Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

Bishop’s secrets 2. Cognitive turn (Bogárdi püspök titkai II. Kognitív fordulat)

Posted by karoligaspar - július 3, 2017

Írta: Sola Scriptura

Bogárdi püspök hozzászólásainak persze nemcsak érzelmi fűtöttségével van némi baj, hanem jelentésével, értelmével is. Tágabb értelemben a Kodácsy által firtatott tényekkel, amelyek nemcsak Köntös szakmai pályafutásában tűnnek fel különös fénytörésben.

Az előző írásban kifejtettekkel ellentétben létezik egy másik magyarázata is a főpásztor agresszív fellépésére. Gondolhatjuk azt, hogy Bogárdi nem képes uralkodni az indulatain, de éppen annyira azt is, hogy nagyon is számító módon, kvázi preventíven, megfélemlítés céljából veti be az arroganciát. Hogy miért? Azért, mert ő maga is érintett lehetett beszervezés tárgyában, hiszen két évig, 1982-83-ban hallgatója volt a chicagói McCormick Teológiának, ahol magiszteri (MATS) fokozatot is szerzett. Ez a derék traktorgyárosok által alapított, majd a Northwest Universityhez csatlakoztatott hitsuli egy napon sem említhető Princetonnal, ahol Köntös főjegyző töltötte az idejét és vált magiszterré. Más kérdés, hogy Köntös az előkelő egyetemen megszerezhető tudásból sem profitált semmit, szemben Bogárdival, akinek teológiai felkészültségét és olvasottságát nem lehet elvitatni. Köntös inkább az amerikai életformát kedvelte meg, ezért volt három évig, 1991 és 1993 között a michigani Allen Park lelkipásztora. Ezt a misszióját nyilván a honi belügyi szervek támogatásával nyerte el, máshogy nem is lehetett.

Bogárdi maradt a hazai sáros rögökön, és szerzett teológiai doktorátust 1994-ben. Ezzel kapcsolatban felmerül egy másik kérdés: milyen doktorátust szerezhetett 1994-ben Bogárdi a Ráday utcában? Tudjuk, hogy Magyarországon 1993-ban tértek át az új tudományos minősítő rendszerre. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy addig a MTA TMB (Tudományos Minősítő Bizottság) szervezte a kandidátusi és akadémiai doktori fokozatok megszervezésének folyamatát.  A TMB még néhány évig működött, mert a kandidátusit komolyabb fokozatnak gondolták sokan, mint az egyetemekhez akkreditált PhD fokozatot.

Az 1993-tól a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karaként működő korábbi teológián már a törvény elfogadását megelőzően, 1992-ben megalakult a Doktori és Habilitációs Bizottság, de a munka értelemszerűen legkorábban csak  1993-ban indulhatott meg. Mint a Károli honlapján olvasható történetből is kiderül, voltak visszaélések a hittudományi doktori iskola életében, “kiszűrtek” egy meg nem felelő szintű disszertációt, stb., stb., 2006-ban átalakították a doktori bizottságot, amely azóta is – szerintük – magas szinten működik.

Elképzelhető, hogy a hittudományi doktori iskola megalakulása után, Bogárdi Szabó István mindössze egy év alatt, 1993 és 1994 alatt – elvégezte a doktori tanulmányokat, vizsgázott, dolgozatokat írt, megszerezte az abszolutóriumot,

szigorlatot tett egy tekintélyes tudósok előtt,

megírta önálló kutatómunkán alapuló több száz oldalas doktori disszertációját,

elolvasta a független tudományos aktorok, opponensek által megírt bírálatokat, megfelelő szinten válaszolt rájuk,  és megvédte a disszertációt egy nyilvános “doktori cselekmény során”????

Csoda lenne mindezt becsületesen megtenni egy év alatt. Nos, mivel sem ostobák, sem pápisták nem vagyunk, nem hiszünk a csodákban. Nagy valószínűséggel az történt, hogy Bogárdi nagytiszteletű (?) úr összehozott egy kis semmi “egyetemi”, úgynevezett “kisdoktorit”, amit aztán az úgynevezett hittudományi doktori iskola PhD-ként ismert el. Nem csalás ez, csak afféle kis stikli testvérek között. A formátumát nézve is kis (197 oldal mindössze!) doktori értekezés nagy valószínűséggel az 1995-ben megjelent Egyházvezetés és teológia a magyarországi református egyházban 1948 és 1989 között című opus lehet. Bogárdi egyébként nem tekinthető grafománnak, ezen kívül csak Közelítések és közeledések című könyvecskéjét ismerjük.

