Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Intransparent University (Átláthatatlan egyetem)

Posted by jhnnsclvn - július 11, 2016

Károli címer

Közöd?

Közöd?

Szerző: andreaszakacs

Egy egyetemi hallgató fél éve megkérdezte gyakorlatilag az összes felsőoktatási intézményt arról, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóktól kérnek-e díjat a jogorvoslati eljárásokban, és ha igen, akkor mennyit és milyen jogszabály alapján. Mindenkitől kapott kielégítő választ, kivéve a Károli Gáspár Református Egyetemet, amely szerint “a Károli Gáspár Református Egyetem nem állami fenntartású intézmény, így az Ön (adatigénylő) által hivatkozott jogszabályok csak korlátozott keretek között érvényesek intézményünkre nézve”. Az Információszabadság Hatóság viszont az általunk segített igénylőnek adott igazat: az állami finanszírozás miatt semmiféle korlátozott érvényességről nincs szó.

A magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzés keretében a felsőoktatási intézmény nem kérhet igazgatási szolgáltatási díjat. Így szól a felsőoktatásról szóló törvény. Egy hallgatótól ennek ellenére kértek a BME-n díjat az általa megindított jogorvoslatért, amit jogellenesnek gondolt, ezért megkérdezett 53 felsőoktatási intézményt, hogy náluk mi a gyakorlat, és mindenhonnan azt a választ kapta, hogy semmilyen díjat nem kérnek jogorvoslat esetében. Azonban a Károli Gáspár Református Egyetem először nem válaszolt a törvényes határidőben, majd felszólításra azt közölte, hogy ott van a kért adat a neten. Azonban ez a válasz nem lesz elég soha, mert olyan ez kicsit, mintha megkérdeznénk, merre található valami a Föld nevű bolygón, és arra az lenne a válasz, hogy a Föld nevű bolygón. Ezért állandó bírósági és hatósági gyakorlat, hogy ha az adatot internetes eléréssel adja meg egy adatgazda, akkor pontosan a kért adatra mutató linket köteles közölni.

Erre felhívta a figyelmet az okkal kíváncsi hallgató, de erre már részben más tartalmú választ kapott. A reakció szerint a neten továbbra is ott van az adat, egyébként pedig “a Károli Gáspár Református Egyetem nem állami fenntartású intézmény, így az Ön által hivatkozott jogszabályok csak korlátozott keretek között érvényesek intézményünkre nézve”.
Így nem maradt más, mint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsághoz fordulni, a párbeszéd ezen a ponton nyilván véget ér. Az atlatszo.hu jogászainak segítségével elkészült beadvány érvelése a következő volt.

1. Az egyetem fenntartójától függetlenül közfeladatot lát el, és e minőségében közérdekű adatokat kezel. A felsőoktatási intézmény ugyanis állami elismeréssel jön létre állam által megalkotott törvényi szabályoknak való megfelelés esetén, a felsőoktatási rendszer működtetése állami feladat, ennek a közfeladatnak a megvalósításában vesz részt az állam által elismert intézmény fenntartója. Az Alaptörvény szerint a felsőoktatásban való részvétel képességek alapján alapjog, a felsőoktatási intézmények működését törvénynek kell szabályozniuk. Mindezek alapján nem vitatható, hogy minden államilag elismert egyetem közfeladatot lát el.

2. Ezen túlmenően az egyházi fenntartású egyetem is részesül költségvetési támogatásban. A Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között létrejött megállapodás alapján a Magyar Katolikus Egyház, továbbá a Kormánnyal a felsőoktatási feladatok ellátására megállapodást kötő egyházi felsőoktatási intézmény a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgatói arányában jogosult a fenntartási feladatokhoz biztosított állami támogatásra, továbbá eseti és egyedi támogatásokra. Az 50/2008. (III. 14.) Korm. rendelet szabályozza a felsőoktatási intézmények normatív állami támogatását, amelynek hatálya az egyházi fenntartású felsőoktatású intézményekre is kiterjed, az intézmények képzési, tudományos célú és fenntartói normatív támogatásban is részesülnek.

3. Így kétségtelen, hogy az államilag támogatott finanszírozásban résztvevő hallgatókra vonatkozó jogorvoslati díjakkal kapcsolatos egyetemi szabály a központi költségvetés felhasználásával kapcsolatos adat, hiszen arra vonatkozik, hogy az állami finanszírozásból fedezi-e az egyetem az államilag támogatott hallgató képzése során felmerülő költséget, avagy valamilyen jogcímen külön díjat is kér, s amennyiben erre sor kerül, akkor azt milyen törvényi felhatalmazás alapján teszi.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ismét a transzparencia mellett foglalt állást azzal az indokolással, hogy “a nem állami felsőoktatási intézmények kizárólag a közpénzekkel való gazdálkodásra vonatkozóan kötelesek a nyilvánosság előtt az adatigénylések teljesítésével és a külön törvények szerinti közzététellel számot adni”.

És minden jó, ha a vége jó! 2016. június 27-én meg is küldte a linket az összes díjról az egyetem, amiből úgy tűnik, hogy nem szednek ők sem jogorvoslati díjat. Legalábbis jövőre, mert a link a 2016/17-es tanévre vonatkozik és szeptember 1-étől lesz hatályos. Hogy ezt miért kellett eddig húzni, azt magyarázza meg az, akinek bármi racionális érve van.

M. Tóth Balázs

Forrás: https://oktatas.atlatszo.hu/2016/07/05/az-allamilag-tamogatott-egyhazi-fenntartasu-egyetem-is-koteles-atlathato-lenni/

71 hozzászólás to “Intransparent University (Átláthatatlan egyetem)”

 1. balla a lelkészi jellegű patkány said

  Balla úgy bánik a Károli pénzével, mint a sajátjával. Világos, hogy nem engedi, hogy belelássanak a mocskos pénzügyeibe.

 2. Kövi Dinka said

  Dinka, a dologtalan hülye papné, a szervilis Jakab felesége megint osztja a nem létező eszét.
  http://reposzt.hu/blog/jakab-koves-gyoparka/2016-07-11/nem-nem

 3. fucking bitch said

  Ezt hazudta az elmeháborodott:
  http://kolozsvaros.com/2016/07/10/ahogy-mondjatok-emberek-csalodas-szegyen-katasztrofa/

 4. Hab(ony) a tortán said

  Összefüggésrendszer:
  http://ligetvedo.blog.hu/2016/04/13/a_szazholdas_habony_avagy_a_habony-szal_a_liget_projektben?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

 5. fideszes kommunikáció said

  Nem titkolhatják tovább a szennyest:
  https://blog.atlatszo.hu/2016/07/titkoltak-de-immar-jogerosen-is-nyilvanos-az-eddigi-nemzeti-konzultaciok-eredmenye/

 6. refis gazemberek said

  Debrecenben majdnem félmillióért lehetsz refis hitoktató!
  http://ttre.hu/hirek/keruleti/uj-hitoktatoi-kepzes-indul-debrecenben
  Példakép Butykos a tolvaj alkoholista gazember és a köztörvényes csirkefogó Balla Péter!

 7. watch dog said

  Orbán égeti magát a FAZ-ban
  http://hvg.hu/itthon/20160711_Orban_egy_nemet_lapban_uzent_az_EUtagorszagoknak

 8. Vidnyánszky professzor said

  Vidnyánszkyt professzornak nevezték ki PhD nélkül.
  Ebben is benne van Szabó keze vajon?
  http://hvg.hu/itthon/20160711_vidnyanszy_attila_nemzeti_szinhaz_kossuth_dij_egyetemi_tanar

  • anonymanalyst said

   Vagy Kulcsár Szabóé. Ő happolta el magának a professzor csináló Bizottságot. Valamelyik Szabóé biztos de lehet h mindkettőé.

 9. Németh Tamásnak a maradék esze is elment said

  Az agyhalott Németh, az idióta celli pap ma bűnrossz vicceket közöl a reposzton, az “ismert és elismert” vallási (?) blogon.
  http://reposzt.hu/blog/nemeth-tamas/2016-07-12/utolso-mondatok
  Németh hetenként legalább egyszer BEBIZONYÍTJA MINDENKINEK, MEKKORA ÁLLAT.

 10. A Károli pónemje said

  Pedagógus pályaképességet mérnek:
  http://balmix.transform.hu/index.php?page=https://szakszervezetek.hu/hirek/5922-mendrey-laszlo-nagyon-kevesen-vallaljak-jo-szivvel-hogy-reszt-vesznek-a-kollektiv-elbutita
  A cél a Károli szellemisége, ahogy a károlis Czunyiné Bertalan Juditban és Szabó Andrásban testet öltött:
  BECSTELENSÉG, BUTASÁG, MŰVELETLENSÉG, QRVASÁG, LOPÁS, RABLÁS, OKIRATHAMISÍTÁS.

 11. Tarajos Peti tarsolya said

  Tarajos korrupciós folyamata
  https://nepszava.us/blogs/news/szijjarto-focicsapatanak-szponzoratol-vasarol-a-kulugy

 12. ask jerves said

  Kovács, a martalócpofájú kormányszóvívő már megint böffentett egyet. Ég, föld összeszakadt, folyók kiléptek medrükből, a refis papok vigyázzba álltak a tévé előtt pálinkafőzés közben.
  http://kolozsvaros.com/2016/07/09/akkor-lemond-orban-viktor/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

 13. reposztos barmok said

  A kötőszó SOKKAL MAGASABB SZINTŰ, MINT A REPOSZT.
  http://kotoszo.blog.hu/2016/07/11/a_meleg_keresztenyek_itt_vannak_kozottunk_es_itt_voltak_mindig_is

 14. Putyin pincsije said

  Putyin füttyent, bugrisék ugranak
  http://kolozsvaros.com/2016/07/12/moszkvabol-futtyentenek-orban-es-bunbandaja-pedig-pattog/

 15. Pharisée said

  Az egyetem átláthatatlan, de Balla átlátszó. Átlátszóan lop, átlátszóan hazudik és átlátszóan játssza az ájtatost.

 16. Soós az arrogáns agyhalott said

  A Bethesdában szülészet nyílik.
  Soós A FUNDAMENTALISTA HÜLYE AZ ABORTUSZ ELLENB LÁZÍT.
  http://reposzt.hu/blog/soos-szilard/2016-07-13/helyzet-van

 17. simon a józsef attila díjas gazember said

  Megbukott a József Attila díjas gazember.
  Most már írhatja a verseket a zsidó qrvák seggéről.
  https://atlatszo.hu/2016/07/12/allamtitkarkent-megbukott-l-simon-de-a-velencei-tonal-meg-szamitanak-ra/

 18. Butykos forever said

  Butykos a vénemberek irányában nyit, át akarja nekik adni a tudományát. Ezt böfögte a ref félórában
  Azt ne!!!

 19. matolcsy bűnbandája said

  Matolcsy végre talán rá.aszik!
  http://sztarklikk.hu/kozelet/otmilliardos-leleplezo-botrany-tort-ki-matolcsy-alapitvanyanal/278050

 20. fucking bitch said

  Kampányol a Pálfi a határon túl:
  http://kolozsvaros.com/2016/07/13/nem-attol-lesz-senki-magyar-kedveseim-a-sotetsegben/

 21. jakab a Messiás said

  Jakabot a papot a teremtő személyesen mentette meg a szélvihartól.
  http://reposzt.hu/blog/jakab-balint/2016-07-14/iteletes-ido

 22. teamworker said

  Gratulálunk Ritoók professzornak a Magyar Örökség díjhoz!
  http://reformatus.hu/mutat/12575/

  • szabó the cat killer said

   A Ritoók család még mindig nem heverte ki Cirmike brutális meggyilkolását, amit alsó szomszédjuk, a MINDEN ALJASSÁGRA KÉPES SZABÓ ANDRÁS KÖVETETT EL.

 23. A Tass jelenti said

  Orosz rémhírek a magyar kormánypárti méduában
  http://index.hu/belfold/2016/07/13/riaszto_mennyi_orosz_alhirt_es_konteot_terejszt_a_magyar_kormanyparti_media/

 24. Ludvig a muzeális fűzfapoetessza said

  Esterházy Péter meghalt.
  Viszont a Teremtő itt hagyta nekünk József Attila díjas Petrőczi Évát, a világ legbugrisabb giccsgyárosát.

 25. Ferenc pápa elhatárolódik said

  Ferenc pápa nem jött el Szombathelyre.
  Biztos hallott Jakabról a szörnyeteg refi papról meg a giccsgyáros retkes feleségéről, a Dinkáról.
  Meg Erdőt se akarja látni.
  http://gepnarancs.hu/2016/05/ferenc-papa-elhatarolodott-az-orban-erdo-parostol/

 26. indul a Holt Lekek választási csalás said

  Hullák szavaznak a Fideszre
  http://huvos.blog.hu/2016/07/13/posztumusz_szavazatok

 27. lézer jani gógyija said

  Lázár irtással fenyegetőzik.
  http://www.atv.hu/belfold/20160714-lazar-irtani-fogom-azokat-akik-visszelnek-a-bizalommal/hirkereso

 28. rogán a simlis csirkefogó said

  Rogán ipari méretekben rabol.
  http://hvg.hu/gazdasag/20160209_letelepedesi_kotveny_offshore_Rogan_Wiedemann

 29. ulan bátor said

  Tönkreteszik Budapestet, a birkák meg bégetnek hozzá!
  https://nepszava.us/blogs/news/marko-beata-budapesti-szegyen

 30. színvonalas keresztény blogok is vannak: a REPOSZT nem ilyen! said

  Egy színvonalas keresztény blog.
  http://megmondoka.blogspot.hu/2016/07/hans-kung-es-klinikai-halal.html

 31. dunántúli teológus said

  Egyetlen kivétel Boglárka írása, mint ma is.
  http://reposzt.hu/blog/kutasine-molnar-boglarka/2016-07-15/allati-kuldetes

 32. feledékeny gaz(dag) ember said

  Még egy feledékeny fideszes gazdag.
  http://www.direkt36.hu/2016/07/12/pesti-imre-is-kihagyott-valami-ertekeset-a-vagyonbevallasabol/

 33. filológus said

  Hullagyalázók
  http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/az-elhunyt-esterhazy-petert-gyalazza-a-facebookon-magyar-irotarsa/0d8kskd?utm_source=hirkereso

 34. ask jerves said

  CÖFös bégetés
  http://kolozsvaros.com/2016/05/08/amugy-meg-anyatok-a-liberalfasiszta/

 35. becstelen felekezeti rektorok said

  Becstelen módon szerzett magának PhD-t Fülöpné Erdő Mária, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, Erdő biboros testvére.
  http://nepszava.hu/cikk/1100101-csalassal-szerezte-doktorijat-a-rektorno

 36. székely attila az oligofrén fidesznyik said

  Székely az orbáni gyűlöletes kútmérgezés egyik fő csahosa.
  Mért nem szeretetről beszél ez a szennyes pap, miért gyűlöletre uszit?
  Mert őneki Orbán az istene, a sátáni gazember.
  http://reposzt.hu/blog/szekely-attila/2016-07-16/vilagkep

 37. balog a seggmagyar said

  Balog hazudozik Brüsszelnek, közben ellopják a cigányok támogatására kapott pénzt.
  http://nol.hu/belfold/balog-is-megprobalt-uzenni-brusszelnek-de-a-valasz-utan-a-fal-adta-a-masikat-1623865
  Brüsszel látja, mekkora gazember a balog!

 38. ulan bátor said

  ORBÁN EGYMILLIÁRDÉRT RÖPKÖD, Csak azért, hogy lejárassa az országot.
  http://hvg.hu/gazdasag/20160715_Tobb_mint_1_milliard_forintert_repult_Orban

 39. fucking bitch said

  Nem tudunk ellene semmit se tenni?
  Ne röhögtessetek má!

 40. Köntös szétzúzza a liberálisokat said

  Köntös gyalázza a liberalizmust.
  Az a terrorizmus oka.
  Orbán propaganda folyik belőle.
  http://reposzt.hu/blog/kontos-laszlo/2016-07-16/egyutt-elni-terrorizmussal

 41. rogán a simlis gazember said

  Rogánt minden bűnöző lefizette. Orbán, a másik cégéres meg védi.
  http://kolozsvaros.com/2016/07/17/rogan-antal-hazank-timbuktui-nagykovete/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

 42. watch dot said

  Orbán köp Esterházyra, részvétet se nyilvánit, leszarja.
  http://b1.blog.hu/2016/07/17/esterhazynak_nem_jar_a_miniszterelnoki_reszvet?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: