magyar titkosszolgálatnak nem volt akkora befolyása, hatalma és orientációs szerepe, mint az ’50-es, ’60-as években, amivel pedig előszeretettel összemossák.

A szakmai érvekkel szemben van egy súlyos morális ellenérv: nem kellene egyenlőségjelet tenni egy diktatúra titkosszolgálata és egy demokrácia titkosszolgálata közé.

Amíg az előző kérdésfelvetéssel magánemberként talán egyet is tudok érteni, ezzel még egyet sem tudok érteni. Amerikában az ’50-es években boszorkányüldözés zajlott az FBI részéről például a művészvilágban, Hollywoodban. Paranoiásan féltek tőle, hogy kommunista bérencek, ügynökök hatoltak be a művészetbe és általában mindenhová, ezért ártatlan embereket hurcoltak meg, az egyiket beszervezték a másik besúgására, tömegesen figyeltek meg és hallgattak le embereket. Ez mitől volt erkölcsösebb, ha már a morált kéri számon, mint az úgynevezett diktatúrák fenntartása?

Egyébként diktatúra és diktatúra között is óriási különbség volt: Az NDK a folyamatos hidegháborús helyzetből adódóan találta ki magának a totális elhárítást.  Nem vitatom, hogy az ottani rendszer helytelen és embertelen is volt egy picit, de értem az okát. A Szovjetunió olyan volt, mint ma Oroszország. Tessék szíveskedni beutazni Oroszországba, természetesen vízummal rendelkezve. El kell tölteni négy napot úgy, hogy nincs szállodai vagy rendőrségi bejelentője, de még az 5. napon is ott tartózkodik. Amikor elhagyná az országot – én jártam így – akkor lekapcsolják és kikérdezik, hogy hol volt és mit csinált. Romániában a Securitate-hoz való tartozás társadalmi rang volt. Ez azt jelentette, hogy nem is az volt a kérdés, hogy ez előremenetelt jelentett-e vagy sem, hanem azt, hogy, aki nem tartozott ebbe a rendbe, az gyakorlatilag senki volt. A külkereskedőtől kezdve a közhivatalok alkalmazottjain keresztül a médiamunkásokig mindenki érintett volt. De nem úgy, hogy együttműködött, hanem tagja volt a rendszernek. Ezzel szemben Magyarországon ugyan sokan együttműködtek, de közülük kevesen voltak tagjai a rendszernek. Természetesen működött titkosszolgálat, emberek is sérültek, ez tény. De nagyon sokan megtagadták az együttműködést, és ennek ellenére nem érte semmilyen retorzió őket.

Önnek is voltak sikertelen beszervezési kísérletei?

Egyetlen ilyen esetem volt, még a rendszerváltás előtt. Kinéztem egy illetőt, akiről tudtuk, hogy hamarosan Amerikába utazik. Megpróbáltam beszervezni, de nem volt együttműködő. Egyébként évekkel később ez az ember miniszter lett Magyarországon.

Ez az eset éppen azt igazolja, hogy akik együttműködtek, saját döntésük alapján tették. Ez esetben miért ne ismerhessük meg a nevüket?

Árnyaljuk a képet. Ötvenezer névről beszélünk. A ’80-as években könnyebben lehetett nemet mondani, de elképzelhető, hogy a ’60-as években ennek akár fizikai következményei is voltak. Bárándy György ügyvéd régi jó barátom. Ő mesélte, hogy az ’50-es években bevitte az ÁVO. Az asztalon egy pisztoly és egy gumibot feküdt. Az ÁVO-s felszólította, hogy vallja be, hogy amerikai kém. Ő azt mondta, így van, amerikai kém. A kihallgató döbbenten kérdezte, miért vallotta be. Bárándy azt felelte: „nézze, itt a pisztoly meg a gumibot. Lelőni nem fog, mert el kell velem számolnia. A verést viszont nem szeretem, ezért inkább bevallom. Előbb-utóbb úgyis kivernék belőlem.”

A lényeg az, hogy ne listákról beszéljünk, hanem konkrét helyzetekről. Másrészt határozottan tagadom, hogy a titkosszolgálat kizárólag gazfickók gyülekezete, egy olyan eszköz a politika kezében, amit mindig rosszul használ. Hanem ellenkezőleg: egy olyan szervezet, amely az ország biztonságáért dolgozik. És ha ezt elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadni, hogy rendkívül rossz bizonyítványt állítanék ki magamról, ha egy politikai fordulatra hivatkozva kiadnám az ügynökeim nevét. Ez esetben ugyanis nagyon is jól tennék az emberek, ha eszük ágában nem lenne szóba állni a szolgálatokkal, mert attól tartanának, hogy egy újabb fordulat esetén ők is lebuknak.  Informátorok nélkül viszont hogy védjem meg az országot, mondjuk a terrorizmustól?

Miféle fordulatról beszél?