Mindebből világos, hogy Bogárdi Szabó István sorsa mindig is szerencsésen alakult. Hogy Mennyei Édesatyánkon kívül ki vagy mely intézmény segített neki ilyen hatékonysággal??? Ez egy nagy kérdés, de ha nem az érzelmek, hanem az értelem oldaláról közelítjük meg és elemezzük a reposztos vitát, azon belül a főpásztor szerepét, nos, egészen más perspektíva nyílik meg előttünk. Nem azért ütött akkorát Kodácsyra, mert dühbe gurult, hanem azért, mert félelmet akart kelteni. El akarta rettenteni Kodácsyt és másokat attól, hogy kérdéseket tegyenek fel nemcsak Köntös, hanem az ő maga, Bogárdi múltjával kapcsolatban is. Hiszen nemcsak Köntös, hanem Bogárdi is elnyert egy amerikai ösztöndíjat, két évet töltött Chicago szeles városában. Miért engedte őt ide a magyar belügy? Van rá egy ötletünk.

Ha megnézzük a KRE HTK Hittudományi Doktori Iskolájának névsorát, nemcsak professzor Bogárdit (dogmatika, a 20. századi teológia története) találjuk ott, valamint a leleplezett csaló Pethő Sándort (filozófiatörténet), hanem Pecsuk Ottót (bibliafordítás) és Kodácsyt (ökoteológia) is.  Bogárdi tehát nem egyszerűen fiatalabb lelkésztársait gorombította le megengedhetetlen brutalitással, hanem a doktori képzésben vele együtt működő kollégáit. Világos: preventíven  akarja elrettenteni őket a maga, Bogárdi őszentsége bírálatától.

Mert hiába lett Bogárdi 1999-ben egyetemi tanár, majd püspök és zsinati elnök, van félnivalója. Ha előkerülnek némely iratok és/vagy tanúk, mint Lehel esetében, kész a nagy lelepleződés. És Bogárdi okos ember, gőgös ember – ezt nagyon nem akarja. Megtesz hát minden tőle telhetőt a kíváncsi kérdezők féken tartására. Kérdés, meddig sikerül befogni a pörös szájakat.

 

 

 

36 hozzászólás to “Bishop’s secrets 2. Cognitive turn (Bogárdi püspök titkai II. Kognitív fordulat)”

 1. Jakab az erdélyi bumburnyák said

  Az erdélyi görény megint össze-issza locsog.
  A bulvárt meg hosszú ú-val írja a köcsög.
  http://reposzt.hu/blog/jakab-balint/2017-07-03/az-elso-europai-halott

 2. anti lop rendületlenül said

  A lopós tóni meg a ki.aszott qrvája
  https://kolozsvaros.com/2017/07/02/mibu-rogan-mibu-2/

 3. irish coffee said

  Olvassátok!
  http://168ora.hu/matyas-gyozo-cosa-civil/

 4. violenza sessuale said

  Lopnak rendületlenül
  http://huppa.hu/szele-tamas-vizes-osszeomlas/

 5. Szajuz az USÁ-ban said

  Szabó püspök nagyon ideges. Egyszer csaj neki is felteszik a kérdést, milyen feltételekkel engedték őt ki a komcsik Amerikába. És akkor csak hebeg-habog mint Köntös…

 6. hücpe said

  Heisler retteg orbánctól.
  http://index.hu/belfold/2017/07/03/a_mazsihisz_vedi_a_sorossal_riogato_kormanyt/

 7. jogállam helyett fideszes korrupció said

  Ez az igazság, megírták a becsületes jogászok!
  Nem Károlin végzett jogcsavaró gazemberek!
  http://magyarugyved.blog.hu/2017/07/02/megint_a_mi_penzunkbol_hulyitenek_bennunket?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

 8. németh az Auschwitzon viccelődő celli pap said

  Németh locsogott bele a világba.
  Pedig elég lett volna egy jó kis auschwitzi vicc is, igaz, nagytiszteletű (HA-HA-HA) Úr (???)???
  http://reposzt.hu/blog/nemeth-tamas/2017-07-04/egy-elmaradt-koszonto?_fb_user_fbu=100005401923063

 9. tóratartó said

  A refik FASISZTÁK!
  Mint ahogy a vezérürük, Kövér és Orbán is.
  http://www.mazsihisz.hu/2017/07/03/ujabb-12-pont-horthy-miklos-buneirol-10688.html

 10. Balog a terminátor said

  Hazudik a kártékony görény pap, a mocskos balog.
  http://nyugatifeny.hu/2017/07/03/ilyen-nincs-balog-zoltan-szerint-kituno-a-magyar-egeszsegugy-es-csak-a-media-kelti-a-hangulatot-video

 11. zsebibaba said

  Csak olyan, mint a főpásztor, Bogárdi

 12. petrőczi a tolvaj szar(ka) said

  A tolvaj vénasszony a gazdátlan táskát bámulja, azon gondolkodik, hogyan tudná ellopni.
  Talán a narancsbőrös karjába fogja?
  Ráborulnak a hájredők, kutyának se tűnik fel.

 13. refis gazemberek said

  Nagy biznisz az istenbiznisz, igaz, Bogárdi?
  Most is kaptatok soron kívül 118 milliárdot az orsóstól.
  http://nyugatifeny.hu/2017/05/10/mire-kapnak-118-milliardot-a-kormanynak-kedves-egyhazak

 14. zimmezum said

  Rohadék kormány!
  https://kolozsvaros.com/2017/07/03/nem-tul-nagy-ar-ez-azert-hogy-ne-soros-nevessen-a-vegen/

 15. Homo homo said

  Van aki nőkre gerjed és van aki pasikra. Mint pl Németh Dávid az évzárón a Hemingway étteremben. Rá kellett ütnöm a kezére mert folyton nyulkált. Ahogy vénül egyre kevésbé bír magával.

 16. Orbanisztán: falusi lótolvajok és kurvapecérek uralkodása said

  Orbanisztán remek leírása:
  http://orulunkvincent.blog.hu/2017/07/05/az_orban-fasizmusrol?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

 17. dunántúli igazmondó said

  Ökológiai locsogás a reposzton.
  http://reposzt.hu/blog/soos-szilard/2017-07-05/repul-balna

 18. fideszes gyilkosok said

  A bugris, aljas tolvajok
  https://kolozsvaros.com/2017/07/05/ha-van-definicioja-a-feneketlen-aljassagnak-es-erzeketlensegnek-akkor-ez-az/

 19. Andrew said

  Ma este randija volt Szabó Andrásnak, de nem ám Ludviggal. Egy fiatal és jóarcú nővel szállt be este 3/4 9-kor a 3-as metróba a Nyugatinál Kispest felé. A nővel láthatóan intim viszonyban volt. Úgy néztek ki mint akik épp nászútról jöttek.

  • Cica said

   Követted őket? Hova mentek?

   • Andrew said

    Csak Szabót. Érzelmes puszi kézszorongatás és szerelmes egymásrahunyorgás után kiszállt a Kálvin téren. A csaj továbbment. Szabó egyre hervadtabban folytatta útját a sivár Mátyás utca felé.

  • Dark Tangent said

   Ez bizonyára az Eszter nevű csajszi volt akivel Szabó szerelmi levelezést folytatott a fb-on amit feltörtünk. Mindenki olvashatta hogy mozdult meg Szabó nadrágjában Eszter hatására régóta már csak vizelésre használt szerve.

  • Ginger Cat said

   Tegnap este nagy ribilió volt a Mátyás ucca 20 ban. Ludvig sodro fával kergete Szabót előb a lakáson keresztül asztán a gangon. Mi it perzsa cat barátommal végig drukkoltunk hogy agyon üsse. Előbb az ablakpárkányon bisztattuk Ludvigot a nyávogásunkal aztán a gang korláton. Sajnoss tul élte 😦

 20. Kövi Dinka said

  A szombathelyi pap grafomán qrvája ezt fosta:
  http://reposzt.hu/blog/jakab-koves-gyoparka/2017-07-06/uj-vilag-kel

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: