Jhnnsclvn's blog

Fraud, forgery, nepotism, abuse at a Hungarian University

The sentence of 1.000.000 Forint worth (Az egymillió forintos mondat)

Posted by jhnnsclvn - december 27, 2011

Az alábbi levelet a Református Élet szerkesztőségétől kaptuk, röviddel Karácsony előtt. Az ügy fontosságára és sürgősségére való tekintettel, az ünnep múltával azonnal föltesszük. A cikk magáért beszél. Mindenki döntse el a maga számára, igazságos volt-e ez az ítélet, jogos-e, hogy valaki, aki tagadja a múltját, még egy milliót kaszáljon is ezért a tagadásért… – A szerk.

Az egymillió forintos mondat

Lapunk, a Református Élet 2010 júniusában egy terjedelmesebb összeállítást közölt azokról az 1990 után is vezető egyházi hivatalt betöltő református személyekről, akik az egypártrendszer idején kapcsolatban álltak a totális államgépezet véderőműveként üzemelő titkosszolgálattal.
Ebben az összeállításban szerepelt Bölcskei Gusztáv református püspök is, mint akit a titkosszolgálat 1986 és 1989 között „Báthori” fedőnéven ügynökként tartott nyilván.
A Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke néhány hónappal a megjelenés után feljelentést tett lapunk ellen, rágalmazás vádjával. A tárgyalás során a bíróság semmilyen levéltári dokumentumot nem volt hajlandó figyelembe venni, az ítéletet csupán egy 2002-ben kiadott átvilágító bizottsági határozatra alapozta.
Az Egyes fontos tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző III. számú Bizottság ugyanis 2002-ben – bár a törvény az egyházi vezetők vizsgálatát nem utalta hatáskörébe, mégis – kiadott egy határozatot, mely szerint Bölcskei Gusztáv 1990 előtt semmilyen kapcsolatban nem állt a III/III. csoportfőnökséggel, az erre utaló dokumentumok tartalmukban hamisak. A Dr. Cseicsner Éva vezette Bizottság ezen határozatát pusztán két tanú meghallgatása alapján hozta meg. A két tanú közül az egyik maga az érintett személy, azaz Bölcskei Gusztáv volt, a másik pedig az akkor is érvényben lévő titoktartási kötelezettség alatt álló Szabó Béla nyugalmazott rendőr alezredes, „Bátori” egykori tartótisztje, aki 1956-ban az ÁVH kötelékében fegyveresen védte a debreceni pártházat és harcolt a forradalmárok ellen.

Juhászné dr. Kádár Beáta Borbála, a Gödöllői Városi Bíróság bírája kizárólag ezt a Bizottsági határozatot vette figyelembe, amikor a cikk szerzőjét – a Bölcskei Gusztávra vonatkozó egy mondatért – 500.000 forint, a lap társszerkesztőjét pedig 460.000 forint bírság megfizetésére kötelezte.

A Református Élet szerkesztősége a közelmúlt megismerésére vonatkozó társadalmi igény és a törvény adta lehetőségek közötti ellentmondás ismeretében úgy gondolta, hogy a kiszabott büntetés terhének hordozása nem személyes, hanem közösségi kérdés. Ugyanakkor a havilapot 2010 novemberéig megjelentető Exodus Kiadó nem profitorientált vállalkozás, így a bírságot csupán kölcsönök segítségével tudta befizetni.

Most arra kérjük Kiadónk ismerőit, lapunk egykori olvasóit és mindazokat, akik nem értenek egyet a 20. századi történelmi események feltárását akadályozó hiányos és álszent törvényi szabályozásokkal, hogy adományaikkal támogassák Kiadónkat.

A számlaszám, melyre adományaikat elküldhetik:

Sylvania Bt. – Exodus Kiadó
66000042-11027322

Az üggyel kapcsolatos további részletes felvilágosítás kérhető a Kiadó e-mail címén:
info@exodus.hu

Szerkesztőségünk nevében a közelgő ünnepekre Isten áldását és békességét kívánva maradok üdvözlettel:

Hamarkay Ede
szerkesztő

Exodus Kiadó
Református Élet szerkesztősége
2113 Erdőkertes Báthori u. 1.
06 47 338 515

36 hozzászólás to “The sentence of 1.000.000 Forint worth (Az egymillió forintos mondat)”

  1. lelkipásztor said

    Amiből világosan kiderül, hogy Bölcskei nemcsak spicli, hanem rendkívül arcátlan is. Még pénzt is keresett a pofátlanságával.

    • Businessman said

      Én inkább azt mondanám, hogy Bátori úr kitűnő üzletember. Értelmes prédikációt még nem hallottunk tőle, de kitűnő orra van arra, miben van pénz. Saját besúgó múltjában is megszimatolta az üzleti lehetőséget.

      • Alkimista said

        A református egyház vezetője korunk alkimistája. Feltalálta, hogy lehet a xarból aranyat csinálni. Mert az az 1986-1989 közötti titkosszolgálati tevékenység tényleg xaros sztori.

      • lelkipásztor said

        Ha ilyen jó üzletember Bölcskei, hogy még az árulásának leleplezéséből is képes pénzt csinálni, miért gyötri a zsinaton az egyházkerületeket, hogy mondjanak le még több és még több pénzről a központi célok (értsd: Bölcskei magánkasszája) javára.

  2. mutter courage said

    Egymillió forintot keresett egy hazug mondattal!
    Miért tűrjük el ezt a hazug szörnyeteget!
    Menj a francba, Bölcskei!

  3. blue grass said

    A karácsonyi (dec. 25.) RefLapot megint telerondította P. É., kedvenc rablógyilkos dékánunk, Szabó András, mondjuk íg, felesége.
    Miről ír a Ludvig? Kár is találgatni, karácsony, Kisjézus, jászól Betlehemi csillag, Ludvignak mindenről csak a saját förtelmes személye jut eszébe.
    És az öndícséret: kit dicsérünk Karácsony első napján?
    Hát a Ludvigot!
    Mert, mint megírta, sikerült neki Paul Wigmore Ádámhoz eljöve Isten c. dalát úgy magyarítani, hogy primitív giccsé laposította a tiszteletre méltó szöveget: “Xsillagsugár, égi csend, angyalszó és ragyogás,
    Betlehem városa: Betlehembe jött az Úr.”
    A leírás jól illik a Mamut üzletközpont karácsonyi kivilágítására, esztétika szempontból még alul is múlja azt.
    Akinek pedig ezt énekelni kell, megkülzdhet a kettősponttal: hogyan is lehet ezt érzékeltetni, valamint azzal, hogy a költőfejedelemasszony egy sorba tett két Betlehemet.

  4. presbiter said

    De a beszélgetés Zsengellérrel szép volt és tanulságos a betlehemi karácsonyról. Tizenöt éve volt ott, éppen elvesztette a feleségét és a gyermekét és még a munkahelyéről is kitették.
    Eg ilyen helyzetben kapott vigasztalást a Megváltó szülőhelyén.
    Miért nem ilyen okos, empatikus, hitben járó emberek vezetik a Károlit, mint Zsengellér testvér?
    Sokkal jobb rektor lenne, mint a hiú és ostoba Balla.

  5. saca said

    Az má mér baj hogy a Bőcskei püspök ur kap egy kis pénszt mer megmongya az igazat?

  6. Bishop's message said

    Így jár az, aki besúgózni merészel. Példát statuáltam. A következőnél már megduplázom a büntetést. Csak hogy tudjátok, mihez tartsátok magatokat!

    • ElemiLogika said

      Ez az átvilágítási dokumentum kész kabaré. A besúgó és a tartótisztje nyilatkoznak arról, hogy a besúgó nem volt besúgó. Gondolkozzunk el ezen egy kicsit. Mégis, kinek van tartótisztje? A besúgónak, vagy a nem-besúgónak?

      • réti pipitér said

        Van eg magyarázat: volt 6-os karton, tehát megpróbálták beszervezni., de Bölcskei Bátran ellenállt és nem jelentett. Így nyilatkozott a tartótiszt a saját szakmai kudarcáról.

      • Tiszántúli Lelkész said

        Mi itt a Tiszazugban ugy tudjuk hogy a püspökünk ebben a helyzetben nem annyira Bátran mint inkább Bátorian viselkedett. 🙂

      • Nagy Mátyás said

        Az ítélet eleve semmis, hiszen valakinek az állambiztonsági tartótisztjét – aki ráadásul volt ÁVH-s is – a nyilvánvaló elfogultság miatt nem lehet tanúként beidézni.

  7. hajnalka said

    Az új postaládádat nézd!

  8. Újnautilus said

    Mészáros MarciPistát nem perelte be rágalmazásért a lelkészi elnök, pedig az Újnautiluson évekig fent volt a “Besúgó-dal”, amivel Mészáros Bölcskei besúgómúltjának állított emléket. Még az óráin is énekeltette a hallgatókkal. Sokkal több személyt elért vele, mint a kis példányszámú, könyvkereskedésben nem is terjesztett Református Élet.

    • gödöllői said

      Szerintem Mészáros azért dalolhatja a Besúgó-dalt, mert a gödöllői családja olyanokat tud Bölcskeiről, amivel tényleg ki tudja törni a nyakát.
      Ezért Marcipista azt csinál gyakorlatilag, amit akar.

  9. réti pipitér said

    Marcipistához nem lehet hozzányúlni, ő a szent tehén vagy ökör.

    • Újreformátus said

      Nem elég, hogy disszertációt se kell írnia egy doktori fokozathoz, ráadásul ingyen besúgózhat? Más meg fizessen 1 millát, ha el akarja mondani, hogy BG besúgó volt? Ki a f@szom ez a Mészáros, hogy ennek mindent szabad?

  10. Szomnakaj Káló said

    A Bőcskei Guszti rendes csávo aki báncsajaz meghal.

    • Kolompár Dájáná said

      Pedig aszt mongyák a mi Zsusztinnyónkról hogy még ma is felnyomja a gázsókat vigyáz vele mer szembe hizeleg de utájja a fajtánkat. Csak mutogatni akar benünket mer lóvét kap értünk.

  11. roma said

    Látom, barátaim, ti is a Bölcskei püspök által alapított Roma Szakkolégium tagjai vagytok.
    Azért vigyázzatok! Dajána, helyesen ismerted fel a veszélyt, csak így tovább, ebben a szellemben!

  12. Historiker said

    Teljes mértékben egyetértek a posztolóval. A tényfeltárás fontos, kiemelt társadalmi érdekű kérdés. Az egymilliós bírságot felháborítónak tartom. A sunnyogó besúgó örüljön, hogy még nem akolbólintották ki abból a pozícióból, amit bitorol. 1 milliót legombolni valakiről, mert megmondja róla az igazat, arcátlanság, pláne hogy még egy magas egyházi méltóság teszi.

    De azért van egy kérdésem. Ha átutalok a megadott számlára, amit most egy gombnyomással megtehetnék, mi vagy ki szavatolja az anonimitásomat? Vagy álljak sorba a pstán előbb csekkért, aztán meg a pénzzel? Ez egy kicsit körülményes.

    • Újreformátus said

      Kedves testvérek, úgy látom, Johannes próbálja a felhívást szélesebb körben is terjeszteni:

      http://giulio.freeblog.hu/archives/2011/12/29/JOGOS_VEDELEM_ISMET_EL_AZ_INKVIZICIO/

      • ElemiLogika said

        Nagy öngól volt ez a pereskedőtől. Mert nyer egy milliót, ami neki olyan bagatell összeg, hogy észre sem veszi. Viszont széles ellenreklámot csinál maga ellen. Ha eddig kevesen tudták, milyen sötét múltja van, ezentúl sokan fogják tudni. Vagy azt hiszit, hogy a megvásárolt tartótiszt vallomása bárkit is meggyőz? Ha nem sikerült őt beszervezni, akkor miért van dossziéja? Miért van tartótisztje? Kinek van tartótisztje? Annak, akit csak próbálnak beszervezni, vagy akit be is szerveznek? És főleg: ha csak próbálták, de nem sikerült, akkor milyen tevékenység tartott 3 teljes éven át, 1986-tól 1989-ig? A próbálkozás? Egy tartótiszt 3 teljes éven át próbálkozott egy reménytelen esettel?

        Na neeeee!

      • Netfigyelő said

        Tényleg nagy öngól volt. Bölcskei Bátor(i) múltja más blogokra is felkerült, már a Vincent közönsége is ismeri:

        http://orulunkvincent.blog.hu/

  13. animus said

    Mindenképpen gáz az egész. Egyébként nem véletlen, hogy az Egyházügyi Hivatalban is nagy iratégetés volt Káldy püspök halála után.
    Másrészt miért nem engedte be Hegedűs püspök az egyházi levéltárba a történészeket?
    Több, mint gyanús.

  14. sola scriptura said

    Azt tette, mi lényege. Csak az a szomorú, hogy a magyar reformátusság erkölcsileg amortizálja magát a Hegedüsök és Bölcskeik uralkodása alatt.
    És ez rossz fépnyt vet a Heidelbergi Káté igazi szellemi örököseire is.

  15. B-141750 said

    Elképzelhető-e az, hogy noha Bölcskei Gusztáv három évig (1986-1989) teljesített hálózati szolgálatot a politikai rendőrségnek Hajdu-Bihar megyében, mégsem adott jelentést soha, csak kapcsolattartó tisztjének a lelkét gondozta, s volt is miért, mert Szabó Béla ny. r. ales. “1956-ban az ÁVH kötelékében fegyveresen védte a debreceni pártházat, és harcolt a forradalmárok ellen”?
    Nem, ez kizárt. Mert az állambiztonság ezt nem tűrte senki esetében sem. Aki nem adott – szóban vagy írásban – jelentést, aki vonakodott vagy ellenszegült a beszervezése után, azt kizárták, a kizárás minden negatív következményével együtt. Az erőszakos diktatúra nem cipelte a hátán az ellenzékét, a megingókat, az elbizonytalanodókat, az utasítások elszabotálóit, a passzívan meghunyászkodókat, a kivárásra játszókat. Nem hogy három évig, egy hónapig sem!
    Ezért nézi hülyének az embereket a reformátusok besúgó püspöke, aki bűnbocsánat és nyilvános erkölcsi elégtételadás helyett cipeli magával szerencsétlen ávéhását a szánalmas magyar bíróságokra, és azok ellen hadakozik, akik egyházuk megtisztulását szorgalmazzák becsületes magyar hívő emberekként a nyilvánosság előtt.

    További részletek: http://kuruc.info/r/2/89784/#ixzz1jIAbevRO

    http://kuruc.info/r/2/89784/

  16. B-141750 said

    Egy képmutató farizeus, egy züllött ávéhás és egy buta bíró esete a tisztességes magyar reformátusokkal – még egyszer a Bölcskei-ügyről

    A levél megalázott és anyagilag ellehetetlenített írói, egy szerkesztőség tisztességes tagjai áldozatai a felelőtlen magyar politikai és egyházi elitnek, mely 1990 óta nem volt hajlandó őszintén szembenézni múltjával.

    “a szemérmetlen Bölcskei Gusztáv, a református egyház szégyene! Ilyen trükkel dolgoznak a mai igazságszolgáltatás előtt, amely nem szeret gondolkozni, a futószalagon nincs ideje semmiben sem elmélyülni, történészekre, kutatókra hallgatni, e helyett sablonosan és közhelyesen egy rossz kaptafára hozza ostoba ítéleteit.”

    További részletek: http://kuruc.info/r/2/89784/

    […] Find More Informations here: jhnnsclvn.wordpress.com/2011/12/27/the-sentence-of-1-000-000-forint-worth-az-egymillio-forintos-mondat/ […]…

  17. Justice for victims said

    Igazmondásért máshol is születnek egymllió forintos bírságok. Giulio honlapján egy nagyon hasonló bírói ítéletről számolnak be:

    http://giulio.freeblog.hu/archives/2012/01/24/A_MOK_pert_nyert_egy_tagja_ellen_aki_csunyan_de_igazat_mondott/

  18. […] forintos kártérítést rágalmazás okán, holott csak az igazság jelent meg róla a lapban: https://jhnnsclvn.wordpress.com/2011/12/27/the-sentence-of-1-000-000-forint-worth-az-egymillio-forint… Noha a jelentései neki is, mint oly sok más, ma fontos funkciót betöltő közszereplőnek, […]

  19. Dr Papp László said

    Véleményem szerint nem kellene közölni a mocskolódó , hozzászólásokat akik nem közlik nevüket , ráadásul végig sem gondolják a közléseket , csak indulatból sértegetnek. A szerkesztőség kötelessége lenne , hogy mértéktartó függetlenséggel ítélje meg a közléseket. Dr Papp László

    • Dr. Papp Lászlóval a szerkesztőség egyetért. A mi kötelességünk lenne, de nincs rá kapacitásunk. Ahogy a hsz-ok fölötti közleményben olvasható, még elolvasni sincs időnk minden hozzászólást, nemhogy értekezletet tartani róluk – közöljük vagy ne közöljük. Csak az első ízben kommentelőknél működik szűrő, ha valaki egyszer bejutott, attól fogva bent van. Kizárólag a spamelő, floodoló, offtopicoló kommentelőket moderáljuk, ha olvasóink nyomatékosan felhívják rá a figyelmünket.

      Tisztában vagyunk vele, hogy oknyomozó, dokumentáló tevékenységünk értékét és hitelét az alpári beszólások veszélyeztetik, azért kérünk minden olvasót, kommentelőt, hogy moderálja magát, mert nekünk erre csak nagyon korlátozottan van időnk. Néha azért nekilátunk gyomlálni, csak ritkán. Köszönjük a kommentelőnek az észrevételt, és elnézést kérünk az ízléstelen beszólásokért.

  20. […] a bíróságon? Aki még egymilliót is megítéltetett a semmire nem való magyar bíróságtól a soha nem létező BECSÜLETE MEGSÉRTÉSÉÉRT? Aki besúgókkal és azok gyerekeivel vette körül magát – Kocsis Elemér lányával és […]

A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi, és előzetesen nem moderálja. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. Mivel nem olvasunk el minden hozzászólást, kérjük az olvasókat, hogy jelezzék esetleges kifogásaikat. Ha azok megalapozottak, a kifogásolt tartalmat a hozzászólásokból eltávolítjuk.

 
WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

galferences

Just another WordPress.com site

karoligaspar

Just another WordPress.com site

Legatus123's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.