Az elmúlt 20 év számomra arról szólt, hogy a hatalomváltások után rendre elkezdtek foglalkozni az előző kormány ügyeivel, és ebben a titkosszolgálatot is felhasználták. Én azzal a megoldással tudok egyetérteni, hogy ha van bűn, legyen hozzá bűnös. De olyan nincs, hogy először van bűnös és legyen hozzá végre bűn. Sajnos mi mégis ezt játsszuk. Ennek eredményeképpen az elmúlt 20 év alatt hiába védtük a szakmát és annak módszereit, sikerült leamortizálni.

Ön most úgy beszél a titkosszolgálatról, mint valami szeretett lényről.

A titkosszolgálat egy nagyon érzékeny műfaj. Tudom, hogy civileknek hallgatva ez döbbenetes, de értsük meg, hogy a nemzet biztonságáról kell garanciát adnia. Embereket szervez be, hálózatot épít, miközben olyan eszközöket alkalmaz, amit egyébként a PTK, a BTK, és az Alkotmány is megkérdőjelez. De hát éppen ezért titkos, éppen ezért fontos, hogy „ne akard tudni, hogy működik.”

Persze lehet olyan politikai döntést, hozni, hogy nekünk nem kell titkosszolgálat. Ha viszont annak idején nem zavarták szét a szolgálatot és megmaradt a folytonosság, akkor hagyni kell a szervezetet úgy dolgozni, ahogy azt ennek a munkának a szabályai és logikája diktálja.

Nemrégiben beszélgettünk, és akkor azt mondta, hírszerzőként elhatározta, hogy otthon nem hazudik. Vagyis hogy a magánéletben nem használja fel a szolgálatoknál alkalmazott eszközrendszert. Mit lehet tudni erről az eszközrendszerről?

A cél eléréséhez alkalmazott eszköz lehetett pénz, lehetett zsarolás, meggyőzés. Lehetett akciószervezés, egy véletlennek tűnő szituáció kialakítása. Az egyik nagyon eredményesnek bizonyult külföldi beszervezésem egy könyvtárban kezdődött. Az illető úgy élte meg, hogy véletlenül leöntöttem a kávémmal, majd a bocsánatkérést követően spontán elkezdtünk beszélgetni. A kapcsolatteremtés tehát nem feltétlenül jelent brutalitást.

A „feltétlenül” itt egy nagyon fontos szó.

Valóban. Volt olyan is, hogy mielőtt aláírt, gázolt a szerencsétlen.  

Ezt nem pontosan értem…

Az illető, akire szükségünk volt, abban a tudatban élt, hogy súlyos balesetet okozott, és annak eltusolása árán vállalta az együttműködést. Valójában nem gázolt el senkit, mi rendeztük meg a szituációt. A feladat végrehajtása szempontjából nem válogatunk.

***

Névjegy

Földi László már a rendszerváltás előtt is a hírszerzésnél tevékenykedett. Neve a ’90-es évek közepén, a Nyírfa-ügy kapcsán vált ismertté, amikor műveleti igazgatójaként Kelet-Magyarországon „dolgozott rá” szervezett bűnözői csoportokra. Munkája során hozzájutott néhány szocialista politikust terhelő információhoz, de állításait nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani – az ügyet követően a szocialista kormány titokminisztere, Nikolics István jogosulatlan adatszerzés miatt menesztette.

Az Orbán-kormány idején a megfigyelési ügy kapcsán került elő újra Földi László neve. Az akkori titokminiszter, Kövér László megbízására ő vásárolta meg azt a hangfelvételt, amelyen a fideszes politikusok megfigyelésével kapcsolatos megbízás volt rögzítve. Földi az Orbán-kabinet idején vásárolta meg a Defend Kft-t; az őrző-védő cég több állami megbízást is kapott.

A Fidesz választási vereségét követően a Defend csődbe ment. Ezt követően 2002-ben Földi részt vett – az uniós kapcsolatépítéssel, lobbizással foglalkozó – Magyar Európa Egyesület megalakításában, majd 2005-ben rövid ideig az MDF kampányigazgatója lett. (2010-ben a Bioenergia Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke. Ugyanebben az évben tette rá a kezét a Wistmanwoodra. – A szerk.)

Forrás: 

http://www.atv.hu/belfold/20101218_zsarolas_penz_meggyozes_foldi_laszlo_a_hirszerzes_modszereirol?source=hirkereso 

21 hozzászólás to “Dirty tricks 6. Földi and Balla (Disznó trükkök 6. Nyírfás Földi és Balla Péter)”

 1. Wistmanwoodos Balla said

  Ne feledjük, hogy wistmanwoodos Balla a nagyon kóser, nagyon magyar, nagyon hazafi Hegedűs család tagja, a fenegyerek Hegedűs Lórika és a jobbikos parlamenti képviselő, Lórikáné sógora.

  • MOSZAD said

   Akkor mar azt se feledjük, hogy Kardos Zsolt, a Wistmanwood ügynöke a MOSZAD fizetett alkalmazottja. Az egesz Wistmanwoodot az izraeliek finanszirozzak, a cegnek milliardos forgalma van.

   • Egy igazi kuruc said

    Szóval a fajvédő Hegedűs-család a MOSZAD-dal paktált le saját protestáns testvéreik ellen! Nem kéne erről a kuruc infót felvilágosítani? Tán visszavennének az áhítatukból.

   • Vérrokon said

    Azér tegyünk má különbséget a született Hegedűsök és az uborkafára felkapaszkodott tót paraszt Balla között!

   • Tót paraszt said

    Okvetlen kell különbséget tenni az igazi Hegedűsök és a beházasodottak között. Annál is inkább, mert Balla még a saját sógorát is sasoltatja a Wistmanwooddal.

   • Colombo said

    Mit keres egy ilyen ballonkabátos zsaru egy egyetem közelében?

   • Bűnbanda said

    Egy egyetem közelében semmit. De a Károli nem egyetem, hanem egy szélsőséges politikai párt, pénzmosoda és mocskos bűnbanda

   • Wistmanwoodos Balla said

    Nekem inkább az itt a kérdés, mit keres Balla, egy református pap, a Hegedűs család tagja a III/III-asok és III/I-esek valagában?

   • 115 milla said

    Nem vettétek még észre hogy a mocsok református csúcsbűnszövetkezetnek mindent szabad? Bölcskei és Tarr felveszik készpénzben az egyház számlájára utalt százmilliós támogatásokat, elköltik, aztán kitolják a placcra Kis Csongor Áront, hogy hazudja azt, nem történt loőpás. És a korrupt vén gazember újra és újra falaz nekik.

   • Pharisée said

    És komcsi ügynököket is szabad alkalmazniuk keresztény és protestáns testvéreik ellen? És közben képmutatóan komcsizni?

   • zimmezum said

    Ahogy elnézem Kardos Zsolt átszellemült, intelligens arcát és jól formált testét, ő is nyilván a kiválasztott néphez tartozik.

 2. Multi-Compleanno said

  By the way
  Sok szeretettel köszöntjük Eördögh István barátunkat születésnapja alkalmából. Isten éltessen sokáig, drága Pistánk, jó egészségben, boldogan! – A szerkesztőség
  Elnézést az off-topicért, de ez közérdekű 🙂

 3. Statisztikus said

  Kerek 600 poszt és 702 040 kattintás. Ez majdnem 1200 kattintás posztonként. Mivel több régi, kevésbé olvasott poszt van, ez azt jelenti, hogy a kurrens posztokra többezerszer kattintanak. Gratula

 4. theologina said

  Itt van a Reposztról egy poszt, ami kivételesen tetszett.
  Arról, hogy milyen tudatlanok a papok, mennyire nem olvasnak, de nincs is igényük rá.
  http://reposzt.hu/blog/jakab-b%C3%A1lint/2014-06-26/par%C3%B3ki%C3%A1lis-k%C3%B6nyvt%C3%A1r-%C3%A9s-lelk%C3%A9szi-identit%C3%A1s
  Azt gondolják, hogy “elhívásuk” van, és mintha on line lennének bekapcsolva az Istenhez.
  Buta fennhéjázás, ami a szószékről történik.

 5. jó szerencsét said

  A nagyeszű (?) dunántúli papok ülnek a tévé előtt, bámulják a focit és arról harákolnak a reposzton, ami eszüklbe (?) jut róla, egy kis jézuskrisztussal nyakonöntve.
  http://reposzt.hu/blog/sz%C3%A9kely-attila/2014-06-28/mutass-nekem-egy-sv%C3%A1jcit
  Tiszta szerencse, hogy mindig megjelenik Bogárdi Szabó Istvván és MEGMONDJA A TUTIT.
  Bogárdi Szabó, a felcsúti stadion palástot felszentelője az úristen egyedüli földi szóvivője

  • Svájci futballfan said

   A csapatban nemigen van svájci, de a svájci szurkolók zöme az. Nézd meg az arcokat. Meg hát aligha hiszem, hogy a bevándorlók tömegének telik brazíliai útra….

 6. dumb and dumber said

  Ez Köntös László és baráti körének a szintje.
  Mind benne van a Fidesz valagában, de leginkább Kövérében, aki néha megjeklenik a refi templomban meg kísérgeti Steinbach püspököt.
  Köntös akar Steinbach utódja lenni, ezért pe3dálozik a gyagya barátaival együtt.

 7. balog zoltán egy katasztrófa said

  A legújabb hír, hogy Balog Zoltán nagytiszteletű (???) úr folyékony állapotban is szereti a szent lelket magához venni. Póriasan: iszik, mint a gödény.
  Úgy látszik, mégis a vedelés a legfőbb református erény, láttuk mi aztn a mi drága Gusztinkon is.

 8. Puzsér Róbert fan said

  Robi egy zseni!
  Az egyetlen, aki túlélte a Károlit András bestiális gonoszságát!
  http://mandiner.hu/cikk/20140628_puzser_robert_ezt_a_sportagat_csak_a_videobiro_mentheti_megés Szabó

 9. […] Dirty tricks 6. Földi and Balla (Disznó trükkök 6. Nyírfás Földi és Balla Péter) […]

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: