Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

New PhD scandal in Szeged (Új PhD-botrány Szegeden)

Posted by jhnnsclvn - január 22, 2014

A Szegedi Irodalomtudományi Doktori Iskolát ismételten feljelentették. A botrányba a Mészáros-ügyből jólismert személyek, Pál József rektorhelyettes és Balázs Mihály doktori iskolavezető érintettek. Balázs Mihály időhúzással akadályozta egy doktorandusz nyilvános védését, mert egyesek szerint a disszertációját, mások szerint a hallgató politikai nézeteit nem tartotta elég jónak. Hogy Balázs Mihály mit tart megfelelő színvonalú tudományos munkának, arról képet alkothatunk Szabó András MTA doktori értekezéséből, amelyet ez a most rendkívül finnyásnak mutatkozó irodalmár opponensként elfogadott. A mindössze 44 oldalas szöveg semmilyen tudományos értéket nem mutat fel: anekdotázó locsogás a feleség ösztökélő szavairól, nyugati vendéglátója dícséretéről, kolléganőkkel való csevegésről, mai autóstérképek előnyeiről a történelmi atlasszal szemben mediavista kutatások segédanyagaként stb. A Balázs Mihály szerint a legmagasabb tudományos igényeket kielégítő szöveg olvasható itt: . Balázs Mihály akkor sem hivatkozott minőségre, amikor a Károlin csalás miatt megbukott Mészáros Mártont 4 hónapon belül fogadta ugyanazzal a dolgozattal az általa vezetett Irodalomtudományi Doktori Iskolában, amit a törvény kizár. A Kari Doktori Tanács elnökeként Pál József sem emelt kifogást, sőt, személyesen szorgalmazta a csaló átvételét. Balázs Mihálynak nem volt minőségi kifogása egy olyan PhD-dolgozattal szemben, amely nem tartalmazott sem téziseket, sem összegzést, magyarán nem volt se füle, se farka, és az összedobált szövegrészek (egy fejezet Lutherről, egy fejezet Ravasz Lászlóról) között nem volt se motiváltság, se koherencia. A Károlira benyújtott, társzerzővel együtt is csak 13 oldalas dolgozat teljes szövege olvasható itt: . Balázs Mihály és Pál József – akkor még teljes egyetértésben – rekordsebességgel hajtották át Mészáros  disszertációnak nem nevezhető patchworkjét a védésen, sőt, az ott elért 80%-os eredményt – a törvények és az egyetemi doktori szabályzat ellenére – közös erővel 100%-ra hamisították.  Még a doktorandusz keresztnevét is meghamisították Mártonról Istvánra, mert a csalás miatt diszkvalifikált jelöltet az Országos Doktori Tanács adatbázisa saját nevén nem fogadta be a rendszerbe. Balázs most kezd minőségről papolni, Pál pedig törvényességről, holott Mészáros esetében egyiküket se érdekelte se a minőség, se a törvényesség. Sőt, jogi tanácsadójukat, Jakab Éva professzért sem. Mi okozhatja most az ellentétet a Mészáros-féle csalásban olyannyira egyetértő cinkosok között? A Népszabadság cikkének kicsengése szerint a politikai véleménykülönbség. Az egykori komcsi párttitkár, Pál, a hatalomváltással átsétált a jobboldalra, Balázs maradt a balon… – A szerk.

Hogy lesz durva egyetemi belharc egy József Attila-disszertációból?

Följelentette a rektornál a szegedi irodalomtudományi doktori iskolát az egyik doktorandusz, mert nem akarták nyilvános védésre engedni a József Attiláról írt gyenge disszertációját – ez volt a hír egyik verziója. A másik változat szerint a doktori iskola vezetője és egy másik professzor szándékosan késleltette a döntéseket, hogy a jelölt, akivel korábbi ellentétük is volt, kifusson a határidőből, és ne tudja megszerezni a tudományos fokozatot.

Tanács István| NOL| 2014. január 22. |11 komment

A költő szobra a rektori...

A költő szobra a rektori hivatal előtt. Ingoványos talajon
Fotó: Karnok Csaba

E cikk szerzőjének meggyőződése, hogy korábbi ellentétek és politikai szimpátiák is szerepet játszottak a konfliktusban. Mivel az érintettek nem kívántak nyilatkozni erről, pedig e nélkül a vita nem érthető meg teljes egészében, kénytelen vagyok ideírni, amit háttér-információként hallottam. A doktorjelölt, Zelena András éveken át a bölcsészkari hallgatói önkormányzat (hök) tagja, vezetője volt, egy időben pedig az egyetemi hallgatói önkormányzat (ehök) éléről átmenetileg leköszönni kényszerült, később visszakerült és ma is ehökelnök Török Márkot helyettesítette. A karon azóta jellemző az ellentét a hök és több meghatározó professzor között.

Ingoványos talajra téved, aki megpróbálja eldönteni, ki a jobboldali, ki a baloldali, pláne azzal összefüggésben, hogy a politikai szimpátia a tudományos minősítésre is hatást gyakorol-e. Csernus Sándor, a bölcsészkar dékánja nem is tartja szerencsésnek az érintettek „politikai címkézését”. Biztos abban, hogy nem a vélt vagy valós pártállás, hanem a szakmai meggyőződés és a tisztesség határozta meg ebben az ügyben is a szereplők véleményét. Megkockáztatom: lehetett valamennyi szerepe másnak is. Például annak, hogy a szereplők közül Zelena András a jobboldalhoz sorolható, a Fidesz–KDNP és a Jobbik önkormányzati képviselőinek döntése nyomán ő a szegedi városi televízió vezetője. A bölcsészkaron több baloldalinak vagy liberálisnak tartott kiváló professzor is dolgozik – többek között az irodalomtudományi doktori iskolában szerepet vállaló Balázs Mihály és Szajbély Mihály. A kari doktori tanács elnökét, Pál Józsefet ellenben a jobboldalhoz szokás sorolni, mint ahogyan a rektort, a lézerfizikus Szabó Gábor akadémikust is.

Zelena András azt mondja: hallgatóként a Szigeti Lajos Sándor professzor szeminaristájaként írt József Attila-dolgozatát kívánta doktori értekezéssé továbbfejleszteni. Szigeti azonban meghalt, mire ő 2007-ben megkezdte a doktori iskolát. Utána Olasz Sándor lett a témavezetője, ám ő is elhunyt. Most Virág Zoltán a mentora.

– Egy doktorjelölt számára emberileg és szakmailag is nagy veszteség, ha elveszíti a témavezetőjét – mondja Zelena András. – Egy új személy más irányt szab a dolgozatnak, másként motivál. Ráadásul én interdiszciplinárisabb alapokról közelítettem meg a témát. Dolgozatom József Attila művészetbölcseleti fejlődésével foglalkozik. Fontos szerepe van benne a trauma fogalmának és a pszichoanalitikus megközelítésnek. Figyelembe veszi az életrajzi eseményeket, de némileg el is tekint tőlük. Azt vizsgálom, külföldi szakirodalmat is használva, hogy József Attila költészetének alakulásában mit jelent az édesanyja elvesztésének traumája, mit a kommunista párt vagy az ateizmus hatása. XXI. századi megközelítést akartam adni, amely nóvumot jelent az irodalomtörténetben.

Zelena András 2007 és 2010 között volt doktoriskolás. Ötegészes átlaggal tette le az abszolutóriumot, és bejelentkezett doktori szigorlatra. Állítja: bő másfél évbe telt, mire kiírták a doktori szigorlat időpontját, amelyet 97 százalékos átlaggal teljesített.

HIRDETÉS

– A következő lépés az lett volna, hogy kijelöljék az opponenseket. Az a szokás, hogy ez a kari doktori tanács következő ülésén megtörténik – de nekem erre további háromnegyed évet kellett várnom. Az sem mindennapos, hogy egy mértékadó József-Attila-kutatótól előbírálatot kértek. Erre Péter László professor emeritust kérték föl, aki formailag és tartalmilag megfelelőnek ítélte a dolgozatot. Most már tényleg ki kellett volna tűzni a nyilvános védés időpontját, de akkor meg házi védést kértek. Sikeresen teljesítettem, de újabb három hónap telt el vele. A kari doktori tanács ülésén többször napirendre vették a kérdést, mégsem jelölték ki az opponenseket. Ezért írtam egy tértivevényes levelet Pál Józsefnek, a kari doktori tanács elnökének. Mellékeltem az igazolásokat az addigi eredményeimről, és az általam betartott terminusokról, és közöltem: attól tartok, önhibámon kívül kicsúszom a határidőből. Ezt követően kijelöltek három opponenst. Ez is szokatlan: harmadik opponenst csak akkor szoktak megnevezni, ha az első kettő között komoly véleménykülönbség van.

A rektor színre lép

– A rektor úr hogy került a képbe?

– Pál Józsefnek írtam a levelet, de egy példányt elküldtem belőle saját magamnak, hogy maradjon nyoma, egyet pedig az egyetemi iktatónak.

Pál József, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, a bölcsészkari doktori tanács elnöke azt mondja erről: – Az irodalomtörténeti doktori iskola vezetője, Balázs Mihály professzor és Szajbély Mihály professzor kifogásokat írt, és a doktori iskola még 2013 júniusában is visszaadta az anyagot, hogy a jelölt a nyáron dolgozza át. Ha szeptemberre elkészül, és kijelölik az opponenseket, azoknak két hónapot kellett volna biztosítani az értékelésre. További három héttel előre meg kellett volna hirdetni a védés időpontját – ha a jelölt azt a halasztást elfogadja, akkor biztosan kifut az időből, és legalább két évig nem szerezhet fokozatot.

Szabó Gábor rektor is kapott levelet ez ügyben. Pál József is tájékoztatta, hogy a modern magyar irodalom alprogram vezetője, Virág Zoltán tanszékvezető docens terjesztette elő támogatóan Zelena András pályázatát. Elmondta, Péter László professor emeritus szintén támogató írásos véleményt adott be. Ugyanakkor Balázs és Szajbély professzorok, akik nem publikáltak József Attiláról, ellenkező véleményen voltak.

Határidők

– Jeleztem, hogy a doktori tanácsot kötik a jogszabályokban lefektetett határidők – mondja Pál József. – Ezek betartása a kari doktori tanács kötelezettsége és egyben jogi felelőssége is. Ebben az eljárásban a doktori iskola kötelezettsége az, hogy határidőn belül megküldje javaslatát a doktori tanácsnak. A kialakult helyzet a törvényes határidő elmulasztásával fenyegetett, a mulasztás pedig a kari doktori tanácsnak lett volna felróható. E testület ülésén abban állapodtunk meg, hogy megkérdőjelezhetetlen tudású külső József Attila-szakértőket kérünk fel opponensnek – többek között a legtekintélyesebbet, Tverdota Györgyöt.

Balázs Mihály, az irodalomtudományi doktori iskola vezetője szerint egyszerűen gyenge dolgozat volt a Zelenáé. A doktori iskola úgy döntött, hogy ebben a formájában nem bocsátható nyilvános védésre. A kari doktori tanács azonban – vélhetőleg a rektor nyomására – átnyúlt a doktori iskola feje fölött, és kijelölte az opponenseket. Szajbély Mihály szerint korábban nem volt rá példa, hogy egy nyilvánvalóan rossz dolgozatot ilyen vehemensen megpróbáltak volna átsegíteni.

Megkérdeztem Péter Lászlót is. Ő elfogadhatónak, bár nem kiemelkedőnek tartotta Zelena dolgozatát. Szerinte főleg Balázs Mihály akadékoskodott, akinek Péter László gyanúja szerint inkább a szerzővel, mint a dolgozattal volt baja.

Az idézett professzor

Péter László barátságos véleményét Szajbély Mihály annak tulajdonítja, hogy a jelölt jó hosszan idézett az idős professzor könyveiből. Hozzáteszi: nem plagizált, megjelölte a forrást, csak éppen nem tudni, mi értelme volt az egésznek, amikor saját gondolatot nem adott hozzá.

– Pál József szerint önök nem publikáltak a költőről, mégis fölül akarták bírálni a József Attila-szakértőt.

– Nagy gyakorlatunk van abban, hogy eldöntsük: egy dolgozat eleget tesz-e a tudományos munka általános kritériumainak. Ez nem tett eleget. Semmi más szempont nem játszott szerepet a döntésben – mondja Szajbély Mihály. – Azt, hogy megalapozottan döntöttünk, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a dolgozat abban a formájában, ahogyan elbíráltuk, a minden kételyen felül álló külső szakértők szerint is alkalmatlan volt.

A rektor szerepe

Szabó Gábor rektor szerint a kari doktori iskolának nincs jogi lehetősége arra, hogy ha egyszer már befogadott egy disszertációt, akkor azt nem jelöli ki nyilvános védésre. Mondhatják, hogy rossz a dolgozat – a jelölt ezt legtöbbször a saját érdekében megfontolja, és visszavonja vagy átírja. De ha nem fogadja meg a figyelmeztetést, nem lehet elvonni a jogát, hogy nyilvános védésen védje meg a dolgozatát, már ha tudja. Ezután az egyetemnek kötelessége, hogy nyilvánosan hozzáférhetővé tegye a disszertációkat és az opponensi véleményeket. Így később is minden visszakereshető és megítélhető. Rektorként ő nem avatkozott bele a folyamatba, csak elmondta, mik a játékszabályok. Úgy van jól, hogy a jelöltnek joga legyen megbukni is.

– Nekem mindössze annyi szerepem volt, hogy javasoltam a kari doktori tanács elnökének: ne tegyük ki a doktori iskolát, az egyetemet annak, hogy a jelölt jogi úton szerezzen érvényt az érdekeinek – mondja a rektor.

Tverdota György és Bókay Antal, a két felkért külső szakértő egyaránt úgy foglalt állást: az akkori formájában a dolgozat nem üti meg a mércét. Ezután Zelena András önként visszavonta a dolgozatát – így már nem kell félnie, hogy kifut az időből. Tverdota György instrukcióinak megfelelően tavaly ősszel a jelölt átírta a szöveget, és újra megmutatta Tverdotának, aki szerint, ha még tovább alakít rajta, akkor sikeresen megvédhető lesz. Maga Tverdota György azonban nem szeretne opponens lenni, mert ő a Zelena disszertációjában megjelenő egész posztmodern gondolkodásmódot nem tartja termékenynek. Szerinte mások – például Kulcsár Szabó Ernő és az ő tanítványai – viszont el tudnák fogadni, úgyhogy Zelena Andrásnak inkább az volna az érdeke, ha őket hívnák meg a bírálóbizottságba.

Szajbély Mihály szerint felettébb különös, hogy az a szempont, miszerint a doktori iskola jogot sért, ha egy alkalmatlannak tartott dolgozatot nem enged nyilvános védésre, éppen Zelena András esetében merült fel először. Ő maga kételkedik benne, hogy jogilag ez így lenne, de ha mégis, akkor a doktori iskola tekintélye érdekében nem a színvonalból kellene engedni, hanem a szabályozáson változtatni.

– Péter László támogató előbírálata mellett a három kijelölt opponens közül az egyik már értékelt, és támogató véleményt fogalmazott meg. Ez így két támogató bírálat. Várom a továbbiakat. Ha megérkeznek, alávetem magam annak, ami bennük szerepel. Semmi mást nem szeretnék, csak azt, hogy én is ugyanolyan elbánásban részesüljek, mint a többi doktorjelölt – összegzi véleményét Zelena András.

Kimaradni a provincializmusból

Balázs Mihály professzor, tiltakozásul a rektor és a rektorhelyettes beavatkozása miatt, szóban lemondott az irodalomtörténeti doktori iskola vezetéséről. Mivel azonban folyamatban van a doktori iskola akkreditációjának megújítása, és az eljárásban őt jelölték meg vezetőnek, lemondását nem adta be írásban a Magyar Akkreditációs Bizottságnak, mert az megzavarta volna a folyamatot. Ettől függetlenül fontolgatja távozását. Azt mondja erről:

– Túl sokszor maradtam már kisebbségben a véleményemmel. Jobb nekem távol lenni ettől a provincializmustól.

Infó: A cikk eredeti változata a 2014.01.22-i Népszabadságban olvasható.

58 hozzászólás to “New PhD scandal in Szeged (Új PhD-botrány Szegeden)”

  1. Beatrice félrebeszél said

    Most bezzeg fontosak a szabályok Pálnak. Mészáros esetében még a törvény se volt fontos. A tökéletes Pál, aki állítólag “semmilyen hibát nem követett el”. Csak épp hol a törvényre hivatkozva követ el szabálytalanságot, hol pedig látványosan leszarja a törvényt. Törvénytisztelet vagy következetesség nulla. Csak saját érdeke számít, mikor mit vél a karrierje érdekében fontosnak.

  2. Szegedi Kolléga said

    Napnál világosabb, hogy Szegeden a minősítésnek és a minőségnek köze nincs egymáshoz. Érdekből és kényre-kedvre osztogatják vagy tagadják meg a fokozatokat. Pál visszaélése a hivatali hatalommal most már több esetben bizonyított.

    • régi magyaros said

      Zelena első témavezetője, Szigethy Lajos nem egyszerűen meghalt, hanem öngyilkos lett, mert Szabó András és Hansági Ágnes megfenyegette, ha beteszi a lábát a Károlira, hogy beszéljen a hallgatókkal, akkor rendőröket uszítanak rá. Szegény Lala nem bírta a megaláztatást és a halálba menekült.

      • Ilona said

        Ebbe a halálba kergetésbe a veszprémiek és a szegediek is besegítettek. Szegedről lényegében Pál fúrta ki Szigetit. Szerinte azért, mert alkoholista volt, a szegedi egyetemi közvélemény szerint pedig azért, mert tehetséges volt, míg Pál egy unalmas seggnyaló törtető.

  3. Szegedi Hallgató said

    A szegedi hallgatók nagy része tudja, hogy Pál okirathamisító, közönséges bűnöző.

    • Miska a csicska said

      Balázs Mihályról pedig hogy egy gyáva szar, akit dróton rángat a Kulcsárszabó klán. Ha azt mondják neki csináljon nagydoktort Szabó Andrásból és PhD-t Mészárosból, seperc alatt végrehajtja. És ha azt, vágja el Zelenát, azt is. Még hogy minőség? Pont ő beszél minőségről, aki Szabó András minden nívó alatti ún. nagydoktoriját átengedte?

    • Szegedi Kolléga said

      Ami késik, nem múlik. Be fogjuk bizonyítani, hogy Pál csalt és hamisított. Ha a rendőrséget engedik nyomozni, és nem állítja a poltpéteri ügyészség, akkor börtönbe juttatjuk ezt a férget.

      • historiker said

        Hát igen: Balázs lebegteti a lemondását. Pedig az ő vezetésével akkreditálták az IDI-t Most viszont Szabó Andráson a sor. ott MAB-ban megvédheti a mélységesen züllöütt szegedi IDI-t és Balázst, no meg persze páljóskát.

      • Balos Jobbikos said

        Balázs Mihály mióta baloldali? Amikor a jobbikos Hegedűs-család csaló tagját, Mészáros Marcipistát fogadta a 2 éves szilencium megsértésével, akkor még a fasisztákat támogatta. Balázs Mihály ugyanolyan köpönyegforgató a politikában mint a tudományban. Nincs értelme arról beszélni hogy jobb vagy baloldali-e mert mikor mi.

      • Nyakkendőcsere said

        És mitől jobboldali Pál, az egykori KISZ-titkát, majd párttitkár? Ott buzgott a komcsik között, amíg a vörös volt a trendi. Aztán lecserélte a vörös nyakkendőjét, amiben egy csomó fotón látható, narancssárgára, mer akkor az jött divatba…

      • Szegedi Kolléga said

        Más miatt tört ki a balhé, a politika másodlagos. Balázsmisu fellázadt Pál ellen. Nem akar többé csicska lenni. Nem akar még egy Mészáros-ügyet, amibe Pál belekényszerítette.

      • KSZE Workshop said

        Balázsmisunak végre Kulcsárszabó ellen is fel kellene lázadnia. Hány szégyenteljes akcióba kényszerítette az őt bele! Nemcsak a Mészáros-féle csalásba, hanem Szabó András 44 oldalas primitív locsogásának nagydoktoriként való elfogadásába. Ha Mészárost és Szabót elfogadta, nincs se joga se erkölcsi alapja nemet mondani semmire.

    • szegedi történet said

      Most hogy eszébe jut a Pálnak, h a doktori eljárásnak vannak törvényi előírásai!
      Amikor Mészárost summa cum laude doktoráltatták, több ilyet is megsértettek, de sebaj!

      • Klukovits, a hamisító said

        Ez az ujkeletü törvénytisztelet a Jóskára igazán nem jellemző. Azt szokta mondani, hogy ő a törvény. Amikor a Mészáros-ügyben a 2 éves szilenciumra figyelmeztették páran akkor dühbe gurult. Azt ordítozta, miféle törvény, leszarjuk a törvényt. Mészárosnak ha törik, ha szakad ki kell adni a summa cum laude oklevelet.

      • Balázs Misu said

        Én figyelmeztettem h csak 80%-ot adtunk Mészárosnak a védésen ezér nem adhatunk neki summát csak cumot. De Pál azt mondta ki nem szarja le. Klukovits a titkár matematikus, majd ő kiszámolja hogy kijöjjön a summa.

      • Klukovits, a hamisító said

        Természetesen megoldottam. Precízen kiszámoltam, hogy a 90%-os szigorlat és a 80 százalékos védés pontos matematikai átlaga kerek 100%. Elvégre az van a doktori szabályzatban h ezt a két számot kell átlagolni. Ki más lenne erre alkalmas, mint egy matematikus? Szóval az a 100% jól lett kiszámolva elvégre Szegeden se kaphat kevesebbet mint a Károlin!

      • Beatrice ártatlansága said

        És Pálnak még van képe azt üzenni fiával lányával és egyéb pereputtyával, hogy ő ártatlan, nem követett el semmilyen szabálytalanságot!

      • Egy másik szegedi történet said

        A hírhedt Betty, azaz Györgyiné Koncz Judit nem tud lebukni, bármit is követ el. Miután a Károliról kirúgták és a szegedi Gál Ferencen is kitelt a becsülete, most újabb igazgatói állást csípett meg egy tankerületben. Ki támogatja ezt a rusnya és becstelen perszónát?

      • Egy következmények nélküli ország said

        Pál már lebukott. De mégsem történik vele semmi. Még mindig rektorhelyettes.

  4. Lala Barátja said

    Szigeti meghalt – mondja a szegedi doktorandusz. Ez sok károlis doktorandusz sorsát is megnehezítette. Lajos nem magától halt meg, hanem halálba kergették. Szabó András, Kovács árpád, Hermann, Hansági és veszprémi tartozékaik, Hermann felesége: Szilágyi Zsófia, Kovács Árpád és fia ott is. Majd elkezdték üldözni Sigeti hallgatóit és doktoranduszait. Nem akarok bibliai analógiákat keresni, de kézenfekvő. A Mester után a tanítványok kerültek sorra. Együttérzek a szegedi doktorandusszal.

    • szegedi halászlé said

      Az, hogy Páljóska és a többiek gazemberek, nem menti Zelenát, aki HÖK-ösként úgy gondolja, hogy neki alanyi jogon jár a PhD.

      • MarciPista said

        Mér? Mészáros nem úgy gondolta? Ha a csalás miatt diszkvalifikált Mészáros hónapokon belül megkaphatta Szegeden a fokozatot, a törvényi előírással szemben, akkor a PhD-nak Magyarországon nincs többé értéke, az mindenkinek alanyi jogon jár. Zelena legalább nem próbálkozott be máshol csalással, és nem hamisította meg a nevét sem, mint Mészáros, aki Mártonként megbukott, aztán átíratta a keresztnevét Istvánra, hogy becsapja az informatikai rendszert.

      • PhD-hallgató said

        Szabó Andreának károlis HÖK-vezetőségi tagként alanyi jogon járt a magasabb hallgatói, majd 2009-től a nappali doktoranduszi ösztöndíj, noha semmilyen tudományos eredménye nem volt, és a tanuláshoz kifejezetten buta és lusta volt.

      • Prof. Dr. ... said

        Vajon a jogászok gyöngye Jakab Éva prof ebben az ügyben is benne volt?

      • Bloggerjogász said

        Nyilván. Ha Pál törvénytelenséget akar elkövetni, felkéri jogi szakértőnek jakabévát, aki a nevét adja a csalásokhoz. Ezt nevezik ők ott jogi szakvéleménynek.

      • Vending Machine said

        Szegeden a kólás automata mellé fel lehetne állítani egy doktori okleveleket köpködő automatát. Azok után, hogy a csaló Mészárosnak kiadták az oklevelet, egy 200-as érme bedobásával mindenkinek ki kellene adni. A 200 Ft a díszes nyomású papír önköltségi ára lenne

      • tudományos kutató said

        Aztán ha valaki ugat, Szabó András elrendezi a MAB-ban.

  5. kálomista brigantik said

    Ma tartja emlékülését a Reformáció Emlékbizottság Orbán vezetésével.
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/352939_elso_uleset_tartja_ma_a_reformacio_emlekbizottsag

  6. episzt said

    “Maga Tverdota György azonban nem szeretne opponens lenni, mert ő a Zelena disszertációjában megjelenő egész posztmodern gondolkodásmódot nem tartja termékenynek. Szerinte mások – például Kulcsár Szabó Ernő és az ő tanítványai – viszont el tudnák fogadni, úgyhogy Zelena Andrásnak inkább az volna az érdeke, ha őket hívnák meg a bírálóbizottságba”.

    Ennyi a történet; hozzáteszem az akadémiai világ csatáinak nagy része ilyen episztemológiai konfliktusok eszkalálódása (egyébként ha csak Bókay mondta volna a disszertációra hogy öööö inkább nem, úgy is érdemes lenne megfontolni. Az episztemológiai konfliktusoknál a minőségi kifogás vagy kifogástalanság megléte nem kizárható, csak éppen a kimenetel szempontjából irreleváns).

    • Egyenlőbbek said

      Jó-jó, de miért csak most ilyen finnyás Balázs Mihály? Miért nem tudott nemet mondani Szabó András minden színvonalat alulmúló nagydoktorijára, vagy Mészáros látszatdisszertációjára, amelynek tézisei és végkövetkteztetései sincsenek? A tudományos munkának még a formai elemei is hiányoznak. Nem beszélve a törvényi kizáró okról, a 2 éves szilenciumról? Zelena joggal gondolhatta: ha Mészárosnak alanyi jogon jár a fokozat, és ez annyira fontos, hogy a fél egyetem benne van a csalásban és az okirathamisításban, akkor neki miért nem? Hiszen az ő esetében még törvényt sérteni plusz okiratokat és neveket hamisítani sem kellett.

    • Lala Barátja said

      Aki Lajost választotta témavezetőjének, az rossz ember nem lehet. Se rossz szakember, mert Lajos valóban igényes volt. Nem úgy, mint Balázs Mihály, aki minden szirre-szarra fokozatot javasolt. Szabó András 44 oldalas locsogására, Mészáros mások által írt, összedobált és összefüggéstelen irományára, ami ráadásul másutt már megbukott. Balázs Mihály nem mérce. Szigeti Lajos ellenben az volt. Hajrá Zelena András!

  7. ELTÉ-s kolléga said

    Vannak magas beosztásban még alapdiploma nélküli fickók is.
    http://nepszava.com/2014/01/magyarorszag/ujabb-diplomabotranyba-futott-bele-a-kormany.html

  8. lelkipásztor said

    Elszámolnak a 2012-es és 2013-as évről.
    Arról is, Gusztink miért vett ki kápét a Károli kasszájából?????
    http://reformatus.hu/mutat/9044/

  9. korrupt ügyészek said

    Valaki felpofozott egy korrupt ügyészt.
    Éljen!
    http://www.pupublogja.hu/2014/01/pofonok-az-allamugyesznek.html

    • Akasszátok föl a királyokat! said

      Lamberg szivében kés, Latour nyakán
      Kötél, s utánok több is jön talán,
      Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!
      Ez mind igen jó, mind valóban szép,
      De még ezzel nem tettetek sokat –
      Akasszátok föl a királyokat!

      Előbb egy pofon a korrupt, hazudozó és bűnpártoló ügyésznek, utána jön a többi. Lajtár Istvánt, aki Szabó Andrást, Ballát és Kovács Barnabást megmentette a börtöntől – eddig – húzzátok fel az első lámpavasra. És mindjárt mellé a főnökét a fő-fő maffiózó Polt Pétert!

  10. Puzsér Róbert fan said

    Éljen a Robi!
    Megint csodát írt!
    Ez a zseni túlélte a Károlit és Szabó Andrást!!!!

  11. petrőczi de genere ludvig said

    Nem bírok betelni a Ludvig látványával, amint szürke mackófelsőben sipitva olvassa a hányadék verseit!!!
    http://petroczieva.blogspot.hu/2014/01/ahogy-elkezdodott.html

  12. historiker said

    Tiltakoznak, hogy rajta van a baloldaliak listáján Gyurcsány.
    http://kepviselofunky.blog.hu/2014/01/24/egzisztencialisan_fuggo_jobbosok_aggodnak_a_tisztesseges_baloldalert_461
    Rajta van az aláírók között a károlisok közül Kun Béla unokája, a Miklós meg Kulin Ferenc!!!!

    • Károlis Jobbikos said

      Mi pedig tiltakozunk, hogy rajta van a károlis oktatók listáján Kun Béla unokája! Ki vele!

      • szamuely tibor said

        Miér? Nem kóser Kun elvtárs unokája? ájvé!
        Kun Miklós elvtárs igazi nemzeti keresztyén maga mondta.
        A Gereben Ági meg pláne, igazi jiddise máme

  13. tudományos kutató said

    A reformátusokkal fog össze Orbán a választások sikeréért!
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/353227_orban_a_reformatus_vagy_orban_a_miniszterelnok

  14. szegedi történet said

    Egy szinte hihetetlen szegedi történet
    http://ujkonyvpiac.hu/index.php/szeszke/item/520-ja-rm-dokumentumok-nyomaban#.UuDyexHNN7M.facebook
    Így tűntek el Mészáros átnevezését igazoló iratok is.

  15. Balázs a nulla-nulla said

    Zelenának 100%-ig igaza van. Még van pofája pont Balázs Mihálynak provincializmusról beszélni, amikor eddig még minden szart átengedett! Nyilván személyes problémája van Zelenával, nem szakmai. Szakmailag Balázs már Szabó András nagydoktorijának elfogadsával lenullázódott. Amikor Mészárost fogadta és beült elnöknek a védési bizottságába, már nulla volt.

    • Miska a csicska said

      Méghogy az akkreditáció miatt nem mondott le írásban? Hazudik. Körömszakadtáig ragaszkodik a pozícióhoz. Egy csicska aki mindent bevállal.

      • Impostors said

        Milyen akkreditáció? Ennek a csaló bandának még jogosítványt adni? Pál József, Balázs Mihály és társaik rosszabbak, mint a károliscsalók.

      • szabó ahol tud segít said

        Ha meg van vmi baj segit a Szabó a régi havernek, Balázs Mihálynak, aki a 44 oldalas szarát MTA doktora fokozatra javasolta.

  16. Páljóska bandája said

    Jakab Éva jogászprofesszor és a gazember Klukovits Lajos doktori intézeti titkár ebben a botrányban is benne van. Klukovits végrehajt, Jakabéva elsikál. Kábé ez a munkamegosztás

  17. balog zoltán egy katasztrófa said

    Gyalázatos szinten hazudik korteskedik a Hold utcai pap!
    http://nol.hu/belfold/balog_zoltan__megvasaroltak_a_magyarorszag_ellen_lazitokat?ref=sso

  18. kálomista brigantik said

    Nemcsak az a Balog a barom, hanem pl. a Tőkés is.
    http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/tokes_konyvajanlo_hazassag_politikus_egyhaz_botrany_valas

  19. ask jerves said

    Remek az atlatszo.hu!
    http://atlatszo.hu/2014/01/24/hasznalhatatlan-adatbazis-rejti-a-politikavezerelt-kozbeszerzeseket/

  20. régi magyaros said

    Tegnap tüntettek Hoffman Rózsa meg a gazember Balog EMMI-miniszter ellen.
    http://hvg.hu/itthon/20140125_tuntetes

  21. historiker said

    Egy nagyon tárgyilagos elemzés Szakályról.
    Fel van tüntetve károlis munkahelye is.
    http://index.hu/belfold/2014/01/23/szakaly_sandor_portre

  22. historiker said

    Jakab Attila Rétvári Bencéről, a Károli volt főtitkáráról.
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/353786_retvari_bence_esete_a_marx_szoborral

    • Savószem Titkár said

      Olvastam J.A. nagyszerű cikkét, és mosolyognom kellett. A “színtelen, szagtalan” a legtalálóbb jelzők Rétvárira. Ez volt az első benyomásom róla a Károlin. Már külsőre is. Savószínű szeme nem nevezhető se kéknek, se szürkének, se zöldnek: semmilyen színű. Világos haja nem szőke, a sárga árnyalata nem fordul elő benne, de nem is világosbarna, nem is szürke, nem is fehér: semmilyen. Aztán egyszer megláttam Bencét egy színházi előadáson, karján egy hölggyel, aki olyan volt, mintha az ikertestvére volna: savószínű szem, se szőke se barna haj, semmilyen arc. De nem a testvére volt, hanem a menyasszonya vagy a felesége. Nem is tudom, hogy találtak ezek egymásra. Na az ilyenre mondják, hogy se hús, se hal, se íze, se bűze.

    • Csereszívesség said

      Rétvárit még Prekker Judit nyomta be a Károlira, mikor elment szülni. Aztán visszajött. Aztán Balla éter kirúgta őt. Aztán Rétvári államtitkár lett. Aztán Prekkert Rétvári visszarakatta a Károlira, és még csak nem is főtitkárnak, hanem a kecskemétivel közös jogászképzés dékánjának.

      • emberi gyarlóság és provokáció said

        Itt a Károlin minden bunkó rögtön dékán lehet? Szabó, Raffay, a spicli, Tepsi, nem is folytatom. Csodálom, hogy Hansági még nem az vagy az IMO-s görény, a Hermann.

  23. ELTÉ-s kolléga said

    Itt van a Nemzetstratégiai Intézet, igazgatóhelyettese a Károliról több szállal is köthető Fráter Olivér.
    http://hvg.hu/itthon/20130524_Szasz_Jeno_kutato_intezet

  24. emberi gyarlóság és provokáció said

    Jakab-Kövesi Gyopárka, a magát figyelemre méltó magabiztossággal írónak (és pont) nevező soproni papné a Reposzton finnyáskodik a politikai közélet ordenáré stílusán
    http://reposzt.hu/blog/jakab-k%C3%B6ves-gyop%C3%A1rka/2014-01-27/retorika-m%C3%A9lyben
    Nem kétséges, a soproni lelkészlakban más a stílus.
    Viszont a nagytiszteletű asszony “emberi gyarlóság és provokáció” eredményének nevezi Szabadság téri emlékművet.
    Tudja nagytiszteletű asszony, kinek a döntését nevezi így? Orbán Viktorét, Kövér Lászlóét, Balog Zoltánét!!!
    Meddig marad a béke szigete a soproni lelkészlak ha a papné ilyen bátran szidalmazza az ország első embereit, n. b. a legelső reformátusokat? És pont.

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

 
WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